РУСКА ДУМА РАТИФИКОВАЛА СПОРАЗУМ: Слободна трговина између Србије и Евроазијске уније

РУСКА ДУМА РАТИФИКОВАЛА СПОРАЗУМ: Слободна трговина између Србије и Евроазијске уније

21 октобра 2020

Руска Дума ратификовала је споразум о зони слободне трговине између Евроазијске економске уније и Србије.

Овај документ, потписан у Москви пре годину дана, дефинише основна правила трговине између чланица ЕАЕУ и Србије.

У документу се наводи да стране потписнице споразума либерализују међусобну трговину у складу са одредбама споразума и правила Светске трговинске организације (СТО), пренели су руски медији.Споразум морају ратификовати све државе ЕАЕУ.

Овај споразум предвиђа додатну либерализацију трговине у односу на ограничени асортиман добара, а, истовремено, узимајући у обзир развој светске праксе закључивања споразума о слободној трговини, садржи нове савремене одредбе.

Стране се обавезују да ће сарађивати и размењивати информације о стандардима, техничким прописима, метрологији, надзору тржишта и поступцима оцењивања усаглашености.

То укључује акредитацију, испитивање и сертификацију.

То је неопходно ради побољшања међусобног разумевања одговарајућих система и спречавања појављивања било каквих техничких препрека у трговини.

Осим тога, предвиђено је увођење електронског система за пружање сертификата о пореклу робе током царињења.

Трговинска размена између Руске Федерације и Србије традиционално је уравнотежена, увоз робе само мало премашује извозне показатеље.

У 2018. години извоз из Русије у Србију достигао је милијарду долара, док је увоз износио нешто више од милијарду долара.

(СРНА)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Avangard-Kinzal says:

    Uvoz i izvoz izjednačeni,to je zdrava spoljna trgovina, dok sa ovima iz EU imamo samo gubitke jer oni žele da izvoze a ne žele da uvoze. Zato im trebaju kolonije, da bi Nemačka izvozila i zauzimala tuđa tržišta a ovi da se zadužuju kupujući prisilno njenu robu a upropaštavajući svoju industriju;to je EU. Pa neka hrvatijanca i Janeza tamo, nama je u Evroazijskoj uniji SUPER.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u