РУСКА ПОНУДА СРБИЈИ КОЈА СЕ НЕ ОДБИЈА: Европа хитно реагује!

РУСКА ПОНУДА СРБИЈИ КОЈА СЕ НЕ ОДБИЈА: Европа хитно реагује!

13 маја 2018

За Србију је позитивна вест да ће на самиту Савета Евроазијске уније у Сочију почети преговори о споразуму о слободној трговини, али очекује се да Европска унија те преговоре омета и условљава.

Сочи ће 14. маја бити домаћин састанка самита Савета Евроазијске уније (ЕАУ), највишег тела те организације која у економски савез окупља највећи број земаља бившег СССР-а.Русија је преузела дужност председавајућег Савета, а најављен је долазак шефова држава или влада Белорусије, Казахстана, Киргизије и Јерменије. Како је најављено у званичном саопштењу Кремља, а које потврђују и речи помоћника председника Русије Јурија Ушакова, учесници самита планирају да се фокусирају на међународне активности ЕАУ.

„За потписивање су већ спремни међународни уговори ЕАУ, као и одлука о усвајању одлуке о давању статуса посматрача једној држави“, стоји у саопштењу Кремља, у којем се не наводи са којим ће државама ЕАУ потписати међународне споразуме и која ће држава добити посматрачки статус посматрача.

Ушаков је рекао да ће ЕАУ у Сочију преговарати са Србијом, Израелом и Сингапуром о потписивању уговора о слободној трговини, а да се очекује да ће у преговоре ускоро бити укључени и Египат и Индија.

У Сочију ће, према Ушаковљевим речима, бити потписани споразуми са Кином и Ираном, са Ираном додуше привремени.

Информација да ће Русија на самиту Евроазијске уније у Сочију преговарати са Србијом, Израелом и Сингапуром о формирању слободне зоне трговине звучи сјајно, јер би значила озбиљно и драматично побољшање економске сарадње између тих земаља и, у крајњој линији, раст њихових економија, каже председник Форума независних економиста Борислав Боровић.

„То посебно у светлу најаве да ће у преговоре бити укључени и Египат и Индија, касније и Иран и Кина. То је огромно тржиште које би привреди Србија могло да дâ одлучујући замајац, јер је тржиште ЕУ у неким областима прилично недоступно због неких варијација ванцаринских баријера, конкурентности и цена, па би то било отварање комплементарних и нових тржишта за српску привреду“, каже Боровић.

Зоне слободне трговине чине два или више царинских подручја, напомиње Боровић, унутар којих се укидају све царине и друга трговинска ограничења на готово сву робу пореклом из тих подручја. За разлику од царинске уније, земље које приступе зони слободне трговине задржавају право властите царинске политике и тарифа према трећим земљама, што је, како каже, са економске тачке гледишта, одлична ствар.

„Плашим се, међутим, да би то могло да изазове озбиљне реакције ЕУ, јер би се сигурно позвала на Поглавље 30, које је недавно отворено, иако је то прилично дискутабилно тумачење и, према мом мишљењу, погрешно, јер закључци неког поглавља могу да се примењују тек након потписивања, а не након отварања. ЕУ ће сигурно тумачити да је отварањем тог поглавља Србија дужна да раскине све споразуме о слободној трговини који је склопила са 4 државе, међу којима је и Русија и да не склапа нове. ЕУ иначе стално притиска да се Србија придружи увођењу санкција Русији, а могу да замислим како би ова иницијатива била дочекана, без обзира што би Србији сепаратно донела велику економску корист, краткорочну, а нарочито дугорочну“, сматра Боровић.

Он подсећа да је намера Русије да у Србији отвори слободне индустријске зоне, што је доста лабавија економска везаност од слободних трговинских зона, у ЕУ била дочекана „на нож“.

Главни проблем за Србију у идеји стварања зона слободне трговине, резимира Боровић, јесте учешће Русије, главног иницијатора идеје, због познатих геополитичких игара, које немају никакве везе са економијом.

Као председавајући Русија је, поред међународних активности ЕАУ, иницирала да се на дневном реду Савета нађу и друга питања важна за даље интеграције ЕАУ, као што су даљи планови за продубљивање и либерализацију заједничког тржишта роба, услуга, капитала и радне снаге.

На самиту ће такође бити усвојене и смернице за макроекономску политику чланица ЕАУ у 2018. и 2019. години, а лидери земаља-чланица ЕАУ ће мапирати практичне кораке ка промовисању сарадње на пољима нуклеарне и обновљиве енергије, дигиталне економије, медицине и социјалне политике.

(Спутник)

KOMENTARI7 коментара

 1. Milutin says:

  Па боровићу не треба нам нацистичка еу да нам соли памет. Ми СРБИ смо и без те нацистичке еу која нам је децу поубијала а нас заувек отровала живели и то 10 пута боље боровићу. Зато сад кад су пре 7 дана изјавили у лондону у бриселу у седишту нациста нато зликоваца и у берлину да СРБИЈА у наредних 10-15 година неможе у ту нацистичку еу и пуно им хвала на томе зашто би СРБИЈА И СРБИ боровићу водили рачуна о поглављу 30 или било које другом кад је то само пропаганда овог режима снс и вучића. НЕ ТРЕБА НАМ ЕУ ВЕЋ ДА СЕ ПОКРЕНЕ ДОМАЋА ПРОИЗВОДЊА И ТО ПОЉОПРИВРЕДНА И ПРИВРЕДНА А ПАРА ДА СЕ ПОКРЕНЕ ПРИВРЕДА И ПОЉОПРИВРЕДА НЕ ТРЕБА МНОГО ЈЕР ЈЕ ОВА ВЛАСТ ИОНАКО СВЕ СЈЕБАЛА И ЗАТВОРИЛА, РАДНИКЕ ПОСЛАЛА НА УЛИЦУ А СНИЗИЛА ЦЕНУ РАДНОГ САТА НА НАЈНИЖЕ ГРАНЕ ОД КАД СЕ ПАМТИ И ПИШЕ ИСТОРИЈА СРБА. Нема ту много паметовања нацистичка еу је рекла НЕ а ми морамо да живимо и стварамо јер ЖИВОТ НИКОГ НЕ ЧЕКА ПА ЗАТО МОРАМО ДА СЕ ОКРЕНЕМО ГДЕ МОЖЕМО И СА КИМ МОЖЕМО ДА СЕ ДОГОВОРИМО ОКО ИЗВОЗА И ПРОДАЈЕ НАШЕ РОБЕ А НЕ ДА НАС УЦЕЊУЈУ НАЦИСТИЧКЕ УБИЦЕ СРБА И СРБСКЕ ДЕЦЕ ДО МИЛЕ ВОЉЕ.

 2. Marinko Loncar says:

  NIKAD VLADA U BEOGRADU nece primiti nis od ruske federacije nesme od zapada nis,,

 3. R.Srpska says:

  treba ući u EAU momentalno

 4. Trifun says:

  To JE PRAVI PUT, medutim strahujem da kvislinzi u Beogradu to rade samo da bi stavljali pritisak na EU Rajh gospodare, i da cemo mi morati da ucinimo ono sto nam nasa duznost i odgovornost prema nasoj djeci nalaze. Kao prvo EU Rajh trziste je malo u poredenju sa trzistima EAU ukoliko im se pridruze Kina, Indija i ostale drzave a svi su izgledi da ce do toga i doci iz mnogo razloga. Drugo ulaskom u EU Rajh ne samo da bi izgubili svu suverenost o odlucivanju kao mala drzava u mnogim pitanjima od vitalnog interesa za nas, takoder bi izgubili 50% stanovnistva. Primjer Litvanija koja je izgubila preko 25% populacije od ulaska u EU Rajh. Trend se nastavlja nesmanjenom zestinom. Onda Hrvatska. Kolinda je zavristala pre pad sedmica kad su joj predocili brojeve. Hoce da uvede vanredno stanje. A mi trebamo 15 godina da dostignemo hrvatsku po prihodu po glavi stanovnika. Sto znaci da bi bjezanija iz Srbije bila 15 puta veca. Usudujem sa da kazem i do 40% jer nasi vladari nastavljaju sa pogubnim igrama na temu gradanskog rata u Srbiji tako sto se inate vecini naroda i pokusavaju da nam nametnu svoju volju. Pored siromastva i drugih problema. Mi nestajemo i bez toga da smo u EU Rajhu. Ulazak u taj neprijateljski savez bi nas dokrajcio. 100% Tu nece biti dileme u glavama ljudi, na temu ja ili Srbija. Trece, uslovljavanje da legalizujemo komadanje Srbije i okupaciju kako bi usli u EU Rajh je siguran put u gradanski rat, koji bi nas dotukao skroz i ne bi vise imali ni teoretske sanse da se spasimo. Igrati se sa time je po meni ne samo neodgovorno nego i kriminalno. nema nazad.

 5. теоретичар says:

  Интересантно! Казахстан је готово прекинуо дипломатске односе са Русијом и држи их на симболичном нивоу. У Казахстану Американци отварају две своје војне базе, Казахстан већ навелико купује оружје од Америке а не од Русије, Казахстан укида руски језик и издао наређење да сви политичари морају говорити казашки језик, Казахстан готово више и не сарађује са Русијом него са Америком, Казахстан тражи да руски Бајконур потпуно напусти њихову државу и да Руси више немају права да врше нуклеарне експерименте у Казахстану...Какав је то онда савез Русије и Казахстана? И ко ће да уђе у такав савез где државе уопште нису у савезу? Шта то недостаје руској политици?

  • goran says:

   Ruska politika je politika lazi i sluzenja bankarskim i cionistickim krugovima. Ista je i politika zapadnih zemalja. Nema razlike.

 6. Sasulja says:

  Srbija ako ovo odbije zbog eu,ta ista eu ce je rasturiti kao sto vec cini,nema joj spasa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u