РУСКИ ГЕНЕРАЛ ШОКИРАО ЈАВНОСТ: Открио мало познате детаље о…

РУСКИ ГЕНЕРАЛ ШОКИРАО ЈАВНОСТ: Открио мало познате детаље о…

24 маја 2019

Према речима генерал-мајора Виктора Купчишина, више од 800 милитаната, најмање седам тенкова, три пешадијске борбене јединице и 15 камионета са тешким митраљезима већ су стигли на југозападни периметар деескалационе зоне Идлиб. Илегалне оружане групе доводе појачања, оружје и војну опрему у град Кафр Набуда у провинцији Хама.

– Добили смо информацију да су лидери ових терористичких група наредили да се до четири возила напуне експлозивом и да их возе бомбаши самоубице, како би пробили одбрану сиријске војске – рекао је Купчишин на дневном брифингу.

У уторак, Купчишин је током брифинга рекао да су милитанти из терористичке групе ХТШ покушали да нападну положаје сиријске војске користећи тенкове и возила напуњена експлозивом. Он је открио да терористи у Сирији планирају хемијске нападе у де-ескалационој зони Идлиб, као и на западу покрајине Алепо.

Он је додао да терористи који делују у зони деескалације Идлиба поседују значајне количине отровних супстанци за употребу у организованим провокацијама у циљу оптуживања сиријске војске за „хемијске нападе“ на цивилно становништво. Током протекле две седмице, терористи су наводно повећали број напада на сиријске северозападне покрајине, посебно у Идлибу.

Почетком маја, терористи су извршили серију напада у сиријским провинцијама Хама, Алепо и Латакија. Такође су покушали да нападну положаје сиријске војске у региону. Владине снаге су одговориле појачаним нападима на терористе у покрајини Идлиб.

Сиријске снаге циљају терористичке групе Хаџат Тахрир Ал-Шама, артиљеријске положаје и осматрачнице.

Русија, уз Турску и Иран, је гарант прекида ватре у Сирији. Москва је такође помагала Дамаску подржавајући борбу против терористичких група, пружајући хуманитарну помоћ локалном становништву и олакшавајући повратак избеглица.

Сирија је од 2011. године у стању грађанског рата, са снагама које подржавају лидера земље, председника Асада, борећи се против бројних опозиционих група које су подржале западне државе, као и милитантних и терористичких организација.

(Правда)

KOMENTARI4 коментара

 1. Pravda says:

  Zlikovci sa zapada podrzavaju teroriste I ne stide se toga, stvorili su krizare, napoleona, hitlera, klintona I sad trumpa, samo zlo od zla.

 2. milorad2 says:

  čudi me da nisu likvidirali džep kod idliba, što duže to postoji veća je verovatnoća napada iz izraela.Ako je pretnja sa golana toliko velika da je sirijska armija morala da prebaci snage tamo onda je trebalo pojačati bombardovanje.Sa druge strane jedino napad na idlib sada može da spreči napad na iran.Nije to loša taktika, jer su na zapadu umorni od "sirijskih demokratskoh ustanika" i amerikancima bi trebalo vremena da ponovo "hemijski" tretiraju svoju političku javnost, morali bi odmah da vraćaju nosače iz persijskog zaliva i da odlažu grupisanje za napad na iran.Ironija svega je da je izrael hteo da neutrališe iran i siriju kao potencijalno najveće pretnje svom postojanju i u tom poduhvatu je u stvari uspeo samo sebe da dovede danas u vrlo opasnu situaciju.Pravo je čudo da izraelci saradjuju sa najgorim muslimanskim fanaticima koji uopšte postoje u regionu jer oni će se okrenuti protiv izraela sigurno.Ne znam ko je u izraelu smislio ovako glup strateški plan ali će se to obiti o glavu celokupnom stanovništvu izraela.Iza pretnji irana je čist strah, strah od genocida čitave šiitske grupacije muslimana na koju je nasrnula amerika izrael i sunitska s.arabija koja u ovom verskom ratu vidi priliku za ujedinjenje svih muslimana u veliku, sunitsku džihad armiju za borbu protiv NEVERNIKA(tj,hrišćana, indusa,budista itd...) Sirija je bila SEKULARNA autokratija, ništa gora od egipta a daleko otvorenje i slobodnije društvo od s.arabije koja je veliki američki "prijatelj" i pri tome prava i poslednja orjentalana DESPOTIJA.To pokazuje u stvari koliko je velika sloboda i demokratija koju amerikanci šire po svetu i koju su namenili svima nama.Što gori despot i diktator to veći prijatelj amerike.Nisam do sada našao nijednog progresivnog demokratskog ili socijal-demokratskog(ti su im naročito opasni) lidera koji je dobio bilo kakvu podršku i pažnju iz amerike.Ali postoji već priličan broj takvih progresivnih lidera po svetu koji je ubijen od strane američke vlade.Plan amerike je sada očigledan za sve države koje ne čine zamišljeno "jezgro" imperije, beda , haos, diktatura,mafija, anarhija.

  • Slobodanka says:

   Skaparoti se sad skoro zabrinuo zašto nije rasčišćen Idlib, zašto Rusi to nisu već završili. Koji je njegov interes, zašto ga to brine. Oko konačnog oslobadjanja idlibske zone pukla bi tikva izmedju Turske i Rusije. Turska nije dozvoljava i ne dozvoljava čišćenje velikog Idlibskog džepa iz više razloga. Turska ima teritorijalne pretenzije prema Idlibu te zato tu ima i njenih terorističkih grupaa, poziva se i na mogući dolazak velikog broja izbeglica jer je to granična oblast sa Turskom,itd. Oko Turske igra se velika geopolitička igra - da li će ona biti deo Zapada što prakično sada već nije (ne idu EU integracije Turske i Turska sve manje sluša NATO alijansu), ili će se Turska okrenuti još više ka Aziji. Amerikanci imaju brojna neslaganja sa Turskom, a zasad drže Tursku u svojoj orbiti najviše sa nadom da će Turskoj prepustiti 30 km tampon zone na severu Sirije u oblasti koju sada kontrolišu Sirijski Kurdi i sa održavanjem postojeće ekonomske saradnje bez američkih sankcija kojima prete i Turskoj. Znaju i Amerikanci turske apetite a i turske probleme sa Kurdima. Moguće je da Tramp nikad nije ni nameravao da povuče američke vojne snage iz Sirije, nego to mu daje prostor da Tursku još uvek drži na uzdi. Time ujedno usporava konačno oslobodjenje Sirije te umanjuje značaj ruske vojne pomoći Siriji, a posebno im odgovara to što su idlibski teroristi blizu ruske vojne baze Hmejmim. Ukrajinu i Siriju treba uvek zajedno razmatrati. Slabi snaga Ukrajine za eventualnu konfrontaciju sa Ruskom Federacijom, a ovde u Siriji u Idlibu deo po deo malo-pomalo mogu da čiste od terorista na čemu već rade.

 3. Slobodanka says:

  U Idlibu procenjuju da ima oko 50.000 terorista i više od dva miliona civila. Koliko vremena će im trebati da rasčiste tu oblast? Koliko će civila stradati, vojnika SAA, i koliko će ta oblast biti razrušena? Te teroriste mogu da izazivaju na nekoj periferiji idlibske zone, po principu napred-nazad, i da ih tu na periferiji više puta namlate i što više pomlate. Sada u ovoj fazi važnije je koliko će terorista biti likvidirano od toga koliko teritorije će osloboditi SAA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u