Ruski kamioni puni vojnika krstare Krimom; Pucano na ukrajinski avion

Ruski kamioni puni vojnika krstare Krimom; Pucano na ukrajinski avion

8 marta 2014

UkraineDesetine vojnih kamiona sa ruskim registarskim tablicama, koji prevoze teško naoružane vojnike danas prolaze putevima po Krimu, javlja agencija Asošiejted pres.

Rusija je demantovala da su njene snage aktivne na Krimu, ali reporter Asošiejted presa je javio da je na oko 40 kilomatara od grada Feodosija video jedan vojni konvoj.

Neka od vojnih vozila imala su ruske registarske tablice sa brojevima moskovskog regiona. Neka su imala mobilne kuhinje i lekarska vozila, dodaje američka agencija.

Portparol ukrajinskih naoružanih snaga stacioniranih na Krimu Vladislav Seleznjov rekao je Asošiejted presu da su svedoci u petak u istočnom delu Krima videli transportne vojne brodove sa oko 200 vojnih vozila i da nema sumnje da pripadaju ruskim snagama.

On je takodje kazao da je konvoj sa oko 60 vojnih kamiona vidjen danas na putu izmedju Feodosije i Simferopola, glavnog grada Krima.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ranije je odbacio svaku mogućnost dijaloga sa novim vlastima u Ukrajini, koje je nazvao produženom rukom ekstremista.

Za 16. mart najavljen je referendum o pripajanju ukrajinskog poluostrva Rusiji.

Pucano na avion ukrajinske granične patrole

Avion ukrajinske granične patrole našao se danas na udaru vatre dok je leteo oko 1.000 metara blizu administrativne granice sa Krimom, saopštila je granična služba.

Niko nije povređen kada su naoružani ljudi otvorili vatru na nenaoružanu letelicu, saopštio je portparol granične službe, a preneo Rojters.

U avionu tipa „dajmond“ su se nalazila tri člana posade u posmatračkoj misiji.

Krimski parlament, u kojem dominiraju etnički Rusi, glasao je u četvrtak da se Krim, autonomna oblast u Ukrajini, priključi Rusiji i zakazao referendum o tom pitanju za 16. mart.

Moskva tvrdi da nema dodatne vojnike na Krimu, osim onih stacioniranih u okviru Crnomorske flote.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *