РУСКИ СТРУЧЊАК УПОЗОРАВА: У Србији се спрема револуција, а све због…

РУСКИ СТРУЧЊАК УПОЗОРАВА: У Србији се спрема револуција, а све због…

10 марта 2018

БАЛКАН је полигон нове рунде хладног рата између Запада и Русије, изјавио је у Београду директор руске Фондације за прогресивну политику Олег Бондаренко.

На предавању на београдском Правном факултету о теми „Русија и Балкан у време новог хладног рата“ Бондаренко је назвао глупошћу нову стратегију Брисела којом је земљама Балкана дата 2025. година као перспектива чланства у ЕУ.

Он је оценио да Србија у садашњим границама неће ући у ЕУ и да Европа никада неће прихватити Србију као равноправног партнера.

Бондаренко, који је и један од водећих руских стручњака за Балкан, рекао је да Србија има само један избор, а то је да сачува мир са свима, додајући да постоји опасност да са Запада буде изазвана дестабилизација.

Он је навео да ће, кад тад, доћи тренутак у коме ће актуелни председник Србије Александар Вучић – или било који други српски политичар на његовом месту – бити суочен са захтевом Запада да призна самопроглашено Косово, на који ће морати да одговори са „не“, што ће изазвати трагедију.

То би, према његовим речима, могло бити изазивање „грађанског конфликта, на пример у Санџаку, Новом Пазару, Прешеву.., а затим би уследио нови 5. октобар или нешто слично“.

„Нажалост, можемо само да одлажемо време тог конфликта, али последњи захтев из Вашингтона, Берлина или Брисела на који ће одговор Србије бити `не` у оваквој ситуацији биће нова рунда неког конфликта. Хоћу да верујем да то неће бити данас, него некад касније, али, нажалост, ситуација је доста тешка за Србију“, навео је Бондаренко.

Он истиче да је НАТО био, а и данас је главни непријатељ Русије и да је глупост тврдња да је НАТО партнер у борби против међународног тероризма.

„Главни задатак НАТО-а био је и јесте ограничавање Русије свуда и уклањање њених пријатеља. То је био разлог бомбардовања СР Југославије 1999. године“, рекао је Бондаренко.

Истичући да је Србија главни руски сарадник у Европи данас и једина европска земља која јој није увела санкције, он је подсетио да је Србија учесник свих економских и војних савеза у којима су земље постсовјетског простора, те да Русија види Србију као центар за енергетску сарадњу на Балкану.

Бондаренко је рекао да је до прекида пројекта гасовода Јужни ток дошло након што су амерички конгресмени на челу са сенатором (Џоном) Мекејном интервенисали код бугарског председника.

„Данас Русија гради са Турском `Турски ток`. Једна линија гасовода иде само за потребе Турске, а биће и друга за Европу и Балкан која ће ићи у европски део Турске. Не верујем да ће Бугарска бити учесник, него ће ићи до Грчке и вероватно до Македоније, али тамо је нова ситуација“, рекао је Бондаренко.

Он је навео да Македонија од 15. марта уводи визе држављанима Русије што је, како је истакао, први пример нове политике македонског премијера Зорана Заева, за кога је рекао да је дошао на власт практично након државног удара.

Бондаренко се сагласио са оценама да Русији недостаје стратегија за Балкан и оценио како би узрок томе могао бити тај што је председник државе Владимир Путин био обавештајац, па и Русија има политику у којој „не мораш да кажеш шта ћеш радити сутра“.

„Надам се да имамо `топ сикрет` стратегију и верујем да је имамо, али ја је не знам“, рекао је Бондаренко.

Према његовим речима, Русија сматра великом трагедијом то што деведесетих година прошлог века није могла да помогне Републици Српској и Србији.

Бондаренко је истакао да је Косово историјски Србија и да је најважније да српски народ на том простору буде очуван. „Не могу да замислим поновно спајање Крима и Русије да на Криму није било Руса“, рекао је Бондаренко.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u