„Руски вирус“ је заразан!

„Руски вирус“ је заразан!

8 октобра 2015

zeljko-cvijanovic 565Пише: Жељко Цвијановић

Није руско војно мешање у Сирији велико само по томе што се показало да на глобалном небу постоји још једна сила која може с великих висина да прецизно гађа циљеве на земљи. То је, међутим, било неопходно да би се показало оно што је у руској интервенцији најважније и највеће.

Реч је о потпуном политичком, правном и моралном тријумфу Москве и, једнако томе, пуном политичком, правном и моралном банкроту Вашингтона.

Да је Путин на светску сцену изнео само оно прво – прецизне ракете – била би то само још једна сила од које свет са разлогом страхује. Да је изнео само ово друго – политичко, правно и морално утемељење – као што је износио свих ових година – све би то без руских ракета било за похвалу, али не би као данас испуњавало надом свет заснован на аргументима силе.

Само комбинацијом војне силе и политичких, правних и моралних аргумената „руски вирус“ постаје истински заразан на глобалној сцени. Због тога, ако Путин успе да заврши сиријску акцију и с пола успеха од оног с којим је започео, свет нити ће моћи нити ће хтети да остане исти. Пре руске интервенције, акције слободе на глобалном политичком тржишту биле су вредноване далеко испод акција безбедности. Слобода и безбедност данас су мање супротстављене категорије него јуче и зато је „руски вирус“ данас вирус слободе.

Вишеполарни свет већ је успостављен у највећем делу Азије, данас је на сцени на Блиском истоку, учвршћује се у Латинској Америци. Нека се припреми Европа, коју су САД научиле да нема бесплатног ручка, док је данас Руси, исто као и 1943, уче да нема бесплатне слободе. Наравно, неће бити бесплатна ни за Србију, земљу којој је, вољом геополитичких константи, увек добро ишло кад је добро ишло Русији. И обратно.

Србија је преживела последњих 15 година захваљујући уздизању Русије и плаћајући цену сопствене опрезности. У будућности, која је почела данас, преживеће ако разуме компоненту геополитичке промене. Колико смо добро разумели Путинову лекцију, видећемо веома брзо: већ на Вучићевом састанку с Путином крајем месеца у Москви.

(Информер)

KOMENTARI2 коментара

  1. Mile says:

    Cim daje izjave ili pise za Informer,sve je jasno kuda je Cvijanovic kreenuo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u