РУСКИЈ МЕДИЈ ШОКИРАО: Шта се то дешава међу ПУТИНОВИМ САРАДНИЦИМА! НЕ СЛУТИ НА ДОБРО…

РУСКИЈ МЕДИЈ ШОКИРАО: Шта се то дешава међу ПУТИНОВИМ САРАДНИЦИМА! НЕ СЛУТИ НА ДОБРО…

15 априла 2019

Анонимни руски канал Телеграм, који је током протекле године почео да се позиционира као алтернативни медијски извор, изненада је прошле недеље покренуо кампању против Дмитрија Пескова, секретара за штампу председника Владимира Путина.

Нормално, ове вести не би биле велика ствар. Међутим, како је неколико веродостојних истрага открило, велики број ових канала је заправо директно повезан са руском владом. Ово указује на напад на Пескова који долази изнутра тврди руски тхемосцоwтимес.цом

Ово није први пут да посматрамо да се такав конфликт дешава унутар „хијерархије“ моћи. Председник парламента Вјачеслав Володин, једини говорник у Путиновом режиму који је успео да остане истакнута јавна политичка личност, недавно је видео да му је место угрожено, јер се он не уклапа у нови модел размишљања који су представили кустоси домаће политике Kремља, посебно Сергеј Kиријенко и Андреј Тарчук.Ови конфликти илуструју нову реалност: све вец́и осец́ај конкуренције унутар режима, уместо пажљиво дизајнирана вертикала моц́и. Ова политичка борба ц́е дефинисати последњи Путинов мандат.

У случају Пескова, чини се да је Путинов гласноговорник нападнут због нејасних коментара о скандалу око руског сенатора Рауфа Арашукова. Тридесетдвогодишњи Арашуков ухапшен је крајем јануара током уживо преношене парламентарне седнице и оптужен је за неколико злочина, укључујуц́и два убиства.

На питање да ли Арашуков притвор указује на пропуст руководства Гаспрома (Арашуков отац је био саветник шефа Мезрегионгаза, помоћне компаније Гаспрома), Песков је одговорио да је за сада Арушков само оптужен и да ће “његова кривица бити доказана током суђење. “

У очима организатора истраге – који су успели да укључе Путинову директну подршку и да мобилишу целу вертикалну структуру власти да ухапсе Арашукова на седници саветодавног већа – Песковљев опрезан одговор могао је да покаже његову сумњу у њихове поступке, који су довели до ватрене реакције.

То би било као да је министар иностраних послова Сергеј Лавров тврдио да морамо доказати на суду да су украјински морнари прекршили руску границу, упркос чињеници да је кршење једногласно признато и снажно осуђено од стране свих огранака руске владе.

Оно што је Путин тако пажљиво саградио током своја прва два мандата као председник – ноторна моц́на вертикала – постепено почиње да се расипа изнутра.

Значај овога није да је Песков покушавао да се заузме за Арашукове (није), већ да су се иницијатори тужилаштва усудили да ударе на једну од фигура најближих Путину због пажљиво дате изјаве.

И то није изолован инцидент – такве праксе постају све раширеније.

У Санкт Петербургу, политички оператери повезани са Јевгенијем Пригозином, константно се такмиче са политичким консултантима које је изабрала председничка администрација.

Сви ови мини конфликти говоре о врло важној теми. Прво, они показују да се високи званичници осећају несигурно када је у питању будућност. С могућим изузетком врло ограничене групе људи, нико не зна како ће се земља развијати након што Путин напусти председништво. То присиљава политичаре да се боре за своја тренутна овлашћења, тако да ц́е имати више преговарачке моц́и када дође време за поделу сфера утицаја.

Безбедносни званичници и Володин пођеднако бране шира овлашћења Државне думе поред дугогодишњег Путиновог саветника Владислава Суркова, који је недавно објавио отворено писмо у којем се наглашава важност очувања постојец́ег модела (и његове властите улоге у стварању).

Друго, ова неизвесност онемогућава израду средњорочних планова, да не спомињемо дугорочне планове.

„Боље јаје данас него кокош сутра“ је мото који су почеле да користе руска бирократија и елита.

Kако се хоризонтални преглед Kремља смањује, ситуација дозвољава више дрских и одлучних потеза из вертикале моћи. Ово је појачано слабљењем арбитражне контроле која долази од самог Путина, пошто је уморан од уласка у те мање (по његовим стандардима) унутрашње препирке.

Треће, и што је најважније, границе дозвољеног се шире. Сада можете ухапсити сенатора током седнице савета федерације, иако то истовремено уништава репутацију једне од кључних институција било које владе – укључујуц́и и Путинову – горњи дом парламента.

Можете отворено оркестрирати и ухапсити страног шефа инвестиционог друштва Баринг Восток, једног од најстаријих приватних капиталних компанија у Русији, чак и ако то даље нарушава инвестициону климу земље.

Можете затворити министра ако не мислите да је спреман да се покори вољи моћне нафтне компаније и свемоц́ног Игора Сечина.

У овој новој стварности, Путин нема времена да се бави таквим споровима. Он се нец́е заузети за оптуженог.

Све то је довело до потпуно нове политичке климе која означава повратак у атмосферу деведесетих година. Иако без акутне криминализације и са здравијом економском ситуацијом – иако је и то усмерено ка демонизацији.

Оно што је Путин тако пажљиво изградио током своја прва два мандата као председник – ноторна вертикала моц́и – постепено почиње да расипа изнутра, смањујући препреке за улазак у рат свих против свих који ће на крају учинити режим мање униформним и управљивим.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI9 коментара

 1. E.Lirsch says:

  Ako iza "buriskanja" stoji KGB onad je u redu. Ne valja ako BURISKAJU NATO-faisti. Putin je predugo cekao sa pravim reformama i uklanjanjem pete i seste kolone. Ako njega sklone nije bitno. Ne valja ako porobe rusiju a n Atome se radi. Putin je slabic .

  • samostalan says:

   Putin je sonja koji nista nije uradio za prosecnog Rusa.

  • rajko says:

   Još kako je bitno ko će biti na čelu Rusije. Teško će oni naći adekvatnu zamenu za Putina. Po inteligenciji i taktičnosti nema mu ravne u celom svetu. Da ne govorimo o njegovom ogromnom iskustvu stečenom na čelu države u toku proteklih dvadesetak godina.

 2. Đorđe says:

  To je apsolutno normalno,laktanje je uvek prisutno ko je jači nek pobedi.

  • samostalan says:

   Putin odlazi, Rusija ostaje.

 3. milorad2 says:

  P.S rusija je već sad spremna za nuklearni rat ako neko bude ostao posle toga kao organizovan funkcionalna celina to će biti oni i one države koje će biti na obodu tog dešavanja,nije neophodnoi da se lansira 2000 bojevih glava odjednom, da bi se vodio nuklearni rat :)

 4. padre says:

  Da su stvari takve, kako jih prikazujete več duže vremena, Putin bi bio gotov odavno!

 5. A akoM says:

  USA je uspjela srušiti SSSR bez ispaljenog metka!Možda sruši i Rusiju bez ispaljenog metka,ili tek iznenadnim neobranjivim poražavajućim A-udarom s Ruskih granica-dvorišta?!?Rusija izgleda ima puno nutarnjih problema u strukturama vlasti-organizaciji,a što nije dobro za nju!

 6. Cp6a says:

  Ех, од чега направисте вест и коментарлук.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u