РУСКО ЊЕТ: Путин одбио да изручи Сарајеву српског официра!

RUSKO NJET: Putin odbio da izruči Sarajevu srpskog oficira!

9 aprila 2016

38303_putin-ljut_fVeteran rata u BiH Ratko Samac, koji više godina živi u ruskom gradu Kurganu, neće biti izručen BiH, koja ga optužuje za ratne zločine protiv Muslimana tokom vojnog konflikta na ovom području.

Generalno tužilaštvo Ruske Federacije odbilo je zahtev bosanskog Ministarstva pravde, potvrdila je za ruske medije supruga srpskog oficira Jelena Kibireva.

Ratko Samac je otišao na lečenje u Rusiju 1999. godine, ali se često vraćao u Srbiju. Pre tri godine dobio je dozvolu za privremeni boravak u Rusiji, a u septembru mu je boravak produžen do 2020. godine.

Prema rečima njegove supruge, Samac, koji je inače građanin BiH, često je posećivao svoju zemlju. „Dvadeset godina ga niko nije dirao, davao je izjave policiji u BiH, ali samo u svojstvu svedoka. Očigledno da određeni krugovi u Bosni sad žele da na njega bace krivicu“, rekla je Kibireva za izdanje „Slobodna štampa“.

Samac je priveden 15. januara ove godine i ostao je u pritvoru do 18. februara, a od tada je bio u kućnom pritvoru. U njegovu odbranu su stali brojni aktivisti za ljudska prava, kao i ruska zaštitnica građana (ombudsman) Ela Pamfilova. Protiv izručivanja je i narodni poslanik Državne dume Pavel Dorohin, koji je ukazao na to da Samac ima ozbiljne zdravstvene probleme da je mu potrebna hirurška intervencija.

Ratko Samac negira krivicu i smatra da je izložen progonu iz političkih i verskih razloga.

KOMENTARI7 komentara

 1. s@ša says:

  Da se kladimo u 100 € da bi ga Vučić poslao za Sarajevo preporučenom poštom :-(

 2. Baja says:

  Hhaahahahahahaha privremni boravak,znaci nemozete vi u Rusiju bas tako lako. Bice da vas jako cijene hahahahahahahahahaha

 3. Krajisnik says:

  Baja ajmo se kladiti da cu ti ukrasti jare cim bude za brunzin. Idi okupaj se smrdis ko prc.

 4. Baja says:

  Ukro si prosli tjedan dvoje pa mi je gazda nos natrljo,e ovaj puta te ceka zasjeda brajo.

 5. Lajla says:

  @Baja Ti nebi dobio ni privremeni boravak. A sto vama vasi ameri ne daju bez vize da idete u SADe? jako vas vole,AAAAAA?

 6. Goran says:

  koje su ovo nebuloze , Putin niti je cuo a jos manje odlucio za ovaj slucaj koji je vodila obicna imigrantska administracija u Rusiji

 7. Petar says:

  Gorane bravo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *