САД И ХАН ПРЕТИ СРБИЈИ: За Србију почиње тежак период!

SAD I HAN PRETI SRBIJI: Za Srbiju počinje težak period!

30 avgusta 2019

Komesar za pristupne pregovore Johanes Han poručio je u Helsinkiju da je pozitivan ishod dijaloga Beograda i Prištine ključan za evropsku perspektivu celog regiona Zapadnog Balkana.

„Ključno je da se povuku tarife“, poručio je Han.On je dolazeći na sastanak ministra spoljnih polova EU i Zapadnog Balkana u Helsinkiju naglasio važnost postizanja sporazuma između Beograda i Prištine.

„Rešenje, odnosno pozitivan ishod dijaloga Srbije i Kosova, skoro pa je ključan element za buduću evropsku perspektivu celog regiona“, poručio je Han.

Han je još jednom pozvao prištinske vlasti da ukinu tarife na robu iz Srbije.

„Ključno je da se povuku tarife, jer su protiv duha Unije. Kada se radi o jedinstvenom tržištu, tu nema ni tarifa ni carina. To mora biti urađeno“, rekao je Han.

On je dodao da i Srbija mora da prekine sa inicijativama za povlačenje priznanja Kosova koje sprovodi širom sveta.

„Na obema stranama je da učine korake jedini ka drugima. Mislim da možemo naći rešenje i da to nije nemoguće“, poručio je Han.Evropski komesar je podsetio da se na Kosovu održavaju izbori i ocenio da će „situacija biti jasnija“ kada se oni završe.

„Zajedno sa novim personalom na EU strani nadam se da možemo ući u finalizaciju pregovora“, smatra Han.

KOMENTARI11 komentara

 1. Kosovac says:

  „Srbija mora da prekine sa inicijativama za povlačenje priznanja Kosova“. Lepo kaže drug komesar Han, mogla bi Srbija da krene sa inicijativama da se sada povuku povučena priznanja. Ako je baš zapela da uđe u Evropu.

  • Aleksandra says:

   ne lupaj vise..... sram te bilo

 2. milorad2 says:

  J.Han, stari djindjićev ortak, još iz dana vežbanja državnih udara,, u srednjoj špijunskoj:) Izgleda da mu dalje obrazovanje nije išlo pa je zaglavio u prilično bespredmetnom sektoru EU koji više nikome ne treba , jer je jasno da daljih proširenja neće biti.Zato han još uvek sedi tu gde sedi i vrti ploču koju vrti.To su sve BIVŠI političari.

 3. Aleksandra says:

  Napred Srbijo sam teraj da što više povuku lažna priznanja lažne države... Napred Dačiću

  • Kosovac says:

   @ Aleksandra, …..Treba da te bude stid što podržavaš komunjaru srpskog izdajnika br.2 Ivicu Dačića, kreatora Briselskog sporazuma. Bolje da si se uhvatila za Natašu Kandić nego za ovog ofucanog glumca i pevača.

   • Nebeska Srbija says:

    Uh..tezak izbor sto se njih dvoje tice..

   • Milan says:

    Lakše malo. Uporedi kakav je bio odnos snaga u svetu i posebno nad našim područjem 2013 godine a kakav je danas. Kakvu politiku smo mogli da kreiramo 2013 godine, ako je ovde postojala samo dominacija SAD i EU? Čak i dve godine posle prvog briselskog sporazuma, 2015 godine Barak Obama je ustvrdio da Rusija je tek regionalna sila. Kad se najbolje osetio povratak Rusije na svetsku scenu? Zatim Rusija i Kina imaju posla na sve strane sveta. Kad bi Rusija došla bar malo na novokomponovani Zapadni Balkan, sem ako ne postoji opasnost da i Srbija otklizi u EU i NATO? Kakvu politiku mogu da kreiraju male zemlje u dugom vremenu komešanja velikih sila tamo-ovamo. Pogledaj Rusiju u periodima 1991-1999 i 1999-2013, a Rusija tek 2014 prima Krim nazad, tek 2015 počinje ozbiljnu vojnu intervenciju u Siriji, ISIS jeste značajno poražen u Siriji do kraja 2017, ali ostali su "zeleni" teroristi u 4 deeskalacione zone od kojih je većina rešena tokom 2018 godine, ostao je još Idlib. Rusija je značajno pomogla i u drugim državama poput Venecuele, itd. Do povlačenja prvih priznanja Kosova došlo je krajem 2017 godine, otprilike u isto vreme kada je poražen ISIS u Siriji, a tokom 2018 godine obezbedjeno je još 9 povlačenja. Sve i da smo hteli mi ne bi obezbedili povlačenja priznanja bez promene odnosa snaga velikih sila u svetu. Ko bi nam dao povlačenje priznanja lažne države da je svet nastavio da ide istim putem i istim pravcem kojim je išao 2013 godine?

   • Milan says:

    U pravu je Aleksandra kad kaže: "samo teraj" i obezbedi još povlačenja priznanja. Ako i odsad pa nadalje bude još povlačenja priznanja "nova vlast" u Prištini koja će se formirati posle 06 Oktobra, suočiće se sa nerešivim problemom u vezi nastavka dijaloga sa Srbijom. Neće imati na osnovu čega da povuku takse 100%, ako Srbija i dalje obezbedjuje povlačenja. To znači da neće biti ni nastavka dijaloga, a kamoli priznanja Kosova od strane Srbije do leta 2020. Tako se nagadja da je poželjno konačno rešenje u tom roku za SAD, tobože zbog novih predsedničkih izbora u SAD, ali pre će biti da insistiraju zbog daljeg opadanja američke moći u svetu.

    • Kosovac says:

     @ Milan, …..Mnogo si papira potrošio da opravdaš Izdajnika br.2. Zaboravio si da kažeš da su temelje Briselskog sporazuma postavili drugi, nije Ivica Dačić. Jeste on ulaže truda i uspeva da po neku BANANA državu vrati na pravi put. Ali zašto ne pokuša da ubedi Nemačku, Francusku da povuku priznanje. E, ne može, tu gluma ne uspeva, i gde si video da aparatčik ubeđuje velike sile, svoje pretpostavljene. Valjda to ide obratno. ……….Da je Dačić bar malo ozbiljan, i on bi napustio brifing u Helsinkiju kao španski ministar. Ne bi se ovako brukao. Napustio bi i ostale takve sastanke. A ne da uklanja izložbu bombardovanja NATO u Parizu, e da se ne bi njegovi visoki gosti isti NATO uznemirili i vređali. Čist podanički mentalitet, koji pokušava da se sakrije glumeći srbovanje.

 4. Doctoree says:

  Ljudi ovo je znak da je Srbija na pravom putu ,samo gas i naprijed sa pritiskom za povlačenje priznanja.

 5. persida says:

  Samo kevci Hane, kevtao si lane...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *