САД СЕ СЕТИО И УБИЈЕНЕ БАБЕ: Милошевић се огласио након одлуке да иде на обележавање „Олује“ у Kнину

САД СЕ СЕТИО И УБИЈЕНЕ БАБЕ: Милошевић се огласио након одлуке да иде на обележавање „Олује“ у Kнину

1 августа 2020

Борис Милошевић, представник хрватских Срба у влади Хрватске, после најаве да ће присуствовати „прослави“ акције „Олуја“ у Kнину и бурних реакција које је његов поступак изазвао, огласио се на свом Фејсбук профилу.

Милошевић, који је функционер Самосталне српске демократске странке у Хрватској и новоизабрани потпредседник Владе Хрватске, навео је у тексту под насловом „Прича једног Србина из Хрватске“ да у Kнин иде као потпредседник Владе задужен за људска права. Његов пост преносимо у целости.„Kао члан Владе, Србин из Хрватске, свјестан оптерећења ратног насљеђа у друштву које осјећају Срби у Хрватској, али не само они, него и сви грађани Републике Хрватске, морам размишљати рационално и одговорно те покушати допринијети бољем друштву и грађењу културе мира.

Није ми било лако донијети ову одлуку како због приватне обитељске трагедије, тако због свих оних Срба који су у Олуји неког изгубили, оних који су у избјеглиштву као и оних који су се вратили иако им је процес повратка опструиран. Судбину тих људи добро знам јер скоро цијели професионални и политички стаж, протеклих 18 година, помажем у рјешавању њихових проблема.

Ових дана док сам размишљао што учинити присјетио сам се својег доживљаја Олује. Саму Олују сам дочекао у родном Шибенику, бринући тих дана за оца који је био мобилизиран као хрватски војник, за своје пријатеље који су били у Хрватској војсци, као и за родбину која је била на другој страни.

Захваљивао сам тих дана Богу што се отац вратио жив и здрав и што су сви које сам познавао били добро.

Након што је отац демобилизиран одлазили смо на село Брибирске Мостине гдје сам свједочио пљачки напуштених српских кућа. Обилазили смо бабу, очеву мајку која је остала након Олује тамо живјети. Није хтјела напуштати своју кућу, није хтјела поћи ни к нама у Шибеник.

Почетком рујна отишао сам у Ријеку због факултетских обавеза. Седмог рујна касно поподне назвала ме сестра. Ишла је с ћаћом обићи бабу.

Нашли су је мртву, била је убијена ватреним оружјем из непосредне близине. Убојица је пронађен случајно због властитог бахаћења, сматрајући да нитко неће истраживати убојство „четникуше“, како је сам рекао. Осуђен је на 7,5 година, да би изашао за 3,5 године, након што је добио предсједниково помиловање.

С теретом ове обитељске трагедије, па и кроз бол мојег покојног оца, одлуку да идем на обиљежавање Олује у Kнин ми је било још теже донијети. Мени, који сам добио Домовницу тек након Олује премда сам рођен и цијели живот живио у Шибенику.

У Kнин идем отворена срца, искрено, с надом да ова Влада може направити тај тако важан корак, корак према будућности, бољем друштву, друштву разумијевања, поштовања и толеранције и да можемо изаћи из ровова у којима смо укопани. Након 25 година потребно је престати с мржњом, престати с ратом.

А рат за многе у друштву, нажалост, није готов, и то најбоље знају дјеца српске националности која у својим школама морају трпјети стигму због нечег с чиме ни њихови родитељи немају везе, и која морају осјећати кривњу само зато што су Срби. Баш као што је то осјећала моја генерација тијеком и након рата.

Идем, јер желим олакшати њихову будућност. Идем јер мислим да је сазрио тренутак да политика разумијевања и поштовања другог побиједи политику мржње.

Олуја није само војно-редарствена акција, она је и голема колективна траума. За Хрвате је она симбол почетка дуго жуђеног мира и престанка окупације, за Србе је она траума почетка новог егзодуса, страдања, страха, неизвјесности и немогућности повратка у своје домове.

Свјестан сам да мој долазак у Kнин неће код већине промијенити два различита погледа на Олују, али сам вољан прихватити сваку гесту које иде ка томе да заједничком толеранцијом и уважавањем сами себе потврдимо као демократско друштво које може остварити суживот и просперитет, без обзира на сваку разлику, па тако и ону у тумачењу заједничке повијести.

Од мог одласка у Kнин, пуно је важније градити атмосферу помирења и дијалога у којем као друштво морамо признати и прихватити све жртве без обзира на националност“.

KOMENTARI31 коментара

 1. Aleksandra says:

  najveci smrad, izdajica, nista mu nije sveto....

  • ARTILJERAC says:

   Још један од доказа да је стокхолмски синдром увелико заразио СРБЕ где год да живе. За пар година жртве ће морати да се извињавају што су их џелати убијали и они који поштују законе ће морати да се извињавају убицама и лоповима што су им стали на пут да бране своје животе и своју имовину. На првом месту подсетио бих на ону пословицу: КО ТЕБЕ КАМЕНОМ ТИ ЊЕГА ХЛЕБОМ Док тако будемо схватали социологију света нама никада неће кренути на боље. Треба да размишљамо овако: КО ТЕБЕ КАМЕНОМ ТИ ЊЕГА СА ДВА КАМЕНА А КО ТЕБЕ ХЛЕБОМ ТИ ЊЕГА СА ДВА ХЛЕБА. И онда ће нам кренути на боље.

  • Kulak says:

   Mrcvarenje između Srba i pokatoličenih Srba (tzv.hrvata),trajat će beskonačno.

 2. novica says:

  ovako samo jedan debil moze da uradi...

  • Onisim says:

   Primećujem da svi srpski mediji puštaju samo komentare koji idu u prilog ovom,,gosparu,,Zato nemojte ga vređati ,mogao bi se čovek naljutiti pa ne otići da slavi oluju.

   • Rodoljub Mitrovica says:

    Kakav licemer.. Ući će na "proslavu" sa fanfarama, sa ustašama, koje će ga tapšati po ramenu - naš mali preobraćeni četnik... I valjda će videti da ga prosto mrze. Iako će mu se smeškati. Da si hrabar rekao bi im da slave vrhunac pokolja od 19.veka.. Ali njihov posao još nije gotov, sprovode ga u školama, firmama, dok pritiskom ne preobrate i poslednjeg Srbina.. Užas, kakva su mu razmišljanja. Jadna baba, kuka sa neba kakva su joj deca, izdajnici i hipokriti. Mali Hrvatići tako nastaju. Njegovo dete će biti ostrašćeni hrvat i srbomrzac, i mrzeće što ima veze sa Srbima.. Eto da Danijel Srb, Milanović, Ostojić, i sva kurta i murta hrvata u kojima su srpski koreni, a to je 3/4 hrvata. Minimum

    • Mile says:

     Mrtvu babu ne može oživeti, ali zato je može bogato unovčiti. I pritom tvrditi da to radi zbog dobrobiti preostalih Srba u Hrvatskoj.

  • Onisim says:

   Putujem prije mjesec dana od Drnisa preko Muca ,kad tamo nešto prije onog ustaskog uporista cavoglava sa lijeve strane obnavlja se crkva,,roga,,grko-katolicka.Inace to je područje kad su pravoslavni Srbi prelazili u grkokatolike,i sve to opisao Simo Matavulj u pripovjetci,,Pilipenda,,.U njoj su opisani sve moralne i egzistencijalne dileme,gotovo iste kao danas.Procitajte.

   • Kulak says:

    90% Srba u hrvatskoj prikrivaju i izbegavaju se javno izjasniti kao Srbi.Pevač Goran Karan je 100% Srbin po ocu i po majci,a kad je neko čuo da se on u ustaškom Splitu javno izjasnio kao Srbin?A da ne govorimo o golmanu Danijelu Subašiću kome je otac Srbin iz Benkovca i zove se Jovan Subašić.Pa taj se golman izmotavao na sve moguće načine da ni bi rekao da je Srbin.Toliko o demokratiji i ljudskim pravima u toj sramotnoj državici.

 3. Slobodanka says:

  Nitkov. Ne bi bilo iznenadjenje da se prodao za kakvu lovu.

 4. da da says:

  ja sam Srbin iz Vukovara i da znate Srbi ne izlaze na izbore jer nemaju predstavnike.Neću da komentarišem ovog pavijana što je čekao tatu ustašu da se vrati kući živ i zdrav,valjda vam je sve jasno...Ko god izađe na ustaške izbore ili učestvuje kao predstavnik Srba taj laže,predstavlja samog sebe,da bi živeo leba bez motike do sledećih izbora.Sve maske su pale davnih dana..

  • Veliki brat says:

   Srbine iz Vukovara, ako ti se ne sviđa život u Hrvatskoj, slobodno se spakiraj pa odi živjet u Srbiji. Tamo možeš glasa za svog Šešelja ili Vučića, svejedno. Sve su to ista ona lica koja su smijala smrt 90-ih.

  • Gregi says:

   Šta se ne vratiš u otadžbinu srpski smrade nego i dalje u Hrvatskoj zagađuješ zrak.

 5. Косовац says:

  Један Црногорац ми је рекао „Што се буниш што смо признали Косово Репубљик, када ћете га ево и Ви ускоро признати?“. ……….Сада очекујем да ми каже и „Што се буниш што Црногорац присуствује прослави Олује, када и Ви Срби присуствујете?“. ……………Александар Вучић ишао кроз топлог зеца у Поточаре Сребреница да се извини, Борис Тадић се извинио Хрватима за то што су Срби окупирали Хрватску, Томислав Николић чим је инаугурисан, добио је налог и извинио се Хрватима за све злочине које су Срби учинили. Управни одбор РТС се извинио Хрватима за сва писања српских националистичких новинара РТС, чак је неке новинаре и покушао да процесуира. ……………Овај Борис Милошевић, несрећан човек, приморан је да конвертује, можда га треба жалити. Али ко онда треба жалити нас које он посипао говнима? Ипак, док има Срба као што је поштовани колега „da da“, ми ћемо бити добро, а овај српски отпад који сам горе набројао, можемо представити увек као шљам који имају и остали народи.

 6. Риста says:

  Па није лоше да видимо уживо како се Срби покрштавају и постају усташе у Хрватској. Џаба пљујете, јер он спашава свој живот. Успут показује осталим Србима у Хрватској како се то ради. У Србији таква пракса не постоји, мада је плодотворна одувек.

 7. Ivan Grozni says:

  Za dvadeset godina Boris ce biti ljuti anti Srbin. Ako smatra da je oluja DUGO ZUDJENI MIR I PRESTANAK OKUPACIJE sve je jasno. Jos mi je jasnije da nece biti ni prvi ni poslednji koji se odlucuje na takav korak. Ne krivim ga jer samoodrzanje po nekad natera coveka na bolne odluke u nadi da ce ih uskoro ispraviti. Imamo dokaze na celoj teritoriji Balkana. Islamiziranje, katolicenje,ateizam, i sve ostalo sto coveka natera da promeni veru i naciju.Jedino sto bih savetovao Borisu je da izbaci rec SRPSKE iz naziva njegove stranke. Mozda ce biti bezbolnije ono sto sledi.

 8. Darko says:

  Milosevicu, najlakše ćeš doprineti miru ako se i ti i ostatak od 4% Srba odselite iz krvatske. Onda će morati traziti druge zrtve. Jadu jadni, prodani

 9. deda mraz says:

  Fuj,samo kod nas Srba ovo imas posto nas jos uvek komunisti vode i naravno da pomazu svojim prijateljima ustasama jer da nije bilo izdaje ovih sto su sad na vlasti sahovnica se nikada ne bi vijorila u Kninu i oni su ih impriznali nako etnickog ciscenja Srba.

 10. Milunka says:

  Covek ciji je otac bio u Hrvatskoj vojsci koja se borila protiv Srba i cinila nastrasnije zlocine ne moze biti predstavnik srpskog naroda. Mozda je i njegov otac cinio te zlocine.

  • Karital says:

   Čovjek koji je ubio babu od Miloševića izgubio je deset članova svoje obitelji.Pobijeni su od strane Srba, kuća opljačkana i spaljena a familija prognana u Šibenik.Nasilje rađa nasilje

 11. Branko says:

  Zaboravio je reći i da je on sam bio aktivni hrvatski vojnik za vrijeme Oluje. "Studentske obaveze u Rijeci...", ma nemoj!

 12. Portopranco says:

  Zadnjih dana je jako moderno napadati Srbina iz Dalmacije Borisa Miloševića.Kako sam i ja Srbin porijeklom i rodom iz Dalmacije (otac mi je Srbin iz Benkovca),mogu raći da je Boris Milošević u najmanju ruku hrabar čovjek.Živjeti tamo,među hrvatskim zvijerima i posvuda se jasno i glasno izjašnjavati kao Srbin,nije lako.Sjetimo se samo mnogobrojnih drugih Srba iz Šibenika poput Arsena Dedića,Dražena Petrovića,Darija Šarića ili Nenada Amanovića koji su na sve načine prikrivali da su im očevi Srbi.I to treba imati u vidu kad je riječ o Srbinu Borisu Miloševiću.

 13. Kulak says:

  Zanima me šta Srbin Ratko Dmitrović misli o Srbinu Borisu Miloševiću?

 14. Biogradlija says:

  Jugoslaviju su uništili hrvati.Cilj hrvatskih nacionalista je bio uništenje Jugoslavije i stvaranje hrvatske države,etnički očišćene,bez Srba.Početkom devedesetih su iskoristili međunarodne okolnosti koje su im u tom trenutku išle na ruku i hrvatski nacionalisti su tada uništili Jugoslaviju.Tamo u hrvatskoj nikome ko nije hrvat nije lako živeti.Nije tamo ni Muslimanima lako,kao što nije ni Srbima.Što se tiče Srba u hrvatskoj,cilj hrvatskih nacionalista poznat je odavno:1/3 Srba ubiti,1/3 Srba pokatoličiti i 1/3 Srba proterati.Srbi u hrvatskoj su najviše postradali,Oni su žrtva hrvatskog nacionalističkog projekta.Za mene je Boris Milišević čovek koji nema sreće.Čim je ostao živeti među ustašama,u ustaškom okruženju,znam da mu je svaki dan krvavo težak.

 15. Dražen Jovan Petrović says:

  Srbinu Borisu Miloševiću bih poručio:VELIKA JE ZEMALJSKA KUGLA.Ta hrvatska je samo jedan sićušan komad teritorija na kome uglavnom žive genocidni divljaci koje nazivamo hrvati.To je kvazinacija koju je sklepala katolička crkva i koja mrzi nas Srbe.Šta će ti ta sramotna državica?Milioni Srba žive u Srbiji i Republici Srpskoj.Ima nas Srba mnogo u Crnoj Gori.Na stotine hiljada Srba žive u SAD,Kanadi i Australiji.Nedavno sam bio u Beču i Trstu.Tamo žive desetine hiljada Srba.Moj rođeni brat živi u Sočiju u Rusiji.Kaže mi da u Sočiju živi 15.000 Srba.I svi ti Srbi žive odlično,neguju svoju kulturu i tradiciju i s ponosom ističu da su Srbi.Napusti Borise Miloševiću tu sramotnu hrvatsku državicu.Otiđi u bilo koju od ogromnog broja država sveta u kojima s ponosom možeš reći da si Srbin.

  • Karital says:

   Dobro zboriš Jovane!Samo....ovi iz SDSS te neće poslušati.Njima je dobro u Hrvatskoj, na komadu teritorija gde žive divljaci.Gle čuda, neki od tvojih sunarodnjaka u zaleđu Zadra i Šibenika sgradili su kuće sa bazenima i ubiru dobru lovu od najma.Takvima nije u planu Australija,Kanada,USA a po najmanje Rusija.Vratili bi se i ovi iz Australije, ali kako kad su počinili mnogi od njih zločine.Mnogi iz Srbije se vraćaju i renoviraju kuće za turizam.Samo bi bedak poslušao tvoj savjet Jovane.

 16. Kulak says:

  Mnogi su napustili hrvatsku i postali dobrostojeći ljudi koji odlično žive.Slažem se s komentatorom koji je pozvao Srbina iz Šibenika Borisa Miloševića da napusti hrvatsku.Napusti je Borise,napusti taj jad i bedu,šta će ti sve to.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u