Сајбер напади: Хаос следи сутра кад људи оду на посао?

Сајбер напади: Хаос следи сутра кад људи оду на посао?

15 маја 2017

Више од 200 хиљада људи широм света жртве су нових сајбер напада.

Пријављених случајева за сада није било код нас али и полиција и стручњаци упозоравају да се посебна пажња мора обратити већ колико сутра када се већина људи враћа на посао и укључује рачунаре. На мети су како приватни налози тако и велики системи па и државна управа.

Напад без преседана софтвером који блокира компјутер и не дозвољава његово коришћење док се хакерима не исплати откуп (ренсомвер), могао би у понедељак да изазове још већи хаос када се људи врате на посао и укључе компјутере на почетку радне недеље, преноси АП.

Агенција наводи да су званичници и стручњаци поручили организацијама и компанијама да одмах апдејтују своје оперативне системе како би осигурали да не буду рањиви на другу, моћнију верзију овог ренсомвера, који је у петак захватио 150 држава света.

Вирус којег стручњаци називају „Wанна Децрyптор“, „WЦрy“ и „WаннаЦрy“ паралисао је компјутере које користе мрежа болница у Великој Британији, немачка државна железница и велики број других компанија и владиних агенција широм света.

Напад, за који се верује да је била највећа шема изнуде новца путем интеренета икада забележена, према оцени Европола представља „претњу коју ескалира“ након што је у петак њиме погођено 200.000 жртава широм света.

„Бројеви (погођених вирусом) расте. Видимо да је успоравање инфекције током ноћи између петка и суботе, након привременог решења, сада преброђено другом верзијом коју су криминалци активирали“, навео је директор Европола Роб Вејнрајт.

На ове његове речи надовезао се бивши директор за националну безбедност у администрацији председника САД Барака Обаме Џејмс Клепер. Он је у интервјуу за америчку телевизију „АБЦ“ казао да постоји забринутост да ће „овај напад ренсомвером бити већи“ када се људи врате на посао након викенда.

Портпарол Европола Јан Оп Хен Орт казао је за АП да је поред 200.000 људи, сајбер нападом погођено више од 100.000 организација, а да је још увек рано рећи ко стоји иза овога и какве је мотиве имао, поред очигледне жеље за новцем.

„За сада није много људи платило откуп који је тражио вирус“, навео је он.

Неименовани истраживач сајбер безбедности казао је јуче за АФП да је пронашао „прекидач“ који може да спречи даље ширење вируса, али не и да помогне већ инфицираним компјутерима.

Овај истраживач, који на Твитеру користи налог @МалwареТецхБлог рекао је да је начин за гашење ренсомвера пронашао случајно, али да регистровање домена који ренсомвер користи може да спречи његово ширење.

„У суштини они су се ослањали на то да домен није регистрован и његовом регистрацијом ми смо спречили ширење малвера“, наведено је у поруци са @МалwареТецхБлог за АФП.

Овај истраживач је упозорио да људи „морају да апдејтују своје системе што је пре могуће“ како би избегли напад.

„Криза није готова, они увек могу да промене код и покушају поново“, наведено је у поруци.

Б92, Танјуг

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u