Салмонела убија ћелије рака – на помолу лек?

Салмонела убија ћелије рака – на помолу лек?

22 фебруара 2017

572055_cancer-389921-1920_f

„Бактерија салмонела, која изазива тровање храном, може да убије ћелије рака, остављајући недирнуте здраве ћелије“, рекли су научници.

Научници са Универзитета Чонам у Јужној Кореји развили су генетски измењен облик салмонеле који напада ћелије тумора, али оставља здраве.

Ово је последњи у низу помака у оквиру новог поља третирања рака под називом „бактериотерапија“, пише „Дејли мејл“.

– Код мишева код којих је коришћена модификована верзија салмонеле смањена је величина тумора – саопштила је америчка Асоцијација за унапређену науку на скупу у Бостону.

Такође, овим измјенама салмонела је престала да напада здраве ћелије, већ се окренула против канцерозних.

Тим изменама су, такође, направљене „заставе или упозорења“ које препознаје имуни систем чиме води одбрану тела и иде у напад на канцерогене туморе.

У лабораторијским условима, приликом убризгавања салмонеле у крвоток миша са раком дебелог црева, тумори су смањени.

Овај развој догађаја поздравили си и британски научници

Кевин Харингтон, професор за биолошке терапије тумора на Институту за истраживање болести рака у Лондону, рекао је да се већ извесно време зна да одређени типови бактерије, укључујући облике салмонеле, могу да расту у туморима, али не и у нормалном ткиву.

Међутим, досадашњи покушаји употребе бактерије у терапијама против рака имали су ограничен успех, и у лабараторијским и у клиничким условима.

Али сада када је бактерија генетски измјењена она ствара ланчану реакцију унутар ћелија имунитета због чега оне испуштају молекуле који могу да убију рак.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u