ШАМАР ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ

ŠAMAR VELIKOJ BRITANIJI

25 maja 2019

Generalna skupština UN zatražila od Velike Britanije da Mauricijusu u roku od šest meseci vrati arhipelag Čagos, gde se nalazi britansko-američka strateška baza.

Skupština UN je na inicijativu Mauricijusa usvojila rezoluciju koja nije obavezujuća ali ima političku vrednost.Za rezoluciju se izjasnilo 116 zemalja, šest je bilo protiv, a među njima su bile SAD, a 56 se uzdržalo od glasanja.

Arhipelag Čagos u centru je višedecenijskog spora posle britanske odluke 1965. da arhipelag razdvoji od Mauricijusa i tu postavi vojnu bazu zajedno sa Amerikancima.

Velika Britanija proterala je oko 2.000 ljudi sa Čagosa ka Mauricijusu i Sejšelima šezdesetih i sedamdesetih da bi napravila mesto za vojnu bazu.

Mauricijus je stekao nezavisnost od Velike Britanije 1968. godine i od tada traži da mu se vrati arhipelag.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova izjavilo je da ne priznaje suverenitet Mauricijusa nad Čagosom, nego stoji uz već ponovljen stav da će arhipelag vratiti toj zemlji kada više ne bude potrebno za odbrambene svrhe.

“Zajednička britansko-američko odbrambena baza pomaže Britaniji i svetu u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i pirata”, tvrdi London.

KOMENTARI2 komentara

  1. mrzim sve hrvacko says:

    Ostrvski mandrili

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *