САМИ СЕБЕ УНИШТАВАЈУ: Црногораца ускоро неће бити ни пола милиона

САМИ СЕБЕ УНИШТАВАЈУ: Црногораца ускоро неће бити ни пола милиона

28 августа 2019

Црна Гора посљедњих година има изражен тренд раста броја становника старијих од 65 година, док природни прираштај пада из године у годину.

Према анализи коју је урадила консултантска кућа „Фиделити“ из Подгорице, 2006. било је 78.298 црногорских грађана који су старији од 65 година или 12,77 одсто укупног броја становника, док је 2019. године тај број порастао на 94.314 или 15,16 одсто укупног броја становника.Осим околности да је на глобалном плану дошло до продужетка животног вијека, па тако и у Црној Гори, чињеница је и такође да се у Црној Гори рађа све мање беба, док су процјене да око 125.000 младих жели да оде из државе.

Према званичним подацима Управе за статистику, у Црној Гори је прошле године негативан природни прираштај забиљежен у чак 15 општина и то углавном у градовима на сјеверу државе. Лани је рођено 7.260 беба, а преминуле су 6.494 особе. То значи да је на државном нивоу природни прираштај позитиван и износи 766, али је то најмање повећање броја становника у Црној Гори у историји.

Наиме, природни прираштај у Црној Гори је последњих година у перманентном паду, па је тако 2017. износио 909, годину дана раније 1.105, 2015. године 1.057, 2014. године 1.515, а 2013. је износио 1.558. Оно што је посебно алармантно јесте да је Црна Гора од 2017. године ушла у циклус у којем је природни прираштај константно испод хиљаду становника годишње, и из године у годину је све мањи.

Критично у 16 општина

Колико су се ствари промијениле у последњих тридесетак година вјероватно најбоље илуструје податак да је природни прираштај 1991. године износио 5.636, што је седам пута више него 2018. године. Да ствар буде гора, поједине црногорске општине су суочене са изумирањем становништва. Тако је негативан природни прираштај 2013. забиљежен у осам општина, 2014. године таква ситуација је била у десет локалних управа, 2015. у 12, а 2016. и 2017. у по 13 општина.

Ове године негативан тренд је само настављен, јер је према подацима Управе за статистику у мају бијела куга харала у чак 16 општина у Црној Гори: Андријевици, Беранама, Бијелом Пољу, Цетињу, Даниловграду, Гусињу, Херцег Новом, Колашину, Мојковцу, Никшићу, Плужинама, Плаву, Пљевљима, Шавнику, Улцињу и Жабљаку.

Црној статистици ту није крај јер је од почетка текуће године број умрлих за 125 већи од рођених. Наиме, од јануара до краја маја рођено је 2.713 беба, а преминуло је чак 2.838 лица.

У периоду од 2013. до 2017. рекордан годишњи број живорођене дјеце, њих 7.569, забиљежен је 2016. године. Досадашњи рекорд када је у питању најмањи број живорођене дјеце држала је 2015. година, када је рођено 7.386 дјеце, али јој је 2018. преузела ту неславну титулу са свега 6.669 беба.

У 2017. години умрла су 6.523 лица, што је максимум у последњих шест година. Највећи природни прираштај у последњих шест година забиљежен је 2013. и износи 1.558.

Када говоримо о негативним рекордима, најмањи природни прираштај је забиљежен 2017. године и то свега 909. Међутим, током 2018. дошло је до новог пада и сада тренутно статистика показује да је 2018. година историјског минимума када је у питању наталитет, јер је цифра умрлих за свега 797 мања од броја рођених.Песимистичне прогнозе УН

Према ранијој анализи Уједињених нација, у Црној Гори ће 2100. године живјети свега 437.000 људи, од чега 49,4 одсто лица старијих од 60 година. Црногорска популација ће, како прогнозира УН, из декаде у декаду бити све старија. И док је данас просјечна старост црногорског грађанина око 38 година, она ће 2100. године износити 48 година и седам мјесеци.

Како показује анализа УН, 2015. године у Црној Гори је било 18,7 одсто особа млађих од 14 година, 61,1 одсто особа између 15 и 59 година и 20,3 одсто особа преко 60 година. Проценат људи од преко 80 година износи 2,8 одсто. Како предвиђа УН, од 2050. године број особа млађих од 14 година у Црној Гори пашће на 14,9 одсто, број особа од 15 до 59 година на 54,6 одсто, а број становника који имају преко 60 година порашће на чак 30,5 одсто. Број људи старијих од 80 година 2050. ће износити 6,6 одсто укупног броја становника.

(Спутњик)

KOMENTARI11 коментара

 1. Velika Metla says:

  Кад пишете о црногорцима онда направите велику разлику између њих и "монтенегрина"! Монтенегрини су у власти и оној мраки од назови људи који су уз власт. Срба има 350 хиљада,шлихтара 30 хиљада,балија исто толико отприлике. Према томе не мешајте црногорце са "монтенегринима".

 2. Gradjanin Srbin says:

  Nisu nestali, evo ih dosli u srbistan i vladaju. Zauzeli sve rukovodece funkcije i svojim privatnim firmama namestaju poslove. Klasicna sekta. Jedino je dodatak sto mrze Srbe.

 3. persida says:

  Kad nestanu Crnogorci u Beogradu, pravim zurku. A Crnogorci u Crnoj gori me savrseno ne interesuju, neka zive hiljadu godina, ako ima to odgovara u zemlji Siptara.

  • теоретичар says:

   ааа...ко ће бити позван на журку? Ја или косовац?

 4. Gane says:

  Sta me briga bre za Crnu Goru, kolko ce nas da ostane?

 5. Borko says:

  Pa ni sad ih nema pola miliona od 600000 koliko ih ima više od 350000 su srbi ostalo su šiptari,katolici,Dedeićevi montenegrini i Milovci.

 6. Косовац says:

  Како „Crnogoraca uskoro neće biti ni pola miliona“? ……….Пописом од 2011. године утврђено је да има 278.865 Црногораца у Црној Гори (од пописаних 620.029 становника). Црногораца има 45% у цијелој држави Црној Гори. Све сињи кукавац. До сињег. Значи, „неће их бити ни 300 хиљада, ајде јадо, каквих пола милиона. Знам ја да их неће бити ни 10 милиона. Сигурно. Гарантовано. ……….Уз пут да кажемо, у Србији је 2011. године пописано 38.527 Црногораца. Дакле, нема их много у Србији. Од задњег пописа 2002. године, у Србији је смањен број Црногораца за -44,20%. Зашто тако? Зато што су се они деиндоктринисали. Хоћу да кажем, дошли су себи њих 44%. ……….Када Мило Ђукановић квекне, ових 278.865 ће брзински да конвертује, али сигурно неће у Србе. Моја прогноза је да ће да пређу у Хрвате, зато што им је папак већ обећао земаљско царство. Један део ће наравно прећи у Православне Црногорце, као кртице, по језуитском задатку. ……………….Информативно, 2011. години се на попису у црној Гори њих 178.110 изјаснило као Срби. Сви они, а нарочито они из Херцег-Новог, су Срби само такви, Срби из Србије им не могу доћи ни до половине.

 7. Косовац says:

  @ persida, …..Кад ову моју Изјаву спрам тебе прочита теоретичар, не да ће да буде љубоморан, него има да шизне. ……….Ако, тако му и треба, кад срља све у непроверено.

  • теоретичар says:

   Персида - шармон сувенир! ет косовац, Те фрцокле од истраживања јавног мњења и стварање процената ваких и наких, већ сам објашњавао, само си прескочио. То су поручене ствари пре свега НВО организација у Србији а изнад свега стиме се служиду ЦИЈА психијатри да дрмају србима кавез. Тако да знаш да је свака та "анализа" припремана, обрађена и има свој заказан датум објављивања. Мало гурање прста у око а понекад и у "аналитику" наивних присталица Галуп института. Није могуће да ти верујеш у такве проценте? Па јел ти знаш шта је "психолошки удар"? Па део њега су и та испитивања. И ти насео? И да се склониш од моје љубимице. Имаш ти твоју. Што отимаш туђе територије, окупатору један? Наравно да си ме пронашао где сам најслабији. Ништа, чека те освета због ове узурпације. Оде ми сан због тебе. И ајде не поништавај чињенице. Зашто ти то треба? Па јел не видиш да је Велика Метла рекао да Срба у Црној гори има 350000? Наравно да њему верујем јер он је овде поуздан човек, реалиста и никада не шврља ништа безвезно, као ти. Изгађо си нас процентима да их нико не може сакупити на једну гомилу, као да радиш у Галуп институту. Где ме нађе вако изненада?

 8. теоретичар says:

  Косовац је Црногорац са Космета и не сме да се врати у Црну Гору јер се замерио Милу. Мало се прошверцује код таште у викендицу у Херцег Новом где владају Албанци јер има албанских пријатеља на косову са којима туче тајно роштиљ од свињских ребара и још тајније испија по коју за славу, па га они препоруче албанцима у Херцег Новом и нико не сме да га дира. Чак ни мило тамо нема приступ, и Косовац је сигуран код своје таште. Ил се повуци са моје територије ил ћу те све издати. Ово је упозорење. Рећи ћу свима да си још увек члан СКЈ. После мене, потоп. Гори сам од Кинеза.

 9. теоретичар says:

  "Ako, tako mu i treba, kad srlja sve u neprovereno." Косовац, да ти кажем нешто као Алтајац. Мало сам изненађен да си ти као и део људи у Србији који верује у "проверене" истине. На пример, тамо си изнео двадесетак неких процената колико кога има у Црној Гори и на крају си написао да ја срљам у непроверено? Лепо сам писао неколико пута да су ти проценти увек намештени спрам потреба оних који објављују и да најчешће нису истина. Добро, пропустио си то што сам ја теоретисо, али зар ти стварно још у свом животу ниси то никада нити чуо нити научио? Ја се, например, врло ретко користим "тачним подацима" из медија, разних испитивања или политичких изјава. Да би схватио шта се стварно догађа, мораш да знаш да размишљаш, да знаш да користиш искуство и да добро владаш са свим догађајима и последицама из даље и ближе прошлости и на основу тога кроз размишљање, схватиш куда иде крива Дрина. Ти узмеш податке са интернета и осталих медија и објавиш их потпуно убеђен како си паметан и све знаш и још онда мене оптужиш за објављивање непровереног? Па ја никада не објављујем никакве цифре. То објављивање цифара и "тачних" података је задала као "доказ" и морање америчка психолошка екипа која се питањем маневрисања и манипулацијом података бави задњих 50 година на врхунском научном нивоу. А тај ниво је престигао Гебелса за светлосне године. На пример, сигуран сам да си у давна времена читао податак да су Срби преко ноћи истерали 2 милиона Албанаца са КиМ. И ти си поверовао јер то је податак? Проверен са свим америчким сиенен кмерама! Ниси се окористио својим личним искуством нити си уопште размишљао, само си поверовао у "проверени" податак као и те твоје проценте у Црној гори? Па можда ниси у тај податак поверовао, али јеси у неке проценте из Црне Горе. Па ај да те питам, када кажеш да ја износим "непроверено". Како си ти проверио те проценте? Ишао од куће до куће у Црној Гори и све си проверио? Нема то везе. Слаба вајда од мог теоретисања са већином људи, јер не употребљавају мозак за размишљање него као подрум за податке са интернета. Ако ни ово не схваташ, ја стварно немам више начина да ти објасним. Онда ти то судбина, као и осталима. Пре сто година, када је Русија почела интервенцију у Сирији, писао сам након тријумфалног почетка и еуфорије по интернету, да ће Русија "заглавити" јер неће смети да истера Американце. Обрати пажњу да је "заглавити" под знацима навода а јесте јер није могуће дефинисати тачно шта се тамо догађа, осим да је узело више времена него што су Руси планирали и у својим најпрецизнијим плановима. Знаш како су људи реаговали на моје "теорије" тада? Потпуно идиотски а као што видиш, нема слободе за Сирију и поред руске интервенције. И онда сам писао и данас, да је довољно што су Руси зауставили Исил и Америку, јер то је једна иста ствар само другачије запакована и да даље неће моћи. Ипак, спасили су Сирију макар на пола и постигли много других добрих ствари. И када је Путин рекао да су "завршили посао у Сирији и да се повлаче" ја само карикирано укажем на посипање пеплом и доживим прави ураган пљувања приглупих људи без мозга. Ускоро се Путин морао вратити јер је схватио да нема повлачења када једном загризеш и да ако напусти Сирију губи све што је постигао. Једноставно, теорија је таква да се морао практично вртаити и наставити незавршен посао. А када ће бити завршен, то не теоретишем јер нико не зна ни када ни како. Оћеш да ти нађем те коментаре и поново их објавим? Писао сам да док Америка не напусти Сирију, Сирија се не може ослободити. Какви проверени подаци ти требају за то? Мени нису требали и као што видиш, нема проласка ни закога у Сирији соне стране Еуфрата, јер тамо су Американци. Али онда неки вајни коментатори испронађу имена неких двокућних селендри по Сирији којих има на тоне и све потанко наименце објаве како је то ето село ослобођено и доказ да се Сирија ослобађа, шта ли већ мисле. И побацају на десетине имена и покрајина које ама баш ништа не значе у општој ситуацији и на крају са осмехом погледају свој коментар и кажу"ал сам паметан, ал сам паметан!" А податке напабирчили са углавном америчког интернета, америчких мапа и остали интернет издања којих ја имам пун компјутер, али никада не објављујем иако знам све што и они знају. Најгоре је што ти људи онда и сами у то поверују да је тачно. Мани ме од данас проверених података. Мени не требају а и немају никакву снагу. На крају крајева, променљиви су. Не бих се ја на то све осврћао, јер то је све превише опширно да би се научило кроз један коментар, али си ме прозвао и практично назвао лажовом. И практично ме изненадио, јер ја сам престао давно да се служим "провереним" подацима и све што данас, па и овде на Интермагазину пишем, су моја размишљања и МОЈИ закључци а не докази. Не доказујем ја ништа овде него износим своја размишљања и закључке. И ти ме назовеш лажовом зато што не користим манипулативне "проверене" податке разних Галупа? Е свака ти част. Зар нема доста паметњаковића који их користе на тоне?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u