„Шармер“ освојио жири Феста

„Шармер“ освојио жири Феста

6 марта 2018

НАЈБОЉИ филм Главног такмичарског програма 46. Феста је данска драма „Шармер“ иранског редитеља Милада Аламија, којој је, по оцени међународног жирија припала награда „Београдски победник“.

Алами је заједно са Ингерборг Топсое, с којом потписује своје дебитантско остварење, награђен и за најбољи сценарио. Пред препуним гледалиштем Сава центра, Алами се у име своје екипе филма захвалио Фесту, његовом жирију и београдској публици.

– Много нам значи ова награда, јер је „Шармер“ наш први филм, и она ће нам бити важан подстрек да наставимо даље – изјавио је победник овогодишњег фестивала.

Жири којим је председавао редитељ Милчо Манчевски наградио и остварење „Без датума и потписа“, такође иранског редитеља Вахида Јаливланда, док је награда за најбољу режију додељена великом америчком редитељу, сценаристи и продуценту Полу Шредеру за филм „Искушеник“.

Један од најзначајнијих филмских стваралаца данашњице укључио се у церемонију доделе награда путем видео-поруке, и захвалио на признању.

Најбољу женску улогу остварио је женски део глумачког ансамбла сјајне кинеске драме „Анђели носе бело“ Вивијен Кју, а награда за најбољу мушку улогу припала је Аделу Караму у филму „Увреда“ либанског редитеља Зијада Дуеирија, који је номинован за Оскар. Најбољи деби на 46. Фесту имала је млада редитељка и сценаристкиња из Буенос Ајреса Наталија Гарахјола са филмом „Сезона лова“.

После доделе признања победницима Главног такмичарског програма, награда „Београдски победник“ за допринос кинематографији свечано је уручена славном руском редитељу, сценаристи и продуценту Карену Шахназарову и нашој легендарној глумици Неди Арнерић.

– Не осећам се победником, јер ми се чини да ја своју животну и професионалну трку још нисам истрчала. У нечему сам ипак победник – трајем у континуитету као глумица преко педесет година. Било је ту успона и падова, лепих и ружних момената, али без вас драга публико, пре свега вас Београђана који сте ми најближи, не бих могла да трчим. Хвала што сте ме подржавали и кад је било најтеже – изјавила је Неда Арнерић примајући награду коју јој је уручила градска секретарка за културу Ивона Јевтић.

ДВА ПРИЗНАЊА „ИЗГРЕДНИЦИМА“

НАГРАДУ за најбољи евро-медитерански филм Главног такмичарског програма, међународни жири ФЕДЕОРА доделио је драми „Увреда“ Зијада Дуеирија, најбољи српски филм по њиховој оцени су „Изгредници“ Дејана Зечевића, а специјално признање додељено је Лазару Бодрожи за „Едерлези Рајзинг“.

Награда жирија критике ФИПРЕСЦИ Србија „Динко Туцаковић“, такође је припала Зечевићевим „Изгредницима“, а Специјално признање понео је „Довлатов“ Алексеја Германа млађег.

Новоустановљена награда на Фесту коју додељује фестивал Мерлинка, Марбле аwард, припала је „Телми“ Јоакима Трира, а награда публике „Горки лист“ – MOST WANTED MOVIE AWARD, отишла је „Фантомској нити“ Пола Томаса Андерсона, као најтраженијем филму 46. Феста.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u