„Шармер“ освојио жири Феста

„Šarmer“ osvojio žiri Festa

6 marta 2018

NAJBOLJI film Glavnog takmičarskog programa 46. Festa je danska drama „Šarmer“ iranskog reditelja Milada Alamija, kojoj je, po oceni međunarodnog žirija pripala nagrada „Beogradski pobednik“.

Alami je zajedno sa Ingerborg Topsoe, s kojom potpisuje svoje debitantsko ostvarenje, nagrađen i za najbolji scenario. Pred prepunim gledalištem Sava centra, Alami se u ime svoje ekipe filma zahvalio Festu, njegovom žiriju i beogradskoj publici.

– Mnogo nam znači ova nagrada, jer je „Šarmer“ naš prvi film, i ona će nam biti važan podstrek da nastavimo dalje – izjavio je pobednik ovogodišnjeg festivala.

Žiri kojim je predsedavao reditelj Milčo Mančevski nagradio i ostvarenje „Bez datuma i potpisa“, takođe iranskog reditelja Vahida Jalivlanda, dok je nagrada za najbolju režiju dodeljena velikom američkom reditelju, scenaristi i producentu Polu Šrederu za film „Iskušenik“.

Jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice uključio se u ceremoniju dodele nagrada putem video-poruke, i zahvalio na priznanju.

Najbolju žensku ulogu ostvario je ženski deo glumačkog ansambla sjajne kineske drame „Anđeli nose belo“ Vivijen Kju, a nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Adelu Karamu u filmu „Uvreda“ libanskog reditelja Zijada Dueirija, koji je nominovan za Oskar. Najbolji debi na 46. Festu imala je mlada rediteljka i scenaristkinja iz Buenos Ajresa Natalija Garahjola sa filmom „Sezona lova“.

Posle dodele priznanja pobednicima Glavnog takmičarskog programa, nagrada „Beogradski pobednik“ za doprinos kinematografiji svečano je uručena slavnom ruskom reditelju, scenaristi i producentu Karenu Šahnazarovu i našoj legendarnoj glumici Nedi Arnerić.

– Ne osećam se pobednikom, jer mi se čini da ja svoju životnu i profesionalnu trku još nisam istrčala. U nečemu sam ipak pobednik – trajem u kontinuitetu kao glumica preko pedeset godina. Bilo je tu uspona i padova, lepih i ružnih momenata, ali bez vas draga publiko, pre svega vas Beograđana koji ste mi najbliži, ne bih mogla da trčim. Hvala što ste me podržavali i kad je bilo najteže – izjavila je Neda Arnerić primajući nagradu koju joj je uručila gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić.

DVA PRIZNANJA „IZGREDNICIMA“

NAGRADU za najbolji evro-mediteranski film Glavnog takmičarskog programa, međunarodni žiri FEDEORA dodelio je drami „Uvreda“ Zijada Dueirija, najbolji srpski film po njihovoj oceni su „Izgrednici“ Dejana Zečevića, a specijalno priznanje dodeljeno je Lazaru Bodroži za „Ederlezi Rajzing“.

Nagrada žirija kritike FIPRESCI Srbija „Dinko Tucaković“, takođe je pripala Zečevićevim „Izgrednicima“, a Specijalno priznanje poneo je „Dovlatov“ Alekseja Germana mlađeg.

Novoustanovljena nagrada na Festu koju dodeljuje festival Merlinka, Marble award, pripala je „Telmi“ Joakima Trira, a nagrada publike „Gorki list“ – MOST WANTED MOVIE AWARD, otišla je „Fantomskoj niti“ Pola Tomasa Andersona, kao najtraženijem filmu 46. Festa.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *