САСТАНАК 10 ОПШТИНА – ШИПТАРИ ПРЕТЕ ХАПШЕЊИМА И НОВОМ АКЦИЈОМ!

САСТАНАК 10 ОПШТИНА – ШИПТАРИ ПРЕТЕ ХАПШЕЊИМА И НОВОМ АКЦИЈОМ!

28 марта 2018

У Митровачком двору почела је заједничка седница одборника десет општина са српском већином на Косову и Метохији.

Састанак је отворио председавајући скупштине општине северна Косовска Митровица Дејан Гурешић, који је рекао да је седница сазвана по хитном поступку због ситуације.

Он је у име свих одборника 10 скупштина најоштрије осудио вандалски акт непримерене силе над Србима и њиховим политичким представницима, као и киднаповање Марка Ђурића.

Седници присуствује 120 одборника, а на бини је постављен лого Заједнице српских општина.

Министар за локалну самоуправу у косовској влади Иван Тодосијевић поручио је Србима на КиМ да буду уверени да ће наша држава Србија да им помогне „и да ће Бог помоћи, јер су правда и право на нашој страни“.

„Пет година од како се Бриселски споразум не спроводи, колико ми тражимо да се формира ЗСО. ЗСО је за нас крвно политичко питање“, рекао је Тодосијевић.

Он је подсетио да је ЗСО међународна обавеза, а не хир Срба.

„Међутим запад и Приштина нису спремни да је формирају, а ЗСО се, нажалост, и данас користи за уцењивање Србије и Београда“, рекао је он.

„Уколико запад и Приштина не желе да формирају ЗСО, имамо потпуно легитимно право да сами узмемо судбину у наше руке и сами формирамо ЗСО. Да сами одлучујемо о нашим животима“, подвукао је Тодосијевић.

Срби су, додао је, одлучни и поред притисака из Приштине и ЕУ.

„Чули смо да ће да нас хапсе. Нека нас хапсе, ако могу све нас. Ми смо опредељени за мир, наш став дијалог разговор и мир“, рекао је Тодосијевић.

Он је критиковао што представници ЕУ нису дошли на овај скуп.

Састанку присуствују представници свих десет општина са већинским српским становништвом – градоначелници Клокота Божидар Дејановић, Партеша Драган Петковић, Новог Брда Светислав Ивановић, Штрпца Братислав Николић и Ранилуга Владица Аритоновић.

Ту су и градоначелници Грачанице Срђан Поповић, Лепосавића Зоран Тодић, Косовске Митровице Горан Ракић, Зубиног Потока Стеван Вуловић и Звечана Вучина Јанковић.

На захтев председника Српске листе Горана Ракића састанак је симболично почео у 12.44 сати, у складу са Резолуцијом УН 1244, и имаће само једну тачку дневног реда – политичко-безбедносну ситуацију на северу Косова и Метохије.

Српска листа најавила је у Београду да напушта косовске институције, а уједно је најављено и да ће српске општине формирати 20. априла Заједницу српских општина, на петогодишњицу од потписивања Бриселског споразума.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Trifun says:

    Puna podrska nasem HRABROM narodu na Kosovu!! Uz vas smo braco i sestre 100%! Pozivam Vladu da momentalno posalje vosjku kako to predvida Rezolucija UN u slucaju ponovne agresije na nas narod tamo. I srpski narod na Balkanu da se pripremi za oslobodenje nasih teritorija od NARKO-NATO okupatora i albanskih mafija, ovaj put uz direkntu vojnu pomoc Rusije. Nema nazad.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u