САСТАНАК 10 ОПШТИНА – ШИПТАРИ ПРЕТЕ ХАПШЕЊИМА И НОВОМ АКЦИЈОМ!

SASTANAK 10 OPŠTINA – ŠIPTARI PRETE HAPŠENJIMA I NOVOM AKCIJOM!

28 marta 2018

U Mitrovačkom dvoru počela je zajednička sednica odbornika deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

Sastanak je otvorio predsedavajući skupštine opštine severna Kosovska Mitrovica Dejan Gurešić, koji je rekao da je sednica sazvana po hitnom postupku zbog situacije.

On je u ime svih odbornika 10 skupština najoštrije osudio vandalski akt neprimerene sile nad Srbima i njihovim političkim predstavnicima, kao i kidnapovanje Marka Đurića.

Sednici prisustvuje 120 odbornika, a na bini je postavljen logo Zajednice srpskih opština.

Ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ivan Todosijević poručio je Srbima na KiM da budu uvereni da će naša država Srbija da im pomogne „i da će Bog pomoći, jer su pravda i pravo na našoj strani“.

„Pet godina od kako se Briselski sporazum ne sprovodi, koliko mi tražimo da se formira ZSO. ZSO je za nas krvno političko pitanje“, rekao je Todosijević.

On je podsetio da je ZSO međunarodna obaveza, a ne hir Srba.

„Međutim zapad i Priština nisu spremni da je formiraju, a ZSO se, nažalost, i danas koristi za ucenjivanje Srbije i Beograda“, rekao je on.

„Ukoliko zapad i Priština ne žele da formiraju ZSO, imamo potpuno legitimno pravo da sami uzmemo sudbinu u naše ruke i sami formiramo ZSO. Da sami odlučujemo o našim životima“, podvukao je Todosijević.

Srbi su, dodao je, odlučni i pored pritisaka iz Prištine i EU.

„Čuli smo da će da nas hapse. Neka nas hapse, ako mogu sve nas. Mi smo opredeljeni za mir, naš stav dijalog razgovor i mir“, rekao je Todosijević.

On je kritikovao što predstavnici EU nisu došli na ovaj skup.

Sastanku prisustvuju predstavnici svih deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom – gradonačelnici Klokota Božidar Dejanović, Parteša Dragan Petković, Novog Brda Svetislav Ivanović, Štrpca Bratislav Nikolić i Raniluga Vladica Aritonović.

Tu su i gradonačelnici Gračanice Srđan Popović, Leposavića Zoran Todić, Kosovske Mitrovice Goran Rakić, Zubinog Potoka Stevan Vulović i Zvečana Vučina Janković.

Na zahtev predsednika Srpske liste Gorana Rakića sastanak je simbolično počeo u 12.44 sati, u skladu sa Rezolucijom UN 1244, i imaće samo jednu tačku dnevnog reda – političko-bezbednosnu situaciju na severu Kosova i Metohije.

Srpska lista najavila je u Beogradu da napušta kosovske institucije, a ujedno je najavljeno i da će srpske opštine formirati 20. aprila Zajednicu srpskih opština, na petogodišnjicu od potpisivanja Briselskog sporazuma.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Trifun says:

    Puna podrska nasem HRABROM narodu na Kosovu!! Uz vas smo braco i sestre 100%! Pozivam Vladu da momentalno posalje vosjku kako to predvida Rezolucija UN u slucaju ponovne agresije na nas narod tamo. I srpski narod na Balkanu da se pripremi za oslobodenje nasih teritorija od NARKO-NATO okupatora i albanskih mafija, ovaj put uz direkntu vojnu pomoc Rusije. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *