ШЕФ НАТО-а ЗА СРБИЈУ ОТКРИО ствари које јавност у Србији не зна!

ШЕФ НАТО-а ЗА СРБИЈУ ОТКРИО ствари које јавност у Србији не зна!

13 маја 2018

НАТО је од почетка био за то да не дође до трансформације косовских снага безбедности. До тога може да дође само променом косовског Устава, то је једини начин да се тако нешто спроведе. Не постоји другачије становиште НАТО-а, рекао нам је Чезаре Маринели, шеф канцеларије НАТО-а за везу у Србији.Поводом иницијативе приштинских власти која је покренула и парламентарну процедуру да се, мимо уставних промена, усвоји закон о војсци, Маринели нам је потврдио да се позиција НАТО-а о том питању није променила.

Са Маринелијем смо разговарали на радионици о аспектима међународне војне сарадње и активностима везаним за организацију и учешће Војске Србије у мултинационалним операцијама Уједињених нација и Европске уније, коју је на Тари организовало Министарство одбране у сарадњи са Амбасадом Велике Британије.

Питање Спутњика — чему уопште формирање било какве војске на Косову ако су тамо припадници Кфора да би одржавали мир и стабилност, јер није реч о независној држави, већ територији Србије под протекторатом Уједињених нација — остало је без одговора.

Маринели је навео да је током прошле године НАТО обучио 1.250 припадника Војске Србије, која је учествовала у 20 вежби Алијансе.

Војни аташе Велике Британије у нашој земљи пуковник Сајмон Фицгибон приметио је на радионици да је долазак Доналда Трампа на чело САД уздрмао међународни ред. Без обзира на то волите ли Трампа или не, све његове одлуке утичу на наш свакодневни рад и сарадњу, оценио је Фицгибон коментаришући сарадњу са српским колегама.

„Велика Британија апсолутно препознаје важност Србије у региону и колико је она битна за одржавање мира и стабилности. Ценимо начин на који припадници Војске Србије учествују у мировним мисијама. Велика Британија у потпуности поштује циљ Србије да буде војно неутрална, као и опредељење да сама бира партнере“, нагласио је Фицгибон.

Представник Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Младен Стојадиновић рекао је да је са НАТО-ом током 2017. године реализовано 178 активности, од којих у земљи 51, а у иностранству 127, реч је о војним вежбама, али и о различитим семинарима и курсевима за припаднике Војске Србије.

Чиста војна неутралност: NATO ће 2018. у Србији извести две мултинационалне вежбе

СРБИЈА ће ове године бити домаћин две мултинационалне вежбе под окриљем NATO, изјавио је шеф Канцеларије NATO у Београду, италијански генерал Ћезаре Маринели.

Он је, на радионици за представнике медија, коју је на Тари организовала Управа за односе са јавношћу Министарства одбране Србије, рекао да ће војна вежба „Регекс“ бити регионалног карактера, на нивоу бригаде, док ће на другој вежби под називом „EADRCC“, бити разрађивано реаговање у ванредним ситуацијама.

Маринели је навео да је током прошле године NATO обучио 1.250 припадника Војске Србије, који су учествовали у 20 вежби Алијансе.

Представник Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Младен Стојадиновић рекао је да је са NATO током 2017. године реализовано 178 активности, 51 у земљи, а у иностранству 127 – семинари, курсеви, вежбе и остали видови сарадње.

Стојадиновић је додао да се Србија при томе имала минималне трошкове, јер 80 одсто финансира NATO.

Помоћник министра спољних послова Србије Бранимир Филиповић је напоменуо да се NATOјасно изјаснио да поштује војну неутралност Србије, као земље партнера који не жели да постане члан Алијансе.

Изасланик одбране Велике Британије пуковник Сајмон Фицгиб рекао је да Британија препознаје важност Србије у региону и колико је она битна за одржавање мира и стабилности, те да у потпуности поштује циљ Србије да буде војно неутрална, као и опредељење да сама бира партнере.

KOMENTARI6 коментара

 1. Trifun says:

  Cim dode, ako dode do formiranja vojske Kosova, uz podrsku KFOR-a i NATO, oni postaju okupatori Srbije i PRAVNO ne samo fakticki. A Vlada postaje kolaboracionsta okupatora ukoliko ne proglasi okupaciju u svim dokumentima. Vjerujem da ce da rade i daju sve od sebe da primoraju ili potkupe Srbe na Kosovu da pristanu na to jer su svjesni da bi formiranjem vojske bez pristanka nas postali okupatori, medutim o Kosovu ne mogu i ne smiju samo da odlucuju Srbi na Kosovu. Kosovo je nase, svih nas Srba na Bakanu, i svi se mi pitamo o njemu. Ne samo to jos malo naseg naroda koji je ostao tamo i kojima je lako sada manipilasti, potkupiti ih ili zastrasivati. Nema nazad.

  • Branko says:

   Trifune ne lupetaj. Ako Srbi na kosovu pristanu na nesto to je zato jer su iz beograda dobili takvo naredjenje. Zasto li uopste mislis da se mi pitamo za bilo sta i da nase misljenje moze nesto promeniti?

   • goran says:

    Branko, Trifun je bolestan covek i mi ga kao takvog shvatamo i tolerisemo. Ja se nadam da ce mu lekari ipak pomoci.

 2. Marinko Loncar says:

  niko u svetu ne izvodi vezbe nepreteljskom vojskom nego beograd i voska srbije

 3. PRVA LINIJA says:

  KAKAV BRE SEF NATO-a ZA SRBIJU, DA LI SMO MI CLAN NATO-a??? KOME ON SEFUJE???POD HITNO IMENOVATI SEFA ODKB-a ZA SRBIJU I OBJAVITI NJEGOVO IME I SLIKU, AKO NISTA DRUGO BAR CE BITI LEPSI OD OVOG GMAZA...

 4. Drago says:

  Podanička vlast je danas na čelu Srbije!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u