ШЕФ РУСКЕ СЛУЖБЕ БЕЗБЕДНОСТИ: Свет је на ивици глобалног рата!

ШЕФ РУСКЕ СЛУЖБЕ БЕЗБЕДНОСТИ: Свет је на ивици глобалног рата!

3 новембра 2015

df09547007b56f46dcdea72edf78a134Радње појединих земаља у Азији и Африци довеле су свет на ивицу глобалног сукоба религија и цивилизација – упозорио је директор Федералне службе безбедности Русије Александар Бортњиков на заседању Савета шефова органа безбедности и специјалних служби држава-чланица Заједнице Независних Држава.

По речима Бортњикова, „у овом тренутку међународна заједница се суочила са новим геополитичким изазовом – терористичком интернационалом у виду такозване Исламске државе. Тај пројекат, који је проистекао из фамозног „арапског пролећа”, стекао је снагу захваљујући двострукој политици појединих светских и регионалних сила, које су помоћу „терористичког ударног овна” покушале да реше своје стратешке задатке у Азији и Африци” – нагласио је директор ФСБ.

Тиме су те државе довеле свет на ивицу глобалног сукоба религија и цивилизација, што може довести до најгорих последица, истакао је Бортњиков.

„Према нашм проценама, у овом тренутку у терористичким структурама ратују држављани више од 100 земаља света. Удео таквих најамника износи 40 одсто” – саопштио је Бортњиков.

„Око 10 терористичких формација чине држављани Русије, Грузије, Украјине и држава Централноазијског региона. При том, географија земаља одакле долазе се неспорно шири” – истакао је директор ФСБ Русије.

Бортњиков је нагласио да је „за обуку новајлија створена разграната мрежа кампова за обуку у Сирији и Ираку, као и у суседним државама”.

„Осим тога, Исламској држави су се заклеле на верност вође више регионалних терористичких и екстремистичких групација које делују на простору од Африке и Европе до Југоисточне Азије” – нагласио је шеф ФСБ.

Бортњиков истиче растућу опасност од повратка војника из врућих тачака у земље ЗНД.

„Стекавши практично искуство конспирације, минско-експлозивног рата и ратовања у градским условима, они стварају аутономне борбене ћелије спремне за извођење терористичких напада и диверзија. Циљ терориста и њихових ментора јесте дестабилизација у државама Заједнице” – нагласио је Бортњиков.

„У таквим условима, као и с обзиром на неефикасност дејстава међународне коалиције на челу са САД на неутрализацији терористичке претње на Блиском Истоку, Русија се одазвала позиву сиријског руководства за пружање војне помоћи. Та одлука је донета, између осталог, с циљем спречавања масовног повратка терориста у земље „порекла”. Као што знате, та операција је већ постигла значајне резултате” – истакао је шеф ФСБ.

Он је нагласио да поред војног сузбијања жаришта тероризма ван граница РФ, руске специјалне службе и државни органи марљиво раде на сузбијању терористичких и екстремистичких појава унутар Русије, подсетивши да су „недавно у Москви неутралисане велике ћелије Исламске државе и Хизб ут Тахрира, у чијим редовима су били и држављани ЗНД”.

С тим у вези, шеф ФСБ је позвао на „повећање размене упозоравајућих обавештајних информација о личним подацима терориста, њиховим плановима и саучесницима”.

По речима Бортњикова, растућа претња међународног тероризма захтева јачање спољних граница земаља ЗНД, нарочито у Централној Азији.

„Озбиљну забринутост изазива ескалација напетости у Авганистану. Сада су на северним границама те земље сконцентрисане многобројне терористичке формације које припадају покрету Талибана. Део њих је већ стао под заставу Исламске државе, што је довело до наглог пораста претње упада терориста у Централну Азију” – нагласио је први човек ФСБ.

„Инциденти на границама наших регионалних партнера, нажалост, догађају се већ данас” – нагласио је он.

„У том контексту, актуелан задатак је јачање спољне границе Заједнице, нарочито централноазијском региону” – нагласио је Бортњиков.

„Треба држати под сталном контролом кретање присталица идеологије тероризма унутар ЗНД и тешње координисати акције на пресецању маршрута кретања војника у зоне конфликата и назад” – истакао је он.

Такође, сматра директор ФСБ, потребно је елиминисати изворе финансирања тероризма, као и „донети мере за спречавање врбовања нових регрута у нашим земљама”.

(БНТВ)

KOMENTARI2 коментара

  1. otac Satarije says:

    svakom teroristi sa područja ZND optužiti celu porodicu sa sudelovanje, dati im izgion i oduzeti svu imovinu.

  2. dejan says:

    Treba unistiti baze isila u turskoj i saudijskoj arabiji preciznim balistickim nevidljivim raketama s plasmo m sto mogu rusi i kinezi to treba napraviti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u