ШЕФ РУСКЕ СЛУЖБЕ БЕЗБЕДНОСТИ: Свет је на ивици глобалног рата!

ŠEF RUSKE SLUŽBE BEZBEDNOSTI: Svet je na ivici globalnog rata!

3 novembra 2015

df09547007b56f46dcdea72edf78a134Radnje pojedinih zemalja u Aziji i Africi dovele su svet na ivicu globalnog sukoba religija i civilizacija – upozorio je direktor Federalne službe bezbednosti Rusije Aleksandar Bortnjikov na zasedanju Saveta šefova organa bezbednosti i specijalnih službi država-članica Zajednice Nezavisnih Država.

Po rečima Bortnjikova, „u ovom trenutku međunarodna zajednica se suočila sa novim geopolitičkim izazovom – terorističkom internacionalom u vidu takozvane Islamske države. Taj projekat, koji je proistekao iz famoznog „arapskog proleća”, stekao je snagu zahvaljujući dvostrukoj politici pojedinih svetskih i regionalnih sila, koje su pomoću „terorističkog udarnog ovna” pokušale da reše svoje strateške zadatke u Aziji i Africi” – naglasio je direktor FSB.

Time su te države dovele svet na ivicu globalnog sukoba religija i civilizacija, što može dovesti do najgorih posledica, istakao je Bortnjikov.

„Prema našm procenama, u ovom trenutku u terorističkim strukturama ratuju državljani više od 100 zemalja sveta. Udeo takvih najamnika iznosi 40 odsto” – saopštio je Bortnjikov.

„Oko 10 terorističkih formacija čine državljani Rusije, Gruzije, Ukrajine i država Centralnoazijskog regiona. Pri tom, geografija zemalja odakle dolaze se nesporno širi” – istakao je direktor FSB Rusije.

Bortnjikov je naglasio da je „za obuku novajlija stvorena razgranata mreža kampova za obuku u Siriji i Iraku, kao i u susednim državama”.

„Osim toga, Islamskoj državi su se zaklele na vernost vođe više regionalnih terorističkih i ekstremističkih grupacija koje deluju na prostoru od Afrike i Evrope do Jugoistočne Azije” – naglasio je šef FSB.

Bortnjikov ističe rastuću opasnost od povratka vojnika iz vrućih tačaka u zemlje ZND.

„Stekavši praktično iskustvo konspiracije, minsko-eksplozivnog rata i ratovanja u gradskim uslovima, oni stvaraju autonomne borbene ćelije spremne za izvođenje terorističkih napada i diverzija. Cilj terorista i njihovih mentora jeste destabilizacija u državama Zajednice” – naglasio je Bortnjikov.

„U takvim uslovima, kao i s obzirom na neefikasnost dejstava međunarodne koalicije na čelu sa SAD na neutralizaciji terorističke pretnje na Bliskom Istoku, Rusija se odazvala pozivu sirijskog rukovodstva za pružanje vojne pomoći. Ta odluka je doneta, između ostalog, s ciljem sprečavanja masovnog povratka terorista u zemlje „porekla”. Kao što znate, ta operacija je već postigla značajne rezultate” – istakao je šef FSB.

On je naglasio da pored vojnog suzbijanja žarišta terorizma van granica RF, ruske specijalne službe i državni organi marljivo rade na suzbijanju terorističkih i ekstremističkih pojava unutar Rusije, podsetivši da su „nedavno u Moskvi neutralisane velike ćelije Islamske države i Hizb ut Tahrira, u čijim redovima su bili i državljani ZND”.

S tim u vezi, šef FSB je pozvao na „povećanje razmene upozoravajućih obaveštajnih informacija o ličnim podacima terorista, njihovim planovima i saučesnicima”.

Po rečima Bortnjikova, rastuća pretnja međunarodnog terorizma zahteva jačanje spoljnih granica zemalja ZND, naročito u Centralnoj Aziji.

„Ozbiljnu zabrinutost izaziva eskalacija napetosti u Avganistanu. Sada su na severnim granicama te zemlje skoncentrisane mnogobrojne terorističke formacije koje pripadaju pokretu Talibana. Deo njih je već stao pod zastavu Islamske države, što je dovelo do naglog porasta pretnje upada terorista u Centralnu Aziju” – naglasio je prvi čovek FSB.

„Incidenti na granicama naših regionalnih partnera, nažalost, događaju se već danas” – naglasio je on.

„U tom kontekstu, aktuelan zadatak je jačanje spoljne granice Zajednice, naročito centralnoazijskom regionu” – naglasio je Bortnjikov.

„Treba držati pod stalnom kontrolom kretanje pristalica ideologije terorizma unutar ZND i tešnje koordinisati akcije na presecanju maršruta kretanja vojnika u zone konflikata i nazad” – istakao je on.

Takođe, smatra direktor FSB, potrebno je eliminisati izvore finansiranja terorizma, kao i „doneti mere za sprečavanje vrbovanja novih regruta u našim zemljama”.

(BNTV)

KOMENTARI2 komentara

  1. otac Satarije says:

    svakom teroristi sa područja ZND optužiti celu porodicu sa sudelovanje, dati im izgion i oduzeti svu imovinu.

  2. dejan says:

    Treba unistiti baze isila u turskoj i saudijskoj arabiji preciznim balistickim nevidljivim raketama s plasmo m sto mogu rusi i kinezi to treba napraviti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *