СЕНАТ ИЗГЛАСАО УСКРАЋИВАЊЕ ТРАМПОВИХ ВОЈНИХ ОВЛАШЋЕЊА! Међутим, Доналд има кеца у рукаву

СЕНАТ ИЗГЛАСАО УСКРАЋИВАЊЕ ТРАМПОВИХ ВОЈНИХ ОВЛАШЋЕЊА! Међутим, Доналд има кеца у рукаву

31 јануара 2020

Представнички дом изгласао је да ограничи председнику Доналду Трампу могућност да покрене напад на Иран, а расправљаће и о поништењу члана из 2002. који председнику даје широка овлашћења у Ираку.

Први закон који ће блокирати Трампа да користи савезна средства за неовлашћено коришћење војне силе против ирана изгласан је великом већином 228 према 175.Ово се десило само две недеље након што је Представнички дом изгласао резолуцију којом се ограничавају Трампова одобрења о коришћењу војске за покретање конфликта.

Резолуција није изнета пред Сенат за одобрење. Она је написана само да би се јасно ставило до знања који је став Представничког дома.

Други закон биће о повлачењу овлашћења из 2002 о ауторизацији војних снага против Ирака, закон који је допустио Џорџу Бушу да покрене рат против Садама хусеина, и који је коришћен надаље за акције по Блиском истоку.

Представнички дом је покренуо дебату о повлачењу овог закона одмах након што је успешно изгласао овај о Ирану.

Чак и ако оба закона буду изгласана у Представничком дому који контролишу демократе, највероватније неће моћи да прођу гласање у Сенату у којој републиканци представљају већину.

У случају да некако прођу Горњи дом, Трамп би највероватније ставио вето на њих.

У среду, Трамп је оптужио демократе да користе ове законе како би „отежали председнику да брани Америку, и да се залажу за Иран“.

Оба закона су узета у разматрање након америчког убиства иранског генерала Касема Сулејманија, којег су раније овог месеца убили користећи дрон у Багдаду.

Трампова администрација се позвала на закон о ауторизацији војних снага да оправда напад, али након што је Иран одговорио ракетним нападом на америчке базе и Ираку, демократски законодавци представили су нацрт закона којим ће спречити Трампа да започне свеопшти рат против Исламске републике.Међутим, Трамп није реаговао исхитрено и тензије између Америке и Ирана су се смирили у последњих пар недеља. Без обзира на то, демократе су пожуриле са законима како би ограничили Трампа да користи војну силу.

У случају да се Представнички дом и Сенат усагласе и повуку овлашћење из 2002. године, остаће закон из 2001. године.

Исписан након терористичког напада на „куле близнакиње“, закон из 2001. и даље пружа Трампу могућност да започне рат светских размера, потребно је само да оптужи неког да је „планирао, дозволио, или помагао“ напад на Светски трговински центар у Америци.

Од како је изгласан, на овај закон су се позвали 41 пут и због њега је дозвољен напад на 19 земаља, укључујући Ирак, Авганистан, Сирију и Јемен – без објаве рата од стране Конгреса.

(RT)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Kosovac says:

    „Представнички Дом“. Смејурија. „ускраћивање Трампових овлашћења“. Као, Трамп има овлашћења, а Представнички Дом му ускраћује овлашћења. ……………Ја као познавалац овлашћења које има Јудеопредставнички дом, сматрам да је тај Дом у праву. Такође сматрам, да им Трамп треба за узврат дати један солидан Опичмент. (Представничком Домусу). ……………И треба се борити против негирања холокауста, наравно. То смо могли да чујемо у Јерусалиму на дан Светог Саве 27. јануара, али медијуми нису хтели да објаве.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u