ŠEVENMAN: Vladmir Putin je novi – Šarl De Gol

ŠEVENMAN: Vladmir Putin je novi – Šarl De Gol

27 jula 2014

86618_jean-pierre-chevenement-le-22-aout-2010-a-frangy-en-bresseFrancuski senator, jedan od osnivača Socijalističke partije i počasni predsednik Republikanskog i građanskog pokreta – Žan-Pjer Ševenman – nazvao je Vladimira Putina „ruskim De Golom”.

U emisiji radio-stanice Europe1 „Putinova Rusija” rekao je i ovo:

„Rusija je posle raspada SSSR prošla kroz velike teškoće. Izgubila je polovinu nacionalnog bruto proizvoda. Njena ekonomija preživela je šok liberalizacije i devalvaciju rublje. U mnogim sferama je vladao haos. U takvim uslovim je najvažniji zadatak bio da se uspostavi autoritet državne vlasti. Vladimir Putin je bio potreban svojoj zemlji i može se reći da je on postao novi De Gol. On je za Rusiju uradio ono što je legendarni general učinio za Francusku posle 1958. jer se poduhvatio zavođenja reda i formiranja vertikale vlasti”.

Pozvavši se na najnovija sociološka istraživanja i ankete, francuski političar je naglasio da većina građana Rusije „daje visoke ocene državničkom delovanju Vladimira Putina”.

Ševenman je u istoj emisiji kritikovao rusofobiju koja upravo jača na Zapadu, ocenivši da ona ima „nesumnjivo ideološki karakter”.

„U svetu postoje različiti modeli društva. Ne sme se sve svoditi na model američkog kapitalizma i odatle izvoditi nezadovoljstvo što se Rusija ne uklapa u tu šemu” – podvukao je Ševenman koji je specijalni predstavnik francuske diplomatije za razvijanje odnosa sa Ruskom Federacijom.

On je „krajnje nepromišljenom” nazvao politiku EU koja se realizuje preko programa „Istočno partnerstvo”. Pa ukazao:

„Evropska unija se povodom tog programa morala prokonsultovati sa Rusijom koja sa Ukrajinom nije samo povezana istorijski, nego i najtešnjim ekonomskim vzama”.

Ševenman je istakao da Rusija već ugrožava prvo mesto Nemačke u Evropi po proizvodnji automobila, rekavši da je sve treći – ili Renault-Nissan ili Peugeot.

Prema njegovim rečima, francuske investicije u Rusiju dostigle su 12 milijardi evra.

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *