Симптоми рака које не смете игнорисати!

Симптоми рака које не смете игнорисати!

17 септембра 2015

rakСве више људи болује од рака, а прогнозе за будућност уопште нису охрабрујуће. Можемо закључити да је рак, дефинитифно, једна од најопаснијих болести које данас угрожавају човечанство.

Стручњаци се слажу у томе да је за лечење ове опаке болести кључно да се открије на време, јер су тада шансе за излечење највеће.

Постоје неки симптоми које никако не би требало занемарити, јер обраћање пажње на промене у нашем телу је од великог значаја за правовремену детекцију рака.

Др Бет Карлан, која се бави истраживањем ове болести дуго времена, саветује нас на које симптоме треба да обратимо пажњу.

– Ако су симптоми упорни и прогресивни, односно, ако свако јутро кад се пробудите осећате “нешто”, макар само две недеље заредом, требало би да одете код лекара на преглед – каже она.

Рак јајника

За рак јајника се дуго сматрало да је “тихи убица” јер нема симптоме, али то није тачно. Симптоми рака јајника су бол у крстима и доњем стомаку у комбинацији с надимањем, проблемима с мокрењем и пражњењем црева.

Бол у стомаку и доњем делу леђа може бити последица других болести или канцера на неком другом органу, али ако се ова комбинација симптома појављује редовно и притом постоји одступање од нормалног функционисања организма, треба се обратити лекару.

Још један од индикатора је и крварење ван редовног циклуса или након менопаузе, наравно, праћено и већ поменутим симптомима.

Рак простате

Попут рака јајника, рак простате је подмукла болест чији симптоми се могу лако помешати са симптомима неке друге болести.

– Бол у леђима је чест узрок непокретности, али јако мали број мушкараца зна да то могу бити и симптоми рака. Нарочито рак простате може да узрокује ове симптоме у костима кукова и доњег дела леђа – пише “Хеалтхлине”.

Наравно, повремени болови у леђима и мишићима не треба да буду разлог за панику, али ако се бол стално понавља, требало би испитати случај.

Рак простате може бити и узрок боловима у препонама, куковима и бутинама, а узрок томе може бити и рак тестиса.

Рак тестиса

Један од најбољих начина да откријете рак тестиса јесте редовна контрола коју можете да спроведете сами.

– Ако приметите грудвицу или било какву другу промену на својим тестисима, немојте одлагати посету лекару. За разлику од рака простате који се споро развија, рак тестиса може да нарасте малтене преко ноћи – каже др Херберт Лепор.

Требало би сами редовно да вршите контролу тестиса тако што ћете пратити има ли било каквих промена. То је кључна ствар за откривање рака тестиса док још није касно.

Рак плућа и грала

Кашаљ је, генерално, показатељ неког блажег обољења, као што је грип или прехлада, али ако је упоран и никако не пролази, могао би бити показатељ нечег озбиљнијег као што је рак плућа, грла или тироидне жлезде.

– Знамо да су кашаљ и прехлада уобичајени и не предлажемо да свако ко кашље треба да иде код лекара да се тестира на рак, али ако је кашаљ упоран и не пролази дуго времена, или је по нечему необичан, немојте оклевати да потражите савет лекара – каже Катрина Витакер, аутор и истраживач.

ОСТАЛИ СИМПТОМИ

Нагли и необјашњиви губитак килограма може бити узрок нечег озбиљног, а ту спада и неколико врста рака.

– Необјашњив губитак пет или више килограма може бити први знак канцера. Ово се најчешће дешава кад је у питању рак панкреаса, стомака, једњака или плућа – пише “Healthline”.

Губитак телесне масе може бити узрокован и проблемима са штитном жлездом или стресом, али најбоље је урадити анализе ради провере.

Сви знамо да грудвице на грудима могу бити индикатор да је у питању рак дојке, али мало ко зна да се то може догодити и мушкарцима, који најчешће занемарују ове показатеље јер мисле да су безбедни кад је у питању ово обољење. Важно је истаћи да ова врста канцера погађа и мушкарце, па и они треба озбиљно да схвате ове симптоме.

Промене на кожи се такође налазе на листи симптома рака и требало би обратити пажњу на њих, како би се потенцијални канцер открио на време.

Сваки пут кад уочите промену у величини, облику или боји младежа, требало би да посетите доктора. Др Марлена Мајерс каже да нипошто не треба чекати кад је рак коже у питању.

Промене на усној дупљи могу бити показатељ рака уста, нарочито ако сте пушач или ако жваћете дуван. Најбољи начин да га откријете јесте да уочите беле или црвене израслине унутар усне дупље.

– Беле израслине у устима и беле тачкице на језику могу бити прва фаза рака. За сваку дуготрајну промену у устима требало би отићи на преглед код лекара или стоматолога – пише “The American Cancer Society”.

(новости.рс)

 

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u