SINDIKAT POLICIJE: Reforma MUP poverena je Britancu dr Amadeu Votkinsu

SINDIKAT POLICIJE: Reforma MUP poverena je Britancu dr Amadeu Votkinsu

5 januara 2015

820354z6Najavljene reforme Ministarstva unutrašnjih poslova naišle su na veliko interesovanje svih zaposlenih, koji za sada ostaju bez odgovora svojih rukovodilaca na brojna pitanja koja se, pre svega, tiču njihovog budućeg statusa.

Na ova pitanja odgovore nemaju ni sindikati, kako nereprezentativni, tako i oni koji sa ponosom ističu svoju bliskost sa rukovodstvom MUP-a. U potrazi za pravim informacijama teško je izbeći javna pogovaranja, nezvanične informacije, dezinformacije, šaputanja po hodnicima, pretpostavke… što, sve u svemu, doprinosi stvaranju sve veće neizvesnosti kod zaposlenih.

Sindikat srpske policije po pitanju konkretnih informacija s tim u vezi nimalo „ne zaostaje“ za ostalima, ali osećamo potrebu da pokušamo da vam približimo celokupnu situaciju u skladu sa našim saznanjima i mogućnostima.

Ono što je u ovom trenutku izvesno jeste da je za celokupnu reorganizaciju Ministarstva unutrašnjih poslova odgovoran savetnik ministra Stefanovića dr Amadeo Watkins (Amadeo Votkins), državljanin Velike Britanije. Takođe je izvesno da se on na toj funkciji ne nalazi zato što je to ministar tako želeo, već zato što je dr Votkins nametnuto rešenje kao eksponent NATO-a, tako da njegova uloga nadilazi ulogu ministra, a verovatno i premijera. Dr Votkins je to jasno stavio do znanja svim svojim „saradnicima“ u Ministarstvu.

Za one koji za njega prvi put čuju, pokušaćemo da ga ukratko predstavimo: dr Votkins je 2000-ih sproveo reformu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gde je došao u vreme kada je ministar bio Boris Tadić. Iako je tek nedavno zvanično postavljen na sadašnju funkciju, dr Votkins je već izvesno vreme angažovan na reformi MUP-a, a o tome govori i podatak da je još oktobra 2013. godine kao saradnik na projektu reforme upravljanja ljudskim resursima u Ministarstvu učestvovao na sastanku delegacije MUP R Srbije u Zagrebu sa kolegama iz Hrvatske.

Svoju karijeru u državnoj službi započeo je 2000. godine u Direkciji za komunikaciju i odnose s javnošću Ministarstva ekonomije i finansija Velike Britanije, da bi zatim bio nominovan od strane Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije na poziciju u Misiji OEBS-a u Jermeniji, gde je pomagao u iniciranju vojno-bezbednosnog programa.

Dr Votkins je pristupio Akademiji za bezbednost Velike Britanije 2003. godine, prvobitno kao viši analitičar pri Istraživačkom centru za studije konflikta zadužen za analizu strateških pitanja u jugoistočnoj Evropi.

Godine 2005. se pridružio Grupi za napredna istraživanja i procenu u okviru iste Akademije, gde je radio na bezbednosnim, kao i pitanjima institucionalne reforme. Doktorske studije iz Ekonomije odbrane je završio na Kraljevom koledžu u Londonu, gde predaje kao vanredni profesor.

Autor je, između ostalih, knjige „Vojna industrija Jugoslavije: prošlost i sadašnjost”.

Njegova uža specijalnost i područje interesa su odbrambena/vojna ekonomija, reforma sektora bezbednosti, strategija i spoljna politika te odbrambena/vojna diplomatija sa posebnim naglaskom na područja jugoistočne Evrope i Mediterana.

Dr Votkins perfektno razume i govori „zapadnu“ varijantu srpskog jezika. Otac mu je Britanac, majka Hrvatica. Iz nekih dokumenata iz afere „Vikiliks“ može se zaključiti da su ga Amerikanci koristili kao obaveštajni izvor – šta onda tek reći za Britance!?

Ono što se dr Votkinsu nikako ne može osporiti je da se radi o izuzetno obrazovanom i inteligentnom čoveku, koji je, ako nigde drugde, stekao ogromno iskustvo u Srbiji i Jermeniji, ali i u samoj Velikoj Britaniji, što ga čini verovatno najkvalifikovanijom osobom u ovom trenutku za posao koji predstoji u MUP-u.

Srbi su imali šansu da sami urade reformu, ali su je nepovratno izgubili. Naravno, posao koji će on obaviti izazvaće mnogo nezadovoljstva kod zaposlenih, biće otpuštanja, prekvalifikacija, ali će se on baviti „konfiguracijom i brojkama“, a za onaj drugi – kadrovski deo biće zaduženi naši. Ono što nama predstavlja nepoznanicu je nedostatak informacija o njegovim praktičnim iskustvima u reformama civilnog sektora bezbednosti, preciznije u policiji.

Iako je Zapad imao nameru da Vojsku Srbije što više svede na ceremonijalnu funkciju, kako ne bi predstavljala ozbiljan bedem odbrane već „izvor“ topovskog mesa za buduće aktivnosti NATO-a u svetu, a dr Votkins je bio sprovodilac njihovih planova, teško je verovati da NATO i Zapad uopšte želi slabu srpsku policiju u užem smislu reči. Naprotiv. Ali, srpska policija će morati da se prilagodi, i što se tiče organizacije i funkcionalnosti i što se tiče finansiranja, nekim zapadnim standardima, što u suštini i nije loše.

Da banalizujemo, neće moći neki načelnik PU ili PS za renoviranje jednog toaleta da potroši 23.000 evra. To, dakako, ne znači da će sve zloupotrebe biti sprečene, jer njih ima i u najrazvijenijim zemljama, ali će, barem se nadamo, biti svedene na „razumniju“ meru.

Ono što, u ovom kontekstu, zaista interesuje veliki broj naših kolega jeste dalja sudbina specijalnih i jedinica posebne namene MUP R Srbije.

Često se, ranije, i među zaposlenima postavljalo pitanje opravdanosti postojanja dve specijalne jedinice – SAJ i PTJ i Žandarmerije kao jedinice za posebnu namenu. Ako su nekada i postojali opravdani razlozi, da se ne bi kojim slučajem ponovila situacija kada JSO-u niko nije mogao da se suprotstavi, a ne treba zaboraviti ni potrebu postojanja jedne jedinice kao što je Žandarmerija zbog KZB, pitanje je da li su u novim, izmenjenim okolnostima potrebne sve tri jedinice i u ovakvom sastavu.

Činjenica je da je Žandarmerija, uz sve negativne strane koje su je pratile poslednjih godina, izuzetno dobro organizovana i obučena i jedina prava mobilna snaga koja može u najkraćem mogućem roku da se angažuje na bilo kojoj tački u Srbiji, i po tome, bez obzira na znatno slabije naoružanje, prevazilazi sposobnosti VS. A to Zapadu ne odgovara, jer oni žele da „relaksiraju“ odnose Srbije i tzv. Kosova. Osim toga, nije tajna da finansiranje ovakvih jedinica Srbiju mnogo košta. Dakle, kada je u pitanju dalji status ovih jedinica treba i ova razmišljanja imati u vidu i onda se neće mnogo pogrešiti u predviđanjima.

Kako će izgledati konkretni potezi, kakvo pregrupisavanje tu predstoji, to u ovom trenutku, verujemo, ne zna ni ministar Stefanović, jer on se tu ništa i ne pita.

Što se same policije tiče, sasvim je realno, u početnoj fazi, očekivati drugačiju, novu „regionalizaciju“ koja bi trebalo da čitav sistem učini efikasnijim i jeftinijim. Naravno, velike promene se mogu očekivati i u sektoru zajedničkih poslova i poslova ishrane, a sve u cilju smanjivanja budžetskih korisnika koji nisu što direktnije uključeni u osnovni zadatak MUP-a.

Sve ovo neće biti završeno za kratko vreme, to je proces koji će potrajati, a dr Votkins će to sve vreme pratiti i kontrolisati. Ne u smislu kadrovskih rešenja, već u smislu sprovođenja reorganizacije i finansijskog poslovanja MUP.

Na političkom planu, postavljanje dr Votkinsa na funkciju reformatora Ministarstva unutrašnjih poslova, posle onoga što je uradio u Ministarstvu odbrane i VS, predstavlja definitivnu potvrdu da su se srpske vlasti opredelile za približavanje NATO-u, sa krajnjim ciljem da se u njega uključe. Jer, kao što i dr Votkins, ali ne samo on, kaže, kolektivni sistem bezbednosti je jeftiniji od pojedinačnog.

(saopštenje Službe za informiranje SSP)

Sindikat srpske policije

KOMENTARI8 komentara

 1. FORum LIvii says:

  Jedna od mogucnost za veliku ustedu je sektor registracije , tehnickog pregleda i vlasnistva vozila , polaganja vozackih ispita i izdavanje vozackoh dozvola. U SVIM evropskim zemljama , ovim poslovima , bavi se Ministarstvo SAOBRACAJA. Policija je ta koja treba samo da kontrolise sprovodjenje Zakona iz ove oblasti. Setimo se samo , da se u Srbiji, MUP bavi cak i stampanjem dokumenata , sto je jos jedan nepotreban teret i preplitanje i dupliranje nadleznosti i povecanje troskova. Imali smo da je MUP bio glavni predlagac i odlucujuci faktor u donosenju Zakona o bezbednosti saobracaja a ne jedan od ravnopravnih clanova , zajesno sa Ministarstvom saobracaja i drugim institucijama.Zato je i ovaj Zakon sa toliko nedostataka pa sada se radi na njegovoj izmeni i dopuni.

 2. Ranko-Banja Luka says:

  SAJ, PTJ i Žandarmerija su potrebnije nego ikada! Dok se zapadni neprijatelji trude da našu Vojsku i Policiju svedu na nivo lovačkog udruženja, dotle šiptarsku vojsku na Kosovu i Metohiji čine moćnijim i ubitačnijom u svakom pogledu. Pa protiv koga će ta šiptarija biti usmjerena, protiv Bangladeša? I taj nazovi Englez, a u stvari USTAŠA, pa kakav izdajnik moraš biti kada dovodiš takvog gada da čini nekakvu reformu? Na žalost, postali smo stoka, slijepa i gluva..

 3. Goran says:

  Gluposti. To je jedini komentar na tabloidni deo ovog saopštenja. Votkinsa je ministar pozvao da se kao privremeni savetnik (da bi uopšte bio u poziciji da se time bavi) pozabavi novim zakonom o policiji, a čak i sa tom funkcijom i podrškom minostra - bez koje ne bi uopšte mogao da radi - mora da pravi kompromise i ustupke. Siguran sam da i u sindikatu vrlo dobro znaju i ko je Votkins, i šta i koga predstavlja, i koju mu je ulogu ministar dodelio, ali ga iskusno kao najslabiju kariku napadaju i to na izuzetno primitivan, podmukao i jadan način, jezikom RTS devedesetih i uz optužbe koje jedan policajac, a pripadnici sindikata su policajci i valjda profesionalci, ne bi nikada koristio. Sindikat nema herca, da ne kažem muda, da napadne ministra a samim tim SNS, vladu i Vučića, nego kleveće pomoćnika ministra na najsramniji mogući način. Pro tom, obratite pažnju da se zapravo novi zakon i reforme uopšte i ne kritikuju, dakle sindikat ne napada promene u policiji; sindikat pravi harangu protiv pomoćnika ministra, čoveka koga je ministar postavio; dakle sindikat direktno napada ministra i Vladu Srbije, vrlo ciljano i planirano. U pitanju je političko, a ne strukovno ili sindikalno delovanje, te ministar i Vlada treba tako i da reaguju i deluju protiv takve aktivnosti tzv. Sindikata. Pravo pitanje je za čiji račun tzv. Sindikat politički deluje protiv ministra, Vlade Srbije i premijera.

 4. Rale says:

  Kakav ministar takvao i ministarstvo.S

 5. Rale says:

  Kakva vlada takav ministar. Kakav ministar takvo i ministarstvo.Sve go izdajnik i hohštapler.Sve će to robijati zbog veleizdaje uskoro....

 6. Mali says:

  @Ranko_Republika Srpska tako cvate, da nam bas ovakvi saveti trebaju, upravo oni iz 90ih. Srbija je sa ovom vladom jasno odmakla od toga. Nemam sta novo da dodam jer je Goran sve odlicno rekao. Pametnom vise nego dosta. Secam se ja dobro sta je Votkins radio u odbrani. To da ce Votkinsu lako da bude, sigurno nece, jer ima Ranka koliko te volja, tako je bilo i tada, a nije mnogo odmaklo ni sada. Sve ovo sta ceka policiju moze samo dobro da bude, jer sigurno taj Zapad zeli jaku vojsku i policiju Srbije jer je to njima direktno u interesu, znaju oni kakvi smo mi kada treba. Pitanje je samo da li je jaka vojska ona sa 100,000 ili ona sa 30,000 ljudi, obzirom na pare koje imamo ili nemamo. Samo napred u reformi, da nam svima bude bolje, da pokazemo svetu kako mi to mozemo i kako premjer Vucic gura lagano, ali sigurno.

 7. caslav kojic says:

  Drsko i bezobrazno da nam vojsku i policiju reformišu oni koji su nas bombardovali. I to ovaj tip koji se vuće sa Jelenom Lakičević bivšom bliskom prijateljicom Brane Miljuša koji je kao američki čovek (Pozderac) i namestio Amadeu Watkinsu.

 8. Sinisa says:

  Ovo je sve vidjeno u Makedoniji 2003 godine Srbija kasni ovo treba da se zaustavi pod hitno sve sto vredi stranci hoce da uniste!!!...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *