СИРИЈА ЋЕ ТЕК ДА ГОРИ: Турци убили четири руска специјалца!

СИРИЈА ЋЕ ТЕК ДА ГОРИ: Турци убили четири руска специјалца!

13 фебруара 2020

Турска је једна од највећих непознаница међународних односа и међу политичким аналитичарима, док западни дипломатски свет још изгледа потпуно неспособан да разуме планове Реџепа Тајипа Ердогана.

Доста се расправљало о тврдоглавој одлуци Анкаре да купи руске противваздушне системе С-400, али након тога није уследио никакав трауматични раскол унутар НАТО пакта, чак ни размимоилажења с Европском унијом и Сједињеним Државама, што су многи очекивали.Једнако лажна била су предвиђања оних који су веровали да се ствара турско-руски савез и да су договор и куповина система С-400 симболизовали његово рођење, јер су Анкара и Москва данас подељене до нивоа да се тешко може говорити о савезу, иако постоји ниво сарадње на високом нивоу коју, пре свега, захтева ситуација у Сирији. Међутим, колико год се трудили да прикажу то као јако партнерство, Москва с Анкаром не може да буде уједињена против Запада.

РУСKИ СНАЈПЕРИСТИ УБИЈЕНИ „ТУРСKИМ ХИЦИМА“?

Након неколико дана контрадикторних информација, коначно је стигла потврда од стране руског министарства одбране која говори зашто Русија не попушта Ердогану у Идлибу и питање је како ће се све завршити. Чак су и заједничке патроле на североистоку Сирије упитне и неколико патрола спровели су сами Руси.

Разлог свађе иза затворених врата није толико Идлиб, колико убиство четири руска припадника специјалних снага које су раније ове недеље убили припадници протурских исламистичких милиација на северу арапске земље.

Руски војни стручњаци који су погинули у Сирији били су снајперисти, за Ехо Москве изјавио је посебни дописник Нове Газете Ирек Муртазин.

“То су била два пара снајпериста из центра специјалне намене ФСБ-а, од којих су два официра. Према нашим информацијама, ти снајперски парови су требали да јамче безбедност неком врло озбиљном састанку на граници између Турске и Сирије. Настала је ситуација у којој су милитанти пуцали и на јединице турских специјалних снага, које су такође биле укључене у обезбеђивање овог састанка с турске стране”, рекао је Ирек Муртазин и додао да је ситуација “корисна свима, али не и Башару ел-Асаду”.

Раније је руско министарство спољних послова признало смрт руских и турских војних специјалаца у Сирији. Истовремено, дипломати не наводе датум, нити околности инцидента, нити број жртава. Министарство спољних послова саопштило је како је средином јануара војска покушала да уведе режим примирја на северу Сирије, али су руске војнике напали терористи“. Kремљ је крајем ове недеље одбио да коментарише ове поруке. Овде из терминологије видимо да су „терористи“ припадници неке од фракција протурских исламистичких милиција и Русија за инцидент сматра одговорном Анкару. Тврдње од стране неких турских медија да су то могли да буду Kурди, Руси нису хтели ни да коментаришу.

У сваком случају, чини се да се напетост између двеју земаља вратила на ниво из 2015. године, када су турске оружане снаге обориле руски Сухој-24 на граници са Сиријом. То објашјава и максималну руску помоћ сиријској војсци у Идлибу, где Москву не занимају захтеви и апели Турске за заустављање кампање у Идлибу.

Ердоган је такође тај који, иако званично тежи уласку у ЕУ, спроводи политику неоимперијалне експанзије унутар Европске уније и његових подручја утицаја, од Балканског полуоствра до средњег и источног Средоземног мора, користећи мигранте као оружје за уцењивање и контролу Брисела. Штавише, иако је део Северноатлантског савеза, Анкара је у отвореном сукобу с неким његовим чланицама. Грчком на првом месту, али и Француском и Италијом којима не дозвољава експлоатацију кипарских лежишта гаса у источном Медитерану.

ТУРСKА ЗАМKА ЗА ЕУ И РУСИЈУ

Турске акције на међународној сцени имају само једно објашњење: Турска не верује ни у какве савезе. Сваку везу успоставља ради постизања краткорочних циљева и те везе су неидеолошке, ​​прагматичне и темеље се на логици нулте вредности, то јест, на идеји да само једна од две стране може и треба у потпуности да има користи од привременог партнерства. А та страна је Анкара, наравно.

Тако је Анкара пристала да задржи три милиона азиланата с Блиског истока, али заузврат намеће исплату шест милијарди евра за њихово издржавање, иако већ има користи од тих људи које експлоатише као јефтину радну снагу, док континуирано прети Бриселу раскидом споразума ради добијања нових уступака.

Врло слична стратешка линија се види у односима према Kремљу, ког Ердоган покушава да уцењује као и Европу. Ердоган је успео да се представи као да поновно подржава Башара ел-Асада на власти, али је у замену тражио од Русије индиректну контролу над северном Сиријом, званично са антитерористичком функцијом.

Kада је добио део онога што је тражио, повећао је своја потраживања и почео да врши већи притисак на Дамаск и Москву, што је откривено у недавним сукобима са сиријском војском и употребом нерегуларних исламистичких терористичких снага које су биле ангажоване и у активностима против руске војске. Ово је врло опасна игра самоувереног турског председника Ердогана и све што се сада догађа у Сирији треба гледати кроз призму напетости у везама Анкаре с Москвом.

Исти сценарио се понавља у Либији, која се после Гадафија претворила у територију освајања, где је хаос привукао пажњу нових сила, попут Русије, Египта, Саудијске Арабије, разбијајући хегемонске снове Париза.

У Триполију су, као и у Сирији, Руси и Турци на супротним странама јер разлози различитости надмашују све конвергенције, које су у превладавјућем наративу у медијима прилично увећане.

Турски модус операнди не само да указује на једноставан опортунистички поглед на међународне односе, већ и на чињеницу да када „султан“ крене с дипломатијом удварања, он истовремено припрема издају. Али, то су врхунски стратези и аналитичари вероватно одавно схватили, док европским вођама по правилу треба више времена да виде очигледно.СПОРАЗУМ С ВАШИНГТОНОМ?

Односи између Анкаре и Вашингтона су данас знатно бољи него они с Бриселом и Москвом, а чврста линија Трампове администрације током дипломатске кризе везане за притвор америчког протестантског пастора Ендру Брансона могла би делимично да објасни разлоге ове везе.

У ствари, за разлику од Европске уније, Бела кућа није подлегла претњама или уценама и покренула је мини трговински рат, попраћен шпекулативним нападима на турску лиру, што је у неколико недеља уверило Ердогана да направи корак натраг, да престане да користи реторику сукоба и пристане да ослободи Брансона.

Након што је враћена хијерархија моћи и свако је узео улогу која му припада, могуће је да је Трамп уверио Ердогана да покрене сукоб с ЕУ и Русијом, који су међу главним циљевима америчке спољнополитичке агенде, заједно с Kином. То би објаснило политику максималног притиска против ЕУ и Русије и варљиве двоструке игре које САД воде против Kине.

Међутим, турска замка могла би средњорочно и дугорочно да утиче и на Вашингтон, јер крајњи циљ Ердогана и елите која га окружује остаје потпуна слобода маневра у међународним односима. Ова посебна историјска коњуктура захтева непријатељски став према Бриселу и Москви, али дуга традиција промена на терену и суптилне двоструке игре Анкаре остављају могућност историјског преокрета и против Беле куће.

(логицно.цом)

KOMENTARI18 коментара

 1. DRW says:

  Ne znam kako će to dalje da se odvija, ali znam da ćemo nekako mi Srbi da nagrabusimo.

  • Miki says:

   I treba da nagrabusimo. Eavo razloga: Svake godine hiljade fensi srba sunčaju zadnjice u Turskoj,pa se još ovdehvale da su za provod o Turskoj ostavili neko 1000 eura, neki se hvale i sa većim sumama. Naši crnoberzijanski pijačari trguju donji veš po Istambulu i trpše naše domaće resurse u Turskoj na to aTrgovci tehniku i rezervne delove najlošijeg kvaliteta dovlače iz Turske,po prodavnicama obrazlaču slično originalu. D toga nije dosta već nam i naši Kineski trgovci dovlače po njihovnim prodavnicama turki bofl za šta će samo pošteni građani Srbije platiti ceh,jer će se svi ovi predhodni naplatiti. Ovim treba da otvorimo slepima u vrhu drčave da se jednom okrenu narodu Srbije i podtaknu domaću proizvodnju a ne da peru pare sa stranačkim firmama,što se videlo u poslednjoj poseti Erdogana Srbiji,jer onu tehniku turske koja seugurava u Siriju smo mi finansirali predhodno opisanim malverzacijama i bahaćenjem s njima.

 2. Slobodanka says:

  Pre 3-4 meseca bilo je postavljeno pitanje zašto snage SAA ne oslobadjaju poslednju deeskalacionu zonu Idlib. Rok od godinu dana koji je dat Turskoj da ostvari povlačenje teškog naoružanja iz pojasa (15-20 km) te konfliktne zone je već bio istekao, Turska nije ostvarila taj zadatak, te to pitanje je bilo na mestu. Odgovor je bio da Turska kao članica astanskog formata ne dozvoljava da Sirija ostvari neke veće ciljeve u Idlibu. Konkretno rečeno je da Turska ni tada nije dozvoljava da snage SAA preuzmu od terorista deo puta M5 (Hama-Alepo), niti da oslobode put Latakija-Saraqeb-Alepo. Po Turskoj snage SAA mogle su da urade samo neke sitne intervencije na terenu. Izgledalo je da će Idlibska još dugo da stoji takva kakva je, a grozna jeste jer teroristi su naprimer mogli da gadjaju sa zapada pa preko celog grada Alepa i da pogode palestinsko naselje u blizini aerodroma. Na Palestinske izbeglice koji žive u Siriji su posebno kivni jer pokazali su se kao ozbiljni saveznici snaga SAA. Imam takav utisak da sada je Turska veoma iznenadjena da kolege u astanskom formatu (Rusija, Iran) usudile su se da ne slušaju nju tako važnu članicu > Tursku, te da su njih dve važne saveznice Sirije dozvolile da snage SAA krenu u novu ozbiljnu ofanzivu većih razmera. Otuda ovakve brze, ljute, glomazne, upadljive, drske aktivnosti Turske. Ali ljutnja i bes ne spada u veštinu ratovanja, dakle Turčija će biti poražena u Idlibu. Vidi se da snage SAA i njenih saveznika napreduju svaki dan. Svi dosadašnji pokušaji Turske na terenu da zaustavi napredovanje snaga SAA > propali su. Generaštab sirijske vojske ne sumnjam da je prilično tačno pretpostavljao pre otpočinjanja ofanzive, kako će reagovati Turska na oslobadjanje Idliba.

 3. M says:

  Turska može pasti samo u Velikom Ratu!A u tom će slučaju nagrabusiti i mnogi drugi!

  • Miraš says:

   Cilj ovoga što se dešava u Idlibu nije da padne Turska, nego da bude oslobodjen sirijski Idlib. Ali Turska može da se kocka pomažući teroristima jer nju jeste nezgodno napasti. Ako je Turska u ratu, onda ona može da zabrani prolaz svim ratnim brodovima kroz Bosfor, i ruskim ratnim brodovima, a onda nema brodskih pošiljki za Siriju. Znači snage SAA će morati biti glavni izvodjač radova protiv turskih okupatora na teritoriji Sirije.

 4. Slobodanka says:

  Islamska država (kalifat) praktično poražena je krajem 2017 godine. Ali prvi kalifat i to na velikom prostoru napravila je baš Turska početkom XVI veka poražavajući Mamelučki sultanat i osvajajući Levant (Sirija, Liban, Jordan, Izrael), Arabiju i Hidžaz, Egipat. Osmanska vlast nad Sirijom završila se 1918. Prema tome Sirijci veoma dobro znaju s kim imaju posla.

 5. Slobodanka says:

  Ne znam ko sve pravi plan operacija za snage SAA, ali dobro je napravljen. Izgleda da napredujući od juga ka severu značajno će suziti celu Idlibsku konfliktnu zonu, i deo zapadnog Alepa (pokrajine) prostor zapadno i ispred grada Alepa. Time teroristi gube prostor koji je bio važan za njihovu egzistenciju, smanjuje im se prostor delovanja i dubina teritorije na kojoj mogu da vršljaju. Snage SAA približavaju se i gradu Atarib koji predstavlja najzapadnije delove pokrajine Alepo. Ako i njega osvoje onda su u mogućnosti da granatiraju turske pošiljke naoružanja jer tuda prolazi severnu ulazni put koji vodi iz Turske pokrajine Hataj u Idlib. Ako uspeju da osvoje Atarib, značajno se popravlja situacija za Siriju i snage SAA na terenu.

 6. Miraš says:

  Zašto je Erdogan dao rok do kraja februara da se snage SAA povuku na prvobitne položaje. Zašto nije zadao naprimer: Odmah i završeno povlačenje u roku nedelju dana. Zato što Turskoj, a ne Siriji, treba to vreme do kraja februara.

 7. Miraš says:

  Ili: sa čime Turska ne stoji dobro na terenu Idliba kad daje tako dug rok do kraja februara? Sa naoružanjem, njega sad nastoje da nagomilaju. Znači ipak ih je iznenadila ofanziva snaga SAA u Idlibu. GLAVNO PITANJE: Kako će Sirijci da likvidiraju to silno tursko naoružanje koje Turčini upravo dovlače?

 8. Milenko says:

  U roku narednih 15 dana Turska može da dovuče i najboljeg američkog naoružanja (već su u kontaktu na nivou ministara vojnih), a oni će sada to vrlo rado isporučiti Turskoj. Ni Amerikancima ne odgovara pad Idliba, jer onda su oni sledeća suvišna roba u Siriji. Zato Sirijska Armija ne prekida ofanzivu nakon osvajanja puta M5 što je ranije bio plan, nego se žuri da uradi što više. Sirijci neka Vam je Bog upomoć.

 9. Zoran says:

  Izgleda to nikad nece da se resi.

 10. Beli Orao says:

  Ако одстранимо екстремисте а има их пуно у Рашкој и КиМ-у онда можемо рачунати на стабилну Србију и регијон! Што се тиче БиХ творевине и ту ћемо морати да балинчад прочешљамо !!!

  • aPera says:

   Erdogan je grdne pare ulozio u Raski region !

 11. Branko says:

  Samo Tepih bombardovanje turskih snaga je resenje a i veliki samar Erdoganu da zna gde mu je mesto ali on koristi popustljivu politiku Rusije do kada ne zna se,ili ona poznata iz crnogorske serije "A kad ce ne zna se"

 12. milorad2 says:

  Neko je pobio i rusko i tursko obezbedjenje na tom sastanku TO je bitna vest ostalo je samo pitanje KO je uopšte bio na tom sastanku a napadači su poznati i takodje je pitanje koliko turci uopšte kontrolišu razne privatne paravojske koje tu operišu?Moglo bi pre da se desi da su teroristički komadanti odbili posušnost edroganu ili jednostavno nisu nikada ni bili pod njegovom komandom.Ako se frakcije u idlibu uskoro dohvate za gušu i počne nedjusobni sukob izmedju terorista biće jasno šta se desilo i zbog čega su ova 4 ruska specijalca poginuli, mislim da je čak vrlo verovatno da će doći do orbračuna medju teroristima koji će biti prilično otvoren i krvav jer oni su se već medjusobno napadali.

 13. aPera says:

  Ko s turcima tikve sadi, o glavu mu se lupaju. Evo sad i Putin je saznao tu poslovicu !

 14. aPera says:

  Taj moderni sultan pokusava da iskoristi rivalstvo amerike i Rusije i da ucari sto vise u svemu. E sad, neke ovce vole da se sisaju !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u