СИРИЈА ПОНОВО НАПАДНУТА: Сиријски ПВО одбио два ракетна напада изнад Хомса

SIRIJA PONOVO NAPADNUTA: Sirijski PVO odbio dva raketna napada iznad Homsa

5 marta 2020

Protivvazdušna odbrana sirijske vojske odbila je vazdušni napad iznad Homsa, javila je televizija Sirije.

Kako je javio radio „Šam FM“, snage PVO su oborile 12 raketa iznad zapadne provincije Homs.

Agencija SANA je saopštila da su napadi odbijeni u provinciji Kunejtra, na jugozapadu zemlje. Po njihovim informacijama koje su dobili iz vojnih izvora, u 00:30 po lokalnog vremena sirijska vojska je zabeležila pokretanje izraelske avijacija u pravcu libijskog grada Sajda. To je omogućilo da se uspešno presretnu i unište rakete koje lansirane po sirijskim objektima.Izraelska okupacija Golana i Zapadne obale

Golanska visoravan je do 1967. bila deo Sirije. Tokom Šestodnevnog rata izraelske trupe su okupirale ovu teritoriju, a 1981. godine su je jednostrano aneksirale. Pripadnost planinske visoravni smatra se glavnim subjektom izraelsko-sirijskog sukoba, a pre početka građanskog rata u Siriji postojali su pokušaji da se on reši. Ujedinjene nacije smatraju ove teritorije okupiranim.

Jevrejska naselja na Zapadnoj obali reke Jordan, koje Izrael naziva Judeja i Samarija, pojavila su se nakon što je Izrael pobedio u Šestodnevnom ratu 1967. godine. Naselja se ne smatraju delom Izraela ni u smislu međunarodnog, pa čak ni unutrašnjeg zakona, za razliku od Istočnog Jerusalima ili Golanske visoravni. UN smatra ove teritorije okupiranim.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *