СИТУАЦИЈА ЈЕ ЕКСТРЕМНО ОПАСНА: Трамп задао жесток ударац Немачкој!

SITUACIJA JE EKSTREMNO OPASNA: Tramp zadao žestok udarac Nemačkoj!

20 juna 2020

Američki predsednik Donald Tramp u ponedeljak je zvanično potvrdio u Vašingtonu da će značajno smanjiti najveći američki vojni kontingent u Evropi, stacioniran u Nemačkoj. Ovakav korak obrazložio je odbijanjem nemačke savezne vlade da ispuni cilj NATO: izdvajanje dva odsto bruto društvenog proizvoda za vojsku do 2024. Nemačka vlada jeste značajno povećala budžet za vojsku, ali je 2019. udeo iznosio ipak samo 1,38 odsto BDP.

Tramp optužuje vladu Angele Merkel i zbog nepovoljnog položaja Amerike na trgovinskom planu. Pritom mu je najveći trn u oku nemačko-ruski projekat “Severni tok 2” kroz Baltičko more koji samo što nije završen.Najava smanjenja broja američkih vojnika u Nemačkoj sa 34.500 na 25.000 izazvala je žestoke kritike u Nemačkoj, pa je predsednik „Levice“ Ditmar Barč ocenio da je reč o “uceni”, kakva je “potpuno nedopustiva” među partnerima u NATO. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je da će s ministrima odbrane članica u naredna dva dana razgovarati “o ovoj temi značajnoj za ceo savez”.

Politikolog Tomas Jeger, stručnjak za Ameriku sa Univerziteta u Kelnu, ocenio je za “Fokus” da je “situacija ekstremno opasna”, pre svega zbog “nedostatka alternativa” za reagovanje na Trampovu inicijativu.

Manevarski prostor Angele Merkel je “veoma mali”, a Jeger tu tvrdnju zasniva na sledećim činjenicama:

1. Izdvajanja za vojsku nije moguće drastično povećati od danas do sutra. Na smanjenje finansijske fleksibilnosti Nemačke uticala je, između ostalog, kriza izazvana korona virusom. Povrh svega, “u frakcijama koalicione vlade ne postoji volja za značajnije povećanje izdvajanja”, smatra Jeger.

2. Spor zbog Severnog toka 2 “eskalira”, a savezna vlada je i unutar EU “prilično usamljena” kada je u pitanju taj projekat. Ali budući da je gasovod skoro završen, a vlada vezana ugovorima, odustajanje ne dolazi u obzir.

– Pritisci će se pojačati, jer je američka vlada već najavila da će proširiti sankcije zbog gasovoda na sve države koje na bilo koji način učestvuju u izgradnji – kaže Jeger.

3. Ekonomska saradnja sa SAD trenutno je veoma otežana, pre svega zbog sankcija koje je Donald Tramp uveo zbog izgradnje gasovoda. Ovo potvrđuje predlog nemačke ministarke odbrane Anegret Kramp-Karenbauer da odobrovolje SAD tako što će stare nemačke borbene avione “Tornado” zameniti američkim avionima F-34 koji je naišao na snažan otpor u vladi.

– Merkel nikada neće zapostaviti sopstvene ekonomske interese u korist ekonomskih interesa druge zemlje – kaže Jeger.

Kramp-Karenbauer je u intervjuu “Fokusu” ukazala na to koliko je važno prisustvo američke vojske u Nemačkoj. Ona je podsetila da ruske krstareće rakete SSC-8 “predstavljaju opasnost za gotovo celu Evropu” i da je Rusija “značajno unapredila nuklearno naoružanje”.

Prema Jegerovim rečima, osnovni problem oduvek je bio u tome što američkog predsednika “ni najmanje ne zanimaju” bezbednosni interesi Evrope, uprkos kritikama visokih američkih vojnih zvaničnika. Ben Hodžiz, bivši komandant američkih snaga u Evropi, ukazao je na to da uloga preostalih 34.500 američkih vojnika u Nemačkoj nije prvenstveno da štite Nemačku, već da su oni neophodni kao podrška “američkim jedinicama, na primer, na putu do Afrike ili na Bliski istok”.

(Blic)

KOMENTARI6 komentara

 1. persida says:

  Napred Tramponja, gazi naciste dok je jos moguce.

 2. test01 says:

  Tramp je poreklom Nemac ako niste znali.

  • Rista says:

   35% belih amera su poreklom nemci, 36% britanci i ostala britanska bela braća, a preostalih 29% belih amera su poreklom Rusi, Francuzi, Holanđani, Srbi, Poljaci, Ukrajinci, Hrvati i ostali prebezi iz bivših država varšavskog pakta i Jugoslavije. Ima nekoliko miliona iz bivše Jugoslavije među kojima su Srbi najmnogobrojniji. Bela zajednica u americi je homogena a beli prebezi se vrlo brzo asimiluju u amere. Od dva dede i dve babe od kojih potiče Tramp, samo jedan deda je nemac. Ima 25% nemačke krvi drugog kolena a to ga ne čini nemcom, mada ste dobro napisali da je poreklom nemac, samo ste trebali dodati "delimično". (eto šta sve mi Srbi znamo i kakve nebitne informacije nas ponekad okupiraju. Da se čovek nasmeje, ali takvi smo)

  • persida says:

   Tim pre je njegova politika prema Nemackoj za pohvalu.

 3. Slobodanka says:

  Ovo je super za Nemačku. Jeste da odlaskom američkih vojnika ostaće bez posla i nemački civili koji su radili u tim američkim bazama, ali Nemačka i ovako vapi za radnom snagom te naći će rešenje kako da ih zaposli. Uglavnom u budućnosti neka ukupna suma koju će Nemačka izdvajati za NATO, a nakon odlaska američkih vojnika, biće samo manja. To je ne samo plus za Nemačku, nego i pobeda Nemačke. Važno je imati dobre nerve, ko se ljuti taj gubi.

 4. uddu says:

  To nije dobro za nas.Mislite li da će otići i sa Kosova ? Ako idu,šiptari mogu da počnu da diraju ove naše dole a mi nismo ni vojno,ni mentalno sposobni da ih branimo,osim da lajemo sa ove strane granice(koju ja ne priznajem).Moramo pokazati poštovanje prema Trampu.On nam je možda jedina nada.Jedan njegov mig u našu korist bi nam bio od velike koristi a ne onaj drugi Mig.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *