SITUACIJA SVE OPASNIJA – Ukrajinci se mobilišu i traže nuklearno naoružanje, Rusi prete upadom na istok

SITUACIJA SVE OPASNIJA – Ukrajinci se mobilišu i traže nuklearno naoružanje, Rusi prete upadom na istok

21 марта 2014

Russian soldier special forcesU trenutku dok je ruska Duma, po hitnom postupku, ratifikovala sporazum o pripajanju Krima Rusiji, ukrajinska Vrhovna Rada će pak pred svoje zastupnike staviti predloge novih zakona koji bi trebalo, kako je kazao zastupnik Oleg Ljaško, zaštititi Ukrajinu.

Na dnevnom redu naći će se prijedlozi o prekidu diplomatskih odnosa s Rusijom, uvođenju viza ruskim građanima, ali i nacionalizaciji ruske imovine u Ukrajini. Osim toga, predložiće se da se Ukrajini vrati status nuklearne sile te da se priključi NATO-u i EU. Zbog Krima će se objaviti i opšta mobilizacija.

Ukrajina će također potaknuti pitanje isključenja Rusije iz UN-ova Vijeća sigurnosti. Ukrajina ide do kraja jer smatra da više nema što čekati i nadati se od Rusije. S obzirom na to, donesena je i Deklaracija o borbi za oslobođenje Krima.

UKRAJINA: VRATITE NAM STATUS NUKLEARNE SILE

U trenutku dok je ruska Duma, po hitnom postupku, ratifikovala sporazum o pripajanju Krima Rusiji, ukrajinska Vrhovna Rada će pred svoje zastupnike staviti predloge novih zakona koji bi trebalo, kako je kazao zastupnik Oleg Ljaško, zaštititi Ukrajinu.

Na dnevnom redu naći će se predlozi o prekidu diplomatskih odnosa s Rusijom, uvođenju viza ruskim građanima, ali i nacionalizaciji ruske imovine u Ukrajini. Osim toga, predložiće se da se Ukrajini vrati status nuklearne sile i da se priključi NATO-u i EU. Zbog Krima će se obaviti i opšta mobilizacija.

JACENjUK: VOJSKA ĆE ODGOVORITI NA POKUŠAJ PRIPAJANjA ISTOKA

Ukrajina će odgovoriti vojnom akcijom, ako Rusija pokuša da pripoji istočni deo zemlje, koji je većinski rusko govorno područje, rekao je danas predsednik privremene vlade u Kijevu Arsenij Jacenjuk.

„Želi da zvanično upozorim Rusiju: odgovorićemo odlučno, uključujući oštre vojne mere, na svaki pokušaj ruske vojske da otima Ukrajinu, da pređe granice ili pripoji istočni ili druge regione“, rekao je, kako je objavljeno na veb sajtu vlade, Jacenjuk u Briselu, prenosi AFP.

PENTAGON: MOSKVA NEĆE NAPASTI ISTOČNU UKRAJINU

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obećao je danas američkom ministru odbrane Čaku Hejgelu, u telefonskom razgovoru, da Moskva neće napasti istočnu Ukrajinu, saopštio je Pentagon. Hejgel je izrazio zabrinutost zbog ruskih poteza, ali Šojgu ga je uverio da su „snage koje su raspoređene duž granice sa Ukrajinom tamo poslate samo da sprovode vežbe, da nemaju nameru da pređu granicu i neće vršiti agresiju“, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi, preneo je AFP.

Šojgu je apelovao na Hejga da napravi objektivnu procenu vojne aktivnosti Rusije u regionima duž ukrajinske granice i da ne diže tenzije, naveo je Itar-Tass.

ŠULC: RAT PONOVO PRETI EVROPI

Zbog krize u Ukrajini ponovo se javio strah i rizik od rata u Evropi, izjavio je danas predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, dok su se lideri EU sastali da razmotre naredne korake.

„Budući da se ove godine navršava 100 godina od izbijanja Prvog svetskog rata, ko je mogao zamisliti da postoji realna mogućnost rata u zemlji koja se graniči sa EU“, izjavio je Šulc na početku samita lidera 28 članica EU.

Kada su ga na konferenciji za novinare pitali da prokomentariše tu izjavu, Šulc je rekao da su lideri EU osetili teret istorije na svojim plećima i da su imali osećaj „da se nešto promenilo“.

„Neki ljudi su mislili da rat i rizik od rata više nisu predmet razgovora… ali ako pogledamo događaje, govorimo o riziku od oružanog sukoba“, kazao je on, preneo je AFP.

ŠOGOROV: SVE JE POČELO NA KOSOVU

Predstavnik ruske kancelarije u Prištini Andrej Šogorov izjavio je večeras u Kosovskoj Mitrovici da Rusija više nije spremna da pristane na bilo kakve kompromise koji idu na štetu njenih ličnih interesa.

Šogorov je rekao da se pozicija Ruske Federacije o nepriznavanju nezavisnosti Kosova ne menja i ukazao da pre dva dana, na obeležavanju godišnjice martovskog pogroma, u crkvi u Prištini nije bilo nikog od predstavnika zapadnih zemalja.

„Mene je bilo stid u njihovo ime što nisu bili sposobni da zaštite srpski narod od pogroma. Mi nikada nećemo zaboraviti ono što se desilo na Kosovu, što se desilo u Srbiji i upravo ovde na Kosovu je započeta akcija rušenja suverenih drzava“, rekao je ruski diplomata.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. LJuba says:

    A zaštobi neko iz zapadnih zemalja bio kada su oni nalogodavci i mentori OVK terorista.Oni nikada nisu ni imali osećaj za srpske žrtve jer onesu po EU demoktatiji normalne i nevažne.Zamislite Mekejna koji je ubijao u Vjetnamu demokratski vjetnamce da ode u Vjetnam.Taj terorista sada drži čas američke demokratije u Ukrajini.Mislim da sav slobodarski svet treba mimo vlada svojih da uvede sankcije Americi jednostavno tako štoće bojkotovati za početak koka kolu i Mekdonals i svu robu koja je zamenjiva drugom iz drugih država.Zaštobi SRBI uzimali automobil Američki kada mogu Ruski Kineski Japanski ilj Korejski jer pomenute nisu učestvovale u bombardovanju naše države.Jasam posle prve bombe bačene na našu državu koje su bačene dabi američki teroristi doveli na vlast OVK teroriste i postavili bazu i tako američko -demokratski mimo UN okupirali deo Srbije uveo doživotne sankcije Američkim fašistima koji terorišu ceo svet....

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u