СКАНДАЛ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Ердоган задире у интегритет Ирана, Техеран брани свој Азербејџан

СКАНДАЛ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Ердоган задире у интегритет Ирана, Техеран брани свој Азербејџан

11 децембра 2020

Ирански министар спољних послова Мохамад Џавад Зариф оштро је критиковао говор турског председника Реџепа Тајипа Ердогана на победничкој паради одржаној јуче у Бакуу.

Огорчење Техерана изазвао је одломак из песме азербејџанског песника Бахтијара Вагабзадеа о наводно заплењеним територијама Азербејџана јужно од реке Арас (Аракс) у Ирану, коју је рецитовао Ердоган.Техеран је овај пасус схватио као јасно задирање у територијални интегритет Ирана, видевши по речима шефа турске државе алузију на припадност Бакуа такозваном Јужном Азербејџану – северним регионима исламске републике, насељеним углавном етничким Азербејџанцима.

„Ердоган није био обавештен да се оно што је рекао у Бакуу односи на насилно одвајање територија северно од реке Аракс од Ирана“, написао је шеф иранског Министарства спољних послова на својој званичној страници на Твитеру.

„Зар није схватио да подрива суверенитет Азербејџанске Републике? Нико не може да говори о нашем вољеном Азербејџану“, нагласио је Зариф, мислећи на иранску провинцију.

(Правда)

KOMENTARI7 коментара

 1. M says:

  Erdogan se neće prezaletiti,jer se već prezaletio,a ne misli ni stati!Samo je pitanje vremena kad će mu svi ti računi stići na naplatu za sve to što je progutao i još će progutati,a neće imati za sve to podmiriti!On ili njegovi nasljednici!Preopteretio je Tursku!

 2. Риста says:

  Зарифе, ЗАРИФЕЕЕЕЕ....схватио је Ердоган али хоће да растури вас Иранце. Ај потуците се мајке вам. Немо сада ви да објашњавате шта су Турци мислили јер то је само посипање пепелом. Ај мало жари. Удрите се. Свим силама. До задњег Иранца и Туркина. Ај да мало једем кокице задовољан. А моште дас ратујете и у Азербејџану па тек онда рушите ваше градове и села. Напред Турци! Напред Иран! И немо случајно да се уједините. То не одговара ни вашим пријатељима, иако их немате, ни вашим непријатељима.

  • Милан says:

   Полакоте, постоји неколико Азербејџана. Најпознатија је држава Азербејџанска Република главни град Баку. Али у Ирану постоји 31 покрајина, остан (по ирански) или губернија (по нашки), а од њих две су Азербејџан: Западни Азербејџан адм. центар град Урмија, Источни Азербејџан адм. центар град Тебриз. Иран је одувек био мултиетничка држава, најмногобројнији народи су Персијанци, Азербејџанци, Курди, Лури, итд.

   • Риста says:

    Па полакоте. Зашто онда журиш? Пишем о држави азербејџан а не о неким провинцијама у Ирану. Заболи ме какве провинције има Иран. И зашто онда подмећеш? Не лажеш и лепо што си нас обавестио али немо да подмећеш. Да не видех, пао бих бе. Иначе,персијанци су се одрекли своје религије, усвојили ислам, одрекли се својего имена и ко зна дал су више уопште персијанци. То ти слично као и муслимани у Сербију и биху, као хрвати и као македонци и црногорци. Све то иста наказа. Данас се персијанци свету не претстављају као персијанци него као Иранци. Све такве фанатичне наказе треба вратити у праисторију да пронађу ко су и шта су.

 3. Kulak says:

  Severozapadni deo Irana naseljen je većinskim Azerima,turskojezičnim narodom.Ima ih u Iranu oko 4 miliona.Severoistočni deo Irana jednim delom je naseljen Turkmenima,isto tako turskojezičnim narodom.Turkmena u Iranu ima oko 2 miliona.Kako je Erdogan u svom mitomanskom nastojanju da obnovi davno propalo otomansko carstvo bacio oko na sve muslimanske i turskojezične zajednice,Iranu od ambiciozne Turske preti velika opasnost.

 4. Miraš says:

  У Азербејџану живи близу 9,5 милиона становника, од којих најмногобројнији су Азери. Азера у Азербејџану има око 8,2 милиона, могуће и више. Ово је битно, Азера највише има у северозападном Ирану, по проценама око 18,2 - 25,5 милиона. Поменути песник јесте рођен, радио и живео у Азербејџану, а река Аракс тече кроз Турску, Јерменију, тече и кроз издвојену азербејџанску ексклаву Нахчиван, и затим кроз Иран и Азербејџан. Дакле Ердоган је намерно провоцирао. Имам утисак да Ердоган се нада америчком нападу на Иран, и комадању Ирана по етничким шавовима. После Сирије и Ирака, не зида Ердо узалуд граничну ограду сад и према Ирану, зна он нешто.

 5. Риста says:

  Миланче, ето ви шта каже Мираш. А лепо сам написао да Едроган оће по Риана.Добро, нисам ја то тако него на свој начин, али порука ердогана је јасна и не скрива жеље турчета.Докле ће стићи да ми је знати. Већ ме навелико нервира, а нико да га уклони. Треба један Обилић да тркне тамо и да понови јаки зуки. Ни за триста година нисмо успели да их научимо да мисле а да не слажу чак и себе у мислима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u