СКАНДАЛ НЕВИЂЕНИХ РАЗМЕРА – ДРЖАВА МОРА ДА РЕАГУЈЕ: Данак у крви приказан као прилика за напредовање

СКАНДАЛ НЕВИЂЕНИХ РАЗМЕРА – ДРЖАВА МОРА ДА РЕАГУЈЕ: Данак у крви приказан као прилика за напредовање

2 децембра 2019

Сугерисати да су деца која су отимана од родитеља као данак у крви – ако промене веру и пређу у ислам – имала могућност да напредују у османској хијерархији је недопустиво. Треба се упитати колико је деце јаничара напредовало. Један је био Мехмед-паша Соколовић, а хиљаде њих су завршили као пешадија и топовско месо у Османском царству. Изразито негативан обичај неко третира као да је био нормалан. Ако би се те вредности пренеле на друге историјске периоде, онда би то значило да тако треба да се понашамо и када други окупатори дођу.

Овако историчари коментаришу садржај једне лекције у уџбенику из историје за седми разред основне школе, у којој пише:

– Данак у крви је омогућавао дечацима да напредују на друштвеној лествици, а они су заузврат били потпуно одани султану. Тако су многи од њих постали чланови важне и утицајне елите Османског царства.Уџбеник је издао БИГЗ, а у њему се ђацима даје задатак: „Наведите позитивне и негативне стране данка у крви.“

– Не постоји позитивна страна овог ужасног обичаја. То је толико страшно, као када би неко за 50 година рекао „наведите добре стране Холокауста“ – кажу наши саговорници.

Спорни уџбеник

Историчар Милош Ковић каже да је данак у крви био један од најстрашнијих видова злостављања становништва у Османском царству.

– Иза сваке промене вере стајао је притисак и насиље у овој или оној форми – истиче Ковић за наш лист.

– Отимање деце од породица је вероватно најмрачнији вид насилне промене вере, а људи у 16, 17. и 18. веку то су доживљавали на исти начин као и ми данас.

Наш саговорник каже да је тачно да су се пред неким од тих дечака отварала врата каријере у империји, али отимање од породица и насилна промена вере и средине увек су остављали неизбрисив траг у њиховој свести.

– Само појединци као Мехмед-паша Соколовић су задржали везе и лојалност свом старом завичају и породици – каже Ковић.

Иначе, „специфично“ тумачење данка у крви није једина лекција која боде очи у уџбеницима историје. Једна од најспорнијих тема у историјским уџбеницима је и Јасеновац, па је тако у уџбенику из историје за осми разред овом логору посвећен мали простор.Пре неколико година ђаци 6. разреда из историје су учили да су Албанци староседеоци на Балкану и да су њима Срби отели земљу. Након бурне реакције јавности, та лекција је избачена из уџбеника.

ВЛАСНИК БИГЗ ФИНАНСИЈЕР ХДЗ

Издавачку кућу БИГЗ купила је пре десетак година хрватска „Школска књига“ чији је власник хрватски тајкун Анте Жужул, бивши финансијер ХДЗ.

И издавачке куће „Логос“ и „Клет“ су у власништву Анте Жужула, Данијела Ждерића и Словенца Рока Кватерника.

(Новости)

KOMENTARI17 коментара

 1. Natasa says:

  Ko je rekao da Srbi ili bar neki od "Srba" ne razmišljaju dugoročno i ne vode dugoročnu politiku. Evo lepog primera kako treba raditi na ideji da u Srbiji žive svi drugi samo ne oni koji se izjašnjavaju Srbima i imaju malčice nacionalnog u sebi. Možda bi bilo dobro da okosnica naše istorije bude Seljačka buna i Matija Gubec (za koga se doduše i ne zna da li je postojao a još manje bune vodio), a ne Boj na Kosovu.......

  • Prpa Bato! says:

   Tako je to kad vam bRanka pRpa piše udžbenik iz istorije za decu, e moji Srbi!

 2. Косовац says:

  Све је остало исто у земљи Србији, само оног ћопавог нема.

 3. Ivana says:

  Bože koja sramota i laži a zatvori prazni izdajnici uživaju, peta kolona uništava Srbiju punom parom a lud narod gleda parove.

 4. rale says:

  Pa ima još slepih a još više izdajnika kpji vode Srbiju u propast.

 5. Ainu says:

  U okupiranoj državi, ovo je sasvim uobičajeno.Soldate su zamenili nvo belosvetski i domaći šehidi, polupismeni novinari i "nezavisni" analitičari,a jezuitski oktopod je pružio pipke u najvitalnije zdence Srbskog bića. Jer, kao što reče veliki Srbin, Petar Petrović- Njegoš, "... pleme moje snom mrtvim spava",,, ".Ako se neko podigne, odmah ga spopadne čopor hijena. Samo slobodno buču plaćeni statisti po ulicama, iako je narod prozreo podlu " petomilionsku" podvalu.

 6. petrovgrad says:

  Mora da su redaktori iz Srpske Atine, poput Sabahudina ili KušJuhasa ile neke mSonje.

 7. padre says:

  Reče jednom Šiptar, koji je u Sloveniji kupio plac usred grada, koji niko nije mogao, na pitanje kako:"Nema Slovenca, kojeg za deset hiljada maraka ne možeš kupiti"!Izgleda, da smo Srbi još jeftiniji!

 8. Sloba says:

  Negde pročitah za dva manja mesta u Vojvodini udaljena desetak kilometara, jedni uče geografiju bez nazovi kosova u Srbiji, a drugi da je naravno deo Srbije.Svi danas pišu svi su danas stručnjaci ....i sve je otišlo u .....

  • Косовац says:

   @ Sloba, …..Слободно кажи, они „без Косова“, то је национална мањина. Реметилачки фактор, није фактор који спаја, комунистичка лаж. Када национална мањина има храбрости да се тако понаша, онда заиста „sve je otišlo u .....“.

 9. Mi says:

  Питам се ове две Петровићке Александра и Перуника, па ова Лучићка, јели их имало срамота од коментара стављеног у уџбеник? Имају ли те жене децу? Јели њихов став о украденим бебама сличан? Оправдавају ли отимање туђе деце због изостанка емпатије, или је штогод друго у питању? Где се Србија запутила са оваквим ауторкама, има ли шансе да стигне???

  • Косовац says:

   @ Mi, …..Није њих срамота уопште, буди сигуран. Та гамад су спремна да раде такве ствари чак и волонтерски, из задовољства. Да задовоље своју кроатоцентричну и конвертитску резидуалну енергију. Наравно, то не би могло да пролази, да није и „власт“ одабрана са истим таквим особинама.

 10. Roki says:

  Izvinite, ali rečena je apsolutna istina. Nisu li današnji autošovinisti, Eu podanici, Nato lobisti i NVO pešadija savremeni janičari? Zar ne napreduju, dobijaju pare za dž. zato što rade protiv svoje Srbije? Nije mi samo jasno zašto se upravo oni bune?

 11. Pera says:

  U porobljenim zemljama u ime porobljivaca vladaju prodane gnjide koji moraju bez pogovora da izvrsavaju zapovesti robovlasnika. Sta je to za cudjenje ? Kad budemo imali pravog, pravoslavnog Srbina za vladara, dozivecemo i mi Srbi da imamo prava u svojoj zemlji, za sada mrka kapa ! Zadnji vladar koga smo imali, ubise satanisti jos 1903 !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u