СКАНДАЛОЗАН ПРИЗОР У ПАРИЗУ: Мики и Паја „у акцији“ поред Белог анђела! (ФОТО)

SKANDALOZAN PRIZOR U PARIZU: Miki i Paja „u akciji“ pored Belog anđela! (FOTO)

21 avgusta 2018

IZLOG Kulturno-informativnog centra Srbije (KIC) u Parizu više od deset dana krasi skulptura Diznijevih junaka Mikija Mausa i Paje Patka postavljenih u položaj koji asocira na seksualni čin. Neprimerene figure postavljene su ispod velike fotografije Belog anđela iz manastira Mileševa koja je i svojevrsni zaštitni znak ove ustanove.

Na fotografiji koju su nam poslali čitaoci “Novosti” iz Pariza prikazane su velike plastične statue “diznijevaca” postavljene na centralno mesto izloga Kulturnog centra.

– Neprimereno je da je ovakav sadržaj izložen u ustanovi koja bi trebalo da promoviše našu kulturu u Evropi. Ne ulazeći u umetničku slobodu, ne smatramo da je seksualni čin Paje Patka i Mikija Mausa pravi domet srpske umetnosti – naveli su Srbi iz Pariza kao propratni komentar uz fotografiju koju su dostavili redakciji “Novosti”.

Kako nam je objašnjeno u KIC-u u Parizu, sporna skulptura delo je umetnika Milorada Stajačića, i ona je sastavni deo izložbe “Kraj i početak” otvorene 9. avgusta. Iza ove postavke stoji petoro autora iz Srbije okupljenih u umetničku grupu “Dimenzija”. Njihova dela postavljena su na sva tri izložbena nivoa u pariskom KIC-u.

Direktor ove ustanove dramski pisac Radoslav Lale Pavlović sporne figure u izlogu objašnjava umetničkom slobodom i za “Novosti” ističe da je projekat koji uključuje i spornu skulpturu prošao na konkursu Ministarstva kulture.

– Nisam u poziciji da žiriram koji sadržaj je prikladan, a koji nije – kaže Pavlović. – Projekat “Kraj i početak” prijavljen je na konkurs koji svake godine raspisuje ministarstvo. To znači da je izložbu ocenjivala stručna komisija koja je i dala zeleno svetlo da putuje u Pariz. Mogu samo da kažem da je postavka izazvala veliko interesovanje Parižana, a već sada je jasno da će biti najposećenija izložba koja je organizovana u KIC-u više godina unazad.

Pavlović napominje da je autoru skulpture Mikija i Paje u delikatnoj “akciji” i sam postavio pitanje primerenosti ovog sadržaja, ali da je shvatio da je reč o svojevrsnoj provokaciji.

– Dobio sam jasan odgovor da su oba Diznijeva junaka bespolna bića i da su sve asocijacije proizvod našeg ličnog tumačenja i viđenja. Ova skulptura dakle više govori o nama nego o Diznijevom strip dvojcu. Treba imati na umu i da seksualne i homoseksualne konotacije u Parizu odavno ne izazivaju pažnju javnosti na kakvu smo navikli u Srbiji – kaže on.

U Ministarstvu kulture i informisanja objašnjavaju da je izložba “Kraj i početak” delo renomiranih umetnika o kome je svoj stručni sud dala Programska komisija, na osnovu dvestotinak predloga na konkursu.

– U savremenoj umetnosti često se dešava da sadržaj zavisi od “učitavanja”, nezavisno od onoga što je umetnik želeo da nam kaže. Ukoliko u ovoj skulpturi vidite eksplicitan čin dvojice strip junaka, ona bi bila neprikladna za ustanovu gde je postavljena. Ako uvažimo umetnikovo viđenje da je reč o bespolnim bićima, ova postavka se ne razlikuje od drugih u Parizu u oblasti savremene umetnosti. O svemu ovome vodio je računa i Programski savet kada je donosio odluke o izboru projekata – kaže za “Novosti” Jagoda Stamenković, načelnik Odeljenja za međunarodnu saradnju i evropske integracije u kulturi.

Oko Kulturnog centra Srbije u Parizu već godinama se pletu afere i skandali. Poslednji nemili događaj odigrao se u aprilu ove godine kada je kulminirao sukob između sadašnjeg direktora Radoslava Pavlovića i dvojice službenika KIC koji su uživali podršku tadašnjeg srpskog ambasadora Rajka Ristića. Ustanova kulture jedina je takva u Evropi i nalazi se u strogom centru Pariza.

DAČIĆ: SKANDALOZNO I NEDOSTOJNO!

FIGURE Mikija Mausa i Paje Patka koje aludiraju na seksualni odnos, za šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića su neprihvatljive kao slika srpske kulture.

– Program Kulturno-informativnog centra u Parizu utvrđuje Ministarstvo kulture. Ipak, moje lično mišljenje je da su ovakve postavke skandalozne i svakako nedostojne ustanove u kojoj su izložene – kaže Dačić za “Novosti”.

KOMENTARI2 komentara

  1. Da says:

    Kakva vlast,takva i kultura...

  2. Rujanac says:

    ni gradonačelnik Sodome i Gomore nije bio "žiriran da odlučuje šta je prikladno, a šta ne".Ali onda mu je stigao nesumnjivi znak s neba.Samo što nije stigao da ga protumači.Ali , kako fukara na vlasti j e s t e "žirirana" da dovodi svoj soj u strukturu vlasti, svuda u svetu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *