СКАНДАЛОЗНО: Председник САНУ сугерише Србији да „са елементима достојанства” напусти Косово

СКАНДАЛОЗНО: Председник САНУ сугерише Србији да „са елементима достојанства” напусти Косово

18 октобра 2015

kosticvlad 6576Председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир Костић оценио је да је у овом тренутку једина политичка мудрост како „са елементима достојанства” напустити Косово, јер оно ни де факто ни де јуре више није у рукама Србије, и да то неко мора да каже народу.

У интервјуу за Радио Београд, Костић је рекао да став САНУ на ту тему није артикулисан, али да је то његов став.

„Косово подразумева огроман број онога што представља нашу културну основу и око тога морамо да се боримо и зубима и ноктима. Јер то је покушај одузимања нечега што представља супстрат и наше историје и дела психологије и чега год хоћете. Али, говорећи поштено, ако један министар, премијер или председник мора да тражи дозволу да уђе на ту територију, то врло јасно говори да немамо ни људске ни економске ни било које друге капацитете да наметнемо своју вољу. Можемо да се гледамо у очи и лажемо, али алтернатива је врло јасна”, рекао је Костић.

Костић је додао да треба да се сачува здрав корпус и да га, у том смислу, у овом тренутку много више занима судбина Републике Српске јер тамо постоји „озбиљан, активни, делујући, културни и научни део народа” од милион и по или два милиона људи.

Говорећи о свом ставу према уласку Србије у Европску унију, Костић је парафразирао песника Бранка Миљковића и рекао да ће Србија „повраћајући и у тај рај морати да уђе”, јер не постоји алтернатива.

Он је оценио да је савез с Русијом вештачка алтернатива и запитао да ли је неко консултовао Русију да ли уопште жели Србију.

„Србија какав год ударац да прими, мора да настави да шири своје демократске капацитете и простор слободе. Иначе неће опстати… Историјска реалност је да су много већи народи губили своје основе… Нико од нас не сме да заборави Косово, али да ли неко планира да ратује тамо”, упитао је председник САНУ.

KOMENTARI7 коментара

 1. Vujadin says:

  SANU je samo u naslovu srbska. Još od osamdesetih godina je bila aktivna kad je trebalo Srbe "navući" u dobrovoljnu pogibiju, posle ratova je toliko pasivna da se stiče utisak da je ukinuta. Sada se predsjednik SANU javlja u nevrijeme sa izjavom koja samo šteti Srbima i srbskoj državi. Kao posledica svega treba privremeno raspustiti ovaj sastav SANU koji je očigledno nesposobna da državi i društvu ponudi adekvatno rešenje i sačekati 10-20 godina dok stasaju mlađi, sposobniji i više Srbi od ovih "izlapljelih" staraca koji očigledno još uvijek žive u Titovoj Jugoslaviji.

 2. Meri says:

  De jure KOSOVO je još uvek naše. Problem ne treba gledati statički, nego dinamički, mnogo toga se može popraviti čak i mirnim putem. Neka nas ovaj "visoki" intelektualac ne ubedjuje sa svojim parcijalnim i jadnim stavovima.

 3. Aleks says:

  Kosovo je okupirano a naši ljudi proterani i poniženi maksimalno e sad još da se odreknemo pa nek bude ona resolucija 1244 na papiru. Kad tad osvetit čemo se:)... polako ali sigurno nemaju oni tamo opstanka ni ekonomskog ni političkog ništa.. pokrali opljačkali i uništili su maltene sve a stvarati neznaju samo znaju od vanjske pomoči da žive i valjanja droge.... Vreme trenutno JOŠ nije povoljno ali stiže polako oseča se več u zraku a njima se gače tresu jer su svesni činjenice da stiže odmazda ameri gube snagu a posle toga idemo ...prvo na turističke izlete u civilu...:) preko grane kuc kuc na vrata pa bombica u dvorište pa u centru grada pa molotovka... pokoji rafal..čakija..ko što su oni radili ...sami če da pobegnu..ko stigne naravno:). A ovi metuzalemi intelektualci neka seru oni su doprineli da se desi nešto takvo...šta sutra da okupiraju beograd treba i to da se pokloni..marš.

 4. Fred says:

  Na stranu (srpske) emocije, ali Srbi mogu očekivati povratak Kosova u sastav svoje države istog trenutka kada se trinaest bivših britanskih kolonija u Americi vrate u sastav Velike Britanije. Ista razina šanse. Srpski političari samo zavaravaju srpsku javnost, umjesto da iskreno kažu da je Kosovo izgubljeno. Barem u ovom vremenu... jer danas nije bitno što će biti za 100 ili 500 godina.

 5. телетабис says:

  Добро је што смо излили сву жуч кроз коментаре па нам је сада мало лакше. Ово је све перфидна игра коју сигурно нису смислили ни Тома, ни Вучић, ни Дачи ни било који наш лупееж на власти. Ово раде професионалци исти они који су нам рекли да смо ове гласали и који сада само морају да одиграју улогу до краја. КиМ постаје Репубљика Косова, већ је Србија урадила све извођачке радеове: границу, граничне прелазе, распустила полицију, распустила судство, распустила здеавство, дала земљишне књиге (ускоро се неће знати да су срби икада живели на том простору), нема енергетског система, поклонили Трепчу (неко је викао "не дам Трепчу"), Газиводе полако нам истичу из шака, сада ће и нашом културном баштином да се хвале као својом,... А зашто се љутимо на арнауте кад смо ми све то урадили? Кад је КиМ наше зашто рецимо Тома, Вучић, Дачи и остала боранија мора да добије дозволу од Тачија да уђу на своје КиМ? Сви смо свесни да смо предали КиМ у Бриселу, на свом безалтернативном путу у ЕУ, и то нико не жели да каже народу јер треба да понесе титулу велеиздајника, изрода,... а исти тај народ је све то мирно, скрушено посматрао ко да га се то не тиче. Па од `99. наши људи су по прихватилиштима, смештамо их свуда да им заметнемо траг као да их нема. Шта је Србија урадила да се они врате на своја огњишта? Ко поби ону децу и оне косаче? Ко разруши оне цркве и самостане? Ко одговара за све злочине над србима? НИКО! И никада неће. Зар нам наши западни пријатељи ишчупаше из руку, мада се нисмо ни бунили 2000., резолуцију 1244. Дал је ко помиње? Не, важан је само шопинг у Брисел и наши успеси које тамо постижемо. Е лаж је сада показала лице које није ни мало лепо и које нам се не свиђа, само то лице је наше лице. Више нема мрдања. Ил признај Репубљика Косова ил нема ЕУ. И на нама је да одлучимо. Дал ЕУ или клетва Цара Лазара на наше потомство. А сад оплетите по овом коментару!!!

 6. Voka says:

  ...neki akademici shvataju SANU kao SAUNU...lepo im je i toplo dok su unutra...neprijatno je samo dok ulaze i izlaze...nešto slično kao u kupleraj...

 7. Слободан says:

  *Председник САНУ Владимир Костић је "де факто и де јуре"у несагласју са српским народом.Сагласно томе,своју функцију би требало да уступи одговорнијем и оданијем члану ове значајне националне установе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u