„Слава“ однела „Мимозе“ | INTERMAGAZIN

„Slava“ odnela „Mimoze“

11 avgusta 2017

POGAŠENA su u ponedeljak veče svetla na festivalskim letnjim bioskopima u Herceg Novom i završeno je 31. izdanje ugledne filmske smotre, a gran-pri – Velika zlatna mimoza i Zlatna mimoza za scenario pripala je bugarsko-grčkom filmu „Slava“ u režiji Kristine Grozeve i Petra Valčanova.

Po oceni žirija zvanične takmičarske selekcije, u kome su radili Milčo Mančevski (predsednik), Nataša Ninković, Ines Tanović, Zrinko Ogresta i Ivan Salatić, „Slava“ nam „poklanja tragikomiču priču sa izuzetnom posvećenošću detaljima i sa najvećom empatijom za svoje likove, dok nas u isto vreme konstantno iznenađuje preokretima u priči“.

Za najbolju žensku ulogu Zlatnom mimozom je ovenčana Margita Goševa za ulogu u filmu „Slava“, koja je „slojevito i uverljivo kreirala lik mlade žene u kontrastima tranzicionog društva“. Ovo delo dobilo je i nagradu Federacije filmskih kritičara Evrope i mediteranskih zemalja (Fedeora), po odluci žirija u sastavu Zlatko Vidačković, Dubravka Lakić i Vuk Perović.

Zlatna mimoza za režiju pripala je Hani Jušić za film „Ne gledaj mi u pijat“ za „suverenu i suptilnu orkestraciju svih stvaralačkih elemenata ovog dirljivog filma“. Priznanje za kameru dobio je grčki film „Toplotni udar“.

Prvi žiri nove festivalske selekcije „Kino Orjen“ činili su Đorđe Milosavljević (predsednik) Sunčica Unevska i Stefan Bošković, a nagradu „Živko Nikolić“ dodelili su reditelju Neviju Marasoviću za film „Goran“, koji je, prema njihovoj oceni, „redak i poseban u kinematografijama regiona“. Ovaj film, stoji u obrazloženju, „smelo zaobilazi ustaljeni istorijski-politički-ideološki okvir u kome nastaju ovdašnji filmovi, te pravi hrabar žanrovsko-stilski iskorak, ukazujući na pravac u kojem bi u budućnosti mogli da nastanu neki novi, sveži i drugačiji filmovi sa ovih prostora“.

Gran-pri – Zlatnu mimozu u kategoriji dokumentarnog filma dobila je najmlađa rediteljka Zofija Kovalevska za film „Bliske veze“. Nagradu žirija dokumentarne selekcije, koji su činili Janis Potos, Stefan Malešević i Gojko Berkuljan, dobio je Luka Popadić za film „Ringišpil“, a specijalno priznanje Damjan Kozole za film „Granice“.

U selekciji studentskog filma, Zlatna mimoza je, prema odluci žirija (Nataša Damnjanović, Tina Šmalcelj i Dragana Baćović), pripala filmu ANNA, u režiji izraelske rediteljke Or Sinai. Specijalna priznanja u ovoj selekciji dodeljena su filmovima „Nebo“, u režiji Juša Premova, i „Žeđ“, koji je režirao Nikola Vučinić.

„Goran“

PUBLIKA ZA „BISER BOJANE“

NAGRADA publike, koja je od ove godine opet aktuelna na hercegnovskom filmskom festivalu, pripala je filmu „Biser Bojane“ u režiji Milana Karadžića, sa prosečnom ocenom 4,76. Priznanje za ukupan doprinos afirmaciji Filmskog festivala Herceg Novi, koje u saradnji dodeljuju „Herceg fest“ i beogradski „Centar film“, a koje nosi ime osnivača festivala Milana Žmukića, dobio je glumac i producent Milutin Mima Karadžić.

SVI IZ „MUŠKARACA“ NAJBOLJI GLUMCI

NEOBIČNA je odluka žirija da Zlatnu mimozu za najbolju mušku ulogu dodeli glumačkom ansamblu filma Alena Drljevića „Muškarci ne plaču“ – Borisu Isakoviću (na slici), Leonu Lučevu, Emiru Hadžihafizbegoviću, Borisu Leru i Izudinu Bajroviću, „za ubedljiv i snažan prikaz psiholoških trauma izazvanih ratom devedesetih godina na Balkanu“.

Ovom nagradom odaje se priznanje i jednoj posebnoj glumačkoj sinergiji regionalnih glumaca, stoji u obrazloženju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *