СЛАВЕН БИЛИЋ ШОКИРАО ХРВАТЕ ИЗЈАВОМ О СФРЈ: Имали смо квалитетно образовање и живели богат живот, а онда смо хтели своју државу

СЛАВЕН БИЛИЋ ШОКИРАО ХРВАТЕ ИЗЈАВОМ О СФРЈ: Имали смо квалитетно образовање и живели богат живот, а онда смо хтели своју државу

2 децембра 2019

Вест Бром гази у Чемшпионшипу и на добром су путу да се врате у Премијер лигу, а највеће заслуге иду на адресу Славена Билића. Хрват је препородио екипу, а и у прошлости је важио за одличног стручњака и омиљеног где год да се појави. Управо због тога је „Скај спорт“ направио интервју са Билићем у коме се осврнуо на рат и распад Југославије.

– Имали смо квалитетно образовање и живели смо богат живот, да будем искрен, али до распада Југославије је дошло јер смо желели своју државу. Та идеја се јавила када је дошло до распада СССР-а, у нашем граду је владала ратна атмосфера. Рат је суштински био 30-40 миља од Сплита, а у њему, хвала Богу, само пар седмица. Али опет то је лоше утицало на психу свих нас јер је много младих било у војсци или чланови њихових породица. Ипак, нико из моје породице ни ја нисмо били у рату. Мој отац је доктор економских наука, тако да смо брат и ја имали одлично образовање и били смо прилично богати. Васпитани смо тако да нам школа буде на првом месту, али мој отац је био љут због фудбала,рекао је Билић.Када је избио рат у Југославији Билић се већ бавио фудбалом, а лига није престајала да се игра ни током немилих догађаја у држави.

– Фудбалери нису морали да се прикључе војсци, али је тадашњи председник рекао да сваки спортиста у држави представља своју земљу, тако смо наставили да играмо фудбал. У том периоду ко год је могао је отишао у иностранство, па тако и ја. Отишао сам у Немачку, други момци углавном у Италију, која је тада била фудбалски фантастична, у Енглеску нисмо могли јер је она тада била прилично затворена за странце. У Премијерлиги је тада био тек понеки странац, углавном из Скандинавије.

Ипак неколико године касније Сплићанин је потписао за Вест Хем, у коме је касније радио и као менаџер.

– Мој отац је одувек желео да играм у Енглеској, али када сам одлазио из земље, као што сам рекао она није била отворена за странце, тако сам тек после Европског првенства 1996. године у коме одиграли фантастично успео да потпишем за Вест Хем. Када сам се 2016. године вратио у тај клуб, осетио сам неку чудну емоцију. То није клише, заиста је посебан осећај бити тренер клуба, за који си и сам наступао пар година раније као играч. Моја прва тренерска сезона тамо је била фантастична, поред тога што смо побеђивали играли смо изузетно леп фудбал. Био сам јако поносам на играче и запослене у клубу због тога. Једино остаје жал што нисмо изборили пласман на европско сцену“, констатује Славен Билић, који је све изненадио летос када је преузео Вест Бром члана Чемпионшипа.

KOMENTARI2 коментара

  1. KROmanjonac says:

    Pokatoličenjak došao do pameti...tipični KROmanjonac...treba im 30 godina da skontaju ono što je svakom Srbinu očigledno. Ali to je njihov nivo svesti i IQ 40. Sada ste u EU porodici svojih vatikanoida pa "uživajte", a nama niti ste trebali niti nam trebate !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u