СЛОВЕНЦИ НАС УПОЗОРАВАЈУ: „Срби, чувајте Војводину! Не знате шта имате!“

СЛОВЕНЦИ НАС УПОЗОРАВАЈУ: „Срби, чувајте Војводину! Не знате шта имате!“

23 јуна 2016

vojvodina-34543Словенија нема војођанске равнице, па су нам трошкови производње већи. Чувајте Војводину, не знате шта имате, рекао је Дејан Жидан.

Словеначки министар пољопривреде своје министарство назива министарством хране, они се труде да прате политику ЕУ, али и да постављају трендове.

Жидан је новинарима из Србије који су посетили његово министарство у организацији НЛБ групе, рекао да Словенија тренутно извезе 25 одсто хране коју произведе, као и да ће словеначки сељак ове године продати све што има јер је многе опустошио априлски мраз.

Каже да је њихово главно тржиште увек домаће, али да шта год радили не могу да имају довољно поврћа, због чега морају доста да увозе. У томе види могућност ближе сарадње са Србијом, коју сматра блиским регионалним партнером.

Истиче добру сарадњу са нашом министарком пољопривреде Снежаном Бошковић Богосављевић и каже да би волео да је види и у новом саставу Владе.

Питали смо га за рецепт успешног црпљења новца из ЕУ фондова, на шта је одговорио да је поента бити добар ђак. Ипак, мисли да се до сада превише говорило о новцу.

“Основа добре производње нису субвенције већ технологија. Ми ћемо много више радити на терену и причати са сељацима. Субвенције јесу битне, добре, али су као аспирин – ако их узмеш, не размишљаш шта ће бити“, каже Жидан.

Према његовим речима, Словенија има под субвенцијама 470.000 хектара обрадивог земљишта. Од тога је девет одсто под органском производњом, а циљ државе је да ради на томе како би се тај проценат попео на 20 одсто.

Међутим, истиче да је потребно радити на удруживању, укрупњавању газдинстава и едукацији.

Држава, каже он, планира да ради на томе да помогне органску производњу тако што ће оснивати агробанке, за сада им важну улогу игра и НЛБ банка која је у државном власништву.

Од 75.000 газдинстава колико их има у Словенији, 3.500 је тзв. еколошких, односно оних која се 100 одсто баве органском производњом. 15 одсто њих су клијенти те банке, од тога је пет одсто оних које кредитира банка, од чега се око два одсто њих баве органском производњом.

“За банку су они добри клијенти и пожељни јер отплаћују на време и прва брига им је како да отплате тај кредит. Наш концепт је да одемо на њиву и разговарамо са клијентима, а не да сељак чека“, рекао је Дејан Пристовник, један од директора НЛБ.

Један од њихових клијената је и породица Ратајац, која има плантажу ароније.

(Б92)

KOMENTARI3 коментара

  1. MIODRAG says:

    SLOVENCI SU I U JUGOSLAVIJI BILI NAJPRAGMATICNIJI NAROD, ZATO SU BILI UVEK NA VRHU. SRBIMA NE VREDI NI PET VOJVODINE, GEDJE OSTAJU GEDJE. PA I KAKO DA SACUVAS YEMLJU ,KAD JE PEDER VULIC VEC RASPRODAO ARAPIMA I HRVATIMA. USKORO CE SRBI , DEBELO TO DA PLATE. KOJI GLUP NAROD. VAMA VOJVODINA I NE TREBA , ZATO CWE VAM JE I UZETI, PIZDE JEDNE JEVENE SRPSKE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. САША says:

    МИОДРАЖЕ, НЕКАДАШЊИ СРБИНЕ, ЗА ПРОПАСТ СРБИЈЕ СУ КРИВИ ХРВАТСКИ, БРИТАНСКИ, ЈЕВРЕЈСКИ И ОСТАЛИ СТРАНИ АГЕНТИ МЕЂУ НАМА. СЛОВЕНЦИ СУ, ЗА ТВОЈУ ИНФОРМАЦИЈУ, НАЈСЕБИЧНИЈИ И НАЈНЕЗГОДНИЈИ НАРОД ЗА САРАДЊУ, НИКАДА ВИШЕ НИШТА СА ЊИМА НЕЋЕМО ДА ИМАМО. ШТО СЕ ВАС ОСТАЛИХ ТИЧЕ, МОЛИЋЕТЕ ЗА КОАЛИЦИЈУ СА СРБИЈОМ НАКОН НАШЕГ ВАСКРСНУЋА И СВЕПРАВОСЛАВНОЈ УЈЕДИЊЕЊА.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u