СЛОВЕНЦИ НАС УПОЗОРАВАЈУ: „Срби, чувајте Војводину! Не знате шта имате!“

SLOVENCI NAS UPOZORAVAJU: „Srbi, čuvajte Vojvodinu! Ne znate šta imate!“

23 juna 2016

vojvodina-34543Slovenija nema vojođanske ravnice, pa su nam troškovi proizvodnje veći. Čuvajte Vojvodinu, ne znate šta imate, rekao je Dejan Židan.

Slovenački ministar poljoprivrede svoje ministarstvo naziva ministarstvom hrane, oni se trude da prate politiku EU, ali i da postavljaju trendove.

Židan je novinarima iz Srbije koji su posetili njegovo ministarstvo u organizaciji NLB grupe, rekao da Slovenija trenutno izveze 25 odsto hrane koju proizvede, kao i da će slovenački seljak ove godine prodati sve što ima jer je mnoge opustošio aprilski mraz.

Kaže da je njihovo glavno tržište uvek domaće, ali da šta god radili ne mogu da imaju dovoljno povrća, zbog čega moraju dosta da uvoze. U tome vidi mogućnost bliže saradnje sa Srbijom, koju smatra bliskim regionalnim partnerom.

Ističe dobru saradnju sa našom ministarkom poljoprivrede Snežanom Bošković Bogosavljević i kaže da bi voleo da je vidi i u novom sastavu Vlade.

Pitali smo ga za recept uspešnog crpljenja novca iz EU fondova, na šta je odgovorio da je poenta biti dobar đak. Ipak, misli da se do sada previše govorilo o novcu.

“Osnova dobre proizvodnje nisu subvencije već tehnologija. Mi ćemo mnogo više raditi na terenu i pričati sa seljacima. Subvencije jesu bitne, dobre, ali su kao aspirin – ako ih uzmeš, ne razmišljaš šta će biti“, kaže Židan.

Prema njegovim rečima, Slovenija ima pod subvencijama 470.000 hektara obradivog zemljišta. Od toga je devet odsto pod organskom proizvodnjom, a cilj države je da radi na tome kako bi se taj procenat popeo na 20 odsto.

Međutim, ističe da je potrebno raditi na udruživanju, ukrupnjavanju gazdinstava i edukaciji.

Država, kaže on, planira da radi na tome da pomogne organsku proizvodnju tako što će osnivati agrobanke, za sada im važnu ulogu igra i NLB banka koja je u državnom vlasništvu.

Od 75.000 gazdinstava koliko ih ima u Sloveniji, 3.500 je tzv. ekoloških, odnosno onih koja se 100 odsto bave organskom proizvodnjom. 15 odsto njih su klijenti te banke, od toga je pet odsto onih koje kreditira banka, od čega se oko dva odsto njih bave organskom proizvodnjom.

“Za banku su oni dobri klijenti i poželjni jer otplaćuju na vreme i prva briga im je kako da otplate taj kredit. Naš koncept je da odemo na njivu i razgovaramo sa klijentima, a ne da seljak čeka“, rekao je Dejan Pristovnik, jedan od direktora NLB.

Jedan od njihovih klijenata je i porodica Ratajac, koja ima plantažu aronije.

(B92)

KOMENTARI3 komentara

  1. MIODRAG says:

    SLOVENCI SU I U JUGOSLAVIJI BILI NAJPRAGMATICNIJI NAROD, ZATO SU BILI UVEK NA VRHU. SRBIMA NE VREDI NI PET VOJVODINE, GEDJE OSTAJU GEDJE. PA I KAKO DA SACUVAS YEMLJU ,KAD JE PEDER VULIC VEC RASPRODAO ARAPIMA I HRVATIMA. USKORO CE SRBI , DEBELO TO DA PLATE. KOJI GLUP NAROD. VAMA VOJVODINA I NE TREBA , ZATO CWE VAM JE I UZETI, PIZDE JEDNE JEVENE SRPSKE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. SAŠA says:

    MIODRAŽE, NEKADAŠNJI SRBINE, ZA PROPAST SRBIJE SU KRIVI HRVATSKI, BRITANSKI, JEVREJSKI I OSTALI STRANI AGENTI MEĐU NAMA. SLOVENCI SU, ZA TVOJU INFORMACIJU, NAJSEBIČNIJI I NAJNEZGODNIJI NAROD ZA SARADNJU, NIKADA VIŠE NIŠTA SA NJIMA NEĆEMO DA IMAMO. ŠTO SE VAS OSTALIH TIČE, MOLIĆETE ZA KOALICIJU SA SRBIJOM NAKON NAŠEG VASKRSNUĆA I SVEPRAVOSLAVNOJ UJEDINJENJA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *