СЛОВЕНЦИ ПРЕТЕ: „Чекаћемо још мало, па ћемо блокирати Хрватску“

СЛОВЕНЦИ ПРЕТЕ: „Чекаћемо још мало, па ћемо блокирати Хрватску“

26 јула 2017

Премијер Словеније Миро Церар изјавио је да ће његова влада покушати да са Хрватском постигне договор о имплементацији арбитражне пресуде о граници.

Он је напоменуо да ће и показати одлучност ако то не буде могуће.

„Сада није време за најављивање мера против Хрватске због кршења арбитражне одлуке и морамо показати спремност да заједно с њом постигнемо договор о имплементацији“, рекао је Церар новинарима приликом посете општини Ново Место.

Он је додао да Словенија и Хрватска морају још једном саме да покушају да реше то питање, али је нагласио да уколико то не буде ишло, он ће бити први који ће одлучно захтевати да његова влада уради све што је потребно да се примени арбитражни споразум.

Министар спољних послова Словеније Карл Ерјавец раније је рекао да Церару не саветује одлазак у Загреб на планирани сусрет с хрватским премијером Андрејем Пленковћем тврдећи да има лична искуства да Хрватска не поштује договоре и да би међусобни дијалог о отвореним питањима могла да злоупотреби како би „разводнила“ арбитражну пресуду коју Словенија жели да примени.

Ерјавец, такође, није искључио могућност да ће Љубљана Хрватску, која арбитражну пресуду не признаје, блокирати кад дође време за њен улазак у шенгенски простор.

Коментаришући изјаву министра, Церар је рекао да је прерано најављивати мере против Хрватске за које се залаже Ерјавец који очекује да ће Хрватску „притиснути“ и Европска комисија, као што је то учинила у случају Пољске због њене правосудне реформе коју Европска комисија не одобрава, преноси Хина.

Он је додао да ће Словенија нудити Хрватској „руку сарадње“ на имплементацији арбитражне пресуде „још неко време“.

„Ако је Хрватска прихвати, онда ћемо у то ићи заједно и сарађујући“, рекао је Церар, додајући да је то највише што може да понуди, између осталог и због међународне заједнице која о томе очекује међусобну сарадњу и дијалог.

Церар је указао на то да „сви очекују да ће се две чланице ЕУ понашати по европским стандардима“ нагласивши да „Словенија то и чини“.

Министарство спољних послова Словеније објавило је данас да је Ерјавец добио одговор Европске комисије у вези са својим писмом с почетка недеље у којем је потпредседника Комисије Франса Тимерманса обавестио о томе да Хрватска „продире“ у словенски акваториј у Пиранском заљеву и у шенгенски простор.

Европска комисија је тим поводом поновила свој ранији став у вези с арбитражном пресудом у којем очекује да ће она бити поштована, навело је министарство.

KOMENTARI2 коментара

  1. triglav says:

    hrvatska sa pravom ne može priznati današnju granicu sa slovenijom, koju je stvorio erdvard kardelj(i), pošto je istra još u 19. veku bila deo vojvodine krajnske.

  2. Kosovac says:

    Убеђен сам да ће Словенци применити ригорозне мере према Хрватској, само ако то Европска Унија дозволи………. Али, ако Европски комитет (комисија) буде захтевао нешто као „братство и јединство – фратерните егалите“ онда ће бити повуци-потегни……….. Како без Срба из Ријеке?......... Овде може Комитет Сионских Мудраца доста да помогне, својим искуством.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u