Smanjuju se plate ambasadorima!?

Smanjuju se plate ambasadorima!?

27 jula 2014

ivica-dacic01Ceo sistem obračuna plata ambasadora treba da se preispita i to ćemo učiniti u narednim danima, otkriva za „Novosti“ šef diplomatije Ivica Dačić.

Povodom informacije da su zarade naših predstavnika po svetu veoma „šarene“ – od nekoliko stotina, pa do skoro 6.000 evra mesečno – Dačić navodi da se plate ne određuju pojedinačno, nego na osnovu kriterijuma koji važe za određene zemlje.

Ambasadori Srbije po svetu mesečno, u proseku, primaju po 3.500 evra. Prema podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, „vodi“ ambasadorka u Italiji Ana Hrustanović, koja je u imovinskoj karti navela da dobija oko 5.700 evra.

Pri vrhu liste su i ambasador u Belgiji Vesna Arsić – 4.469 evra, Šani Dermaku (Slovačka) – 4.214 evra, Danko Prokić (Španija) – 4.154 evra, Petar Vico (Holandija) – 4.094 evra. S druge strane, predstavnik Srbije u Egiptu Dragan Bisenić dobije tek oko 770 evra, a ambasador u Vatikanu Mirko Jelić 956 evra.

Kako za „Novosti“ objašnjavaju u Ministarstvu spoljnih poslova, zarada ambasadora se obračunava množenjem koeficijenta i osnovice, koja su utvrđuje u valutama u kojima se plata isplaćuje. Tu je i minuli rad (0,4 odsto za svaku godinu staža) i naknada za uvećane troškove života.

„Plate ambasadora se razlikuju, jer se razlikuju i osnovice za pojedinačne zemlje. MSP za njihovo utvrđivanje koristi skalu UN, koja u obzir uzima troškove života u pojedinim zemljama“, navode u Ministarstvu.

Dijana Vukomanović, zamenik predsednika Odbora za spoljne poslove pri Skupštini Srbije, smatra da sva pitanja oko primanja ambasadora mogu da se reše racionalizacijom i preraspodelom troškova u MSP, a da je „za našu zemlju važno da pokaže pun kapacitet diplomatske mreže uoči predsedavanja OEBS“:

„Gde god sam bila u inostranstvu, kao član parlamentarne delegacije, videla sam da naše diplomate žive daleko od luksuza“.

Bivši ambasador Srbije u Ankari Dušan Spasojević kaže da u vreme krize niko nema moralno pravo da se žali na platu koja je višestruko veća od one u državi: „Ali, ni diplomatiju ne treba posmatrati kao socijalnu kategoriju, nego kao prestižno zanimanje koje treba dobro da se plati. Naravno, svaki dinar mora da se zaradi“.

PAPRENA KIRIJA I ODRŽAVANjE

U državnoj kasi za ovu godinu planirana je 2,1 milijarda dinara za plate zaposlenih u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije. Uz to, za zakup i održavanje objekata DKP rezervisano je 815 miliona dinara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *