СМЕДЕРЕВО у славу грожђа и вина!

СМЕДЕРЕВО у славу грожђа и вина!

5 септембра 2015

defile (3)_620x0 656ДЕСПОТ српски Ђурађ Бранковић и деспотица Јерина, праћени дворском свитом и витезовима, после пет векова, овог викенда поново су походили свој престони град, и пристали на смедеревски кеј староруском лађом “Славјана”. То је био знак да 128. светковина грожђа и вина може да почне.

Ове године, смедеревски вашар у част плодова виногорја, као и раније, довео је у град госте које су домаћини дочекали вином, ракијом, грожђем. Било је музике, тезги са свакојаком робом…

– Народ се мало опусти, заборави на свакодневицу, на немаштину. Све се шарени. Боље и то него тишина и сивило – каже Радмила Стефановић која је дошла у госте смедеревској родбини.

Традиционални свечани дефиле градским улицама био је скромнији, а и променио је име у “Смедеревски карневал”. Велики грозд, костимирани чланови деспотове породице и славне историјске личности, прошли су у поворци коју је испратило више хиљада људи.

“Смедеревска јесен” у српску пре­стоницу поранила је ове го­дине, те је чак посвађала комшије. Пожаревљани су се побунили јер је “јесен” ускочила у термин Љубичевских коњичких игара, те су најавили жалбу Туристичкој организацији Србије.

Смедеревци се правдају да је грожђе поранило, те да ни манифестација није могла више да чека. Можда је због овога и било мање света него иначе.

Одржан је Сајам пољопивреде и вина, а организоване су и посете вили Обреновића, која је недавно отворена за јавност.

Традиционално, највише се тражило вино, а винопије су походиле Вински град, где су међу кућицама од старих бачви и буради дегустирали производе смедеревских винарија. Вино су нудили и винари из Рајца, Чортановаца и Александровца. Било је “пића богова” од племенитих сорти грожђа као што су аутохтона смедеревка, италијански ризлинг, совињон, траминац.

Виноградари кажу да је због суше, грожђе поранило, али и мање родило.

– Има винограда где су се чокоти осушили, а род преполовљен. Хамбург, који иначе за добрих година рађа до 20 тона по хектару, сада је у просеку на седам тона – прича директор Пољопривредно-стручне службе Смедерево Бобан Марковић. Он напомиње да је, с друге стране, грожђе изузетног квалитета, и да купци то примећују, и очекује добро вино од овог рода.

Воће се у смедеревском крају гаји на 15.000 хектара, што га тренутно чини највећим и најдоминантнијим воћарским рејоном на Балкану. “Смедеревска јесен” организована је први пут 1899. када су дереглије дошле Дунавом из Беча и Пеште да купе смедеревско воће. Данас воће купују овдашњи велики трговци-откпуљивачи, и возе га хладњачама пут Румуније, Русије, Украјине, Пољске. Још је кнез Милош Обреновић од 1827. овде откупљивао турске винограде, а након проглашења Краљевине Србије 1882. године, светковину брања грожђа у смедеревском винограду организовала је лично краљица Наталија. Берби су присуствовали чланови дворске свите и министри са супругама. Некада се организовао излет у виноград његовог величанства краља Србије Александра Првог на брду Златни брег.

ПРЕМИЈЕР УГОСТИО ДИПЛОМАТСКИ КОР

ПРЕДСТАВНИЦИ дипломатског кора боравили су у Смедереву, где су као гости премијера Србије Александра Вучића, отворили бербу грожђа. Премијер је у смедеревској вили “Златни брег”, летњиковцу српске владарске династије Обреновић, угостио око 20 амбасадора у Србији.

– Показали смо нашим иностраним гостима прелепу Србију, као и то да имамо добро грожђе, добра вина и добре винарије. Смедерево може да, поред индустријске, буде и једна од туристичких престоница Србија – рекао је Вучић.

Премијер Вучић изјавио је и да је Србија убележила пораст броја туриста од 12,7 одсто, а да је само кроз ваучере остварено 60.000 ноћења домаћих туриста, што показује да је кампања “Моја Србија” била успешна.

КИРБИ И МАНЦО: ПРЕЛЕПО И ЈЕДИНСТВЕНО

АМЕРИЧКИ амбасадор Мајкл Кирби, који је у Смедерево дошао са супругом, рекао је да ово није први пут да присуствује берби грожђа у Србији, али исто тако ни први пут да пије српско вино.

– Нека ваша вина су заиста добра, свиђа ми се што производите неке француске сорте, али такође и српске. И једна и друга су добра, али јасно је да су српске сорте јединствене – рекао је Кирби.

Италијанском амбасадору Ђузепеу Манцу ово такође није прва берба грожђа у Србији, али, како и сам каже, без обзира на то, као Италијан је веома добро упознат са винима, наводећи да је све ово прелепо.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u