СМЕДЕРЕВО у славу грожђа и вина!

SMEDEREVO u slavu grožđa i vina!

5 septembra 2015

defile (3)_620x0 656DESPOT srpski Đurađ Branković i despotica Jerina, praćeni dvorskom svitom i vitezovima, posle pet vekova, ovog vikenda ponovo su pohodili svoj prestoni grad, i pristali na smederevski kej staroruskom lađom “Slavjana”. To je bio znak da 128. svetkovina grožđa i vina može da počne.

Ove godine, smederevski vašar u čast plodova vinogorja, kao i ranije, doveo je u grad goste koje su domaćini dočekali vinom, rakijom, grožđem. Bilo je muzike, tezgi sa svakojakom robom…

– Narod se malo opusti, zaboravi na svakodnevicu, na nemaštinu. Sve se šareni. Bolje i to nego tišina i sivilo – kaže Radmila Stefanović koja je došla u goste smederevskoj rodbini.

Tradicionalni svečani defile gradskim ulicama bio je skromniji, a i promenio je ime u “Smederevski karneval”. Veliki grozd, kostimirani članovi despotove porodice i slavne istorijske ličnosti, prošli su u povorci koju je ispratilo više hiljada ljudi.

“Smederevska jesen” u srpsku pre­stonicu poranila je ove go­dine, te je čak posvađala komšije. Požarevljani su se pobunili jer je “jesen” uskočila u termin Ljubičevskih konjičkih igara, te su najavili žalbu Turističkoj organizaciji Srbije.

Smederevci se pravdaju da je grožđe poranilo, te da ni manifestacija nije mogla više da čeka. Možda je zbog ovoga i bilo manje sveta nego inače.

Održan je Sajam poljopivrede i vina, a organizovane su i posete vili Obrenovića, koja je nedavno otvorena za javnost.

Tradicionalno, najviše se tražilo vino, a vinopije su pohodile Vinski grad, gde su među kućicama od starih bačvi i buradi degustirali proizvode smederevskih vinarija. Vino su nudili i vinari iz Rajca, Čortanovaca i Aleksandrovca. Bilo je “pića bogova” od plemenitih sorti grožđa kao što su autohtona smederevka, italijanski rizling, sovinjon, traminac.

Vinogradari kažu da je zbog suše, grožđe poranilo, ali i manje rodilo.

– Ima vinograda gde su se čokoti osušili, a rod prepolovljen. Hamburg, koji inače za dobrih godina rađa do 20 tona po hektaru, sada je u proseku na sedam tona – priča direktor Poljoprivredno-stručne službe Smederevo Boban Marković. On napominje da je, s druge strane, grožđe izuzetnog kvaliteta, i da kupci to primećuju, i očekuje dobro vino od ovog roda.

Voće se u smederevskom kraju gaji na 15.000 hektara, što ga trenutno čini najvećim i najdominantnijim voćarskim rejonom na Balkanu. “Smederevska jesen” organizovana je prvi put 1899. kada su dereglije došle Dunavom iz Beča i Pešte da kupe smederevsko voće. Danas voće kupuju ovdašnji veliki trgovci-otkpuljivači, i voze ga hladnjačama put Rumunije, Rusije, Ukrajine, Poljske. Još je knez Miloš Obrenović od 1827. ovde otkupljivao turske vinograde, a nakon proglašenja Kraljevine Srbije 1882. godine, svetkovinu branja grožđa u smederevskom vinogradu organizovala je lično kraljica Natalija. Berbi su prisustvovali članovi dvorske svite i ministri sa suprugama. Nekada se organizovao izlet u vinograd njegovog veličanstva kralja Srbije Aleksandra Prvog na brdu Zlatni breg.

PREMIJER UGOSTIO DIPLOMATSKI KOR

PREDSTAVNICI diplomatskog kora boravili su u Smederevu, gde su kao gosti premijera Srbije Aleksandra Vučića, otvorili berbu grožđa. Premijer je u smederevskoj vili “Zlatni breg”, letnjikovcu srpske vladarske dinastije Obrenović, ugostio oko 20 ambasadora u Srbiji.

– Pokazali smo našim inostranim gostima prelepu Srbiju, kao i to da imamo dobro grožđe, dobra vina i dobre vinarije. Smederevo može da, pored industrijske, bude i jedna od turističkih prestonica Srbija – rekao je Vučić.

Premijer Vučić izjavio je i da je Srbija ubeležila porast broja turista od 12,7 odsto, a da je samo kroz vaučere ostvareno 60.000 noćenja domaćih turista, što pokazuje da je kampanja “Moja Srbija” bila uspešna.

KIRBI I MANCO: PRELEPO I JEDINSTVENO

AMERIČKI ambasador Majkl Kirbi, koji je u Smederevo došao sa suprugom, rekao je da ovo nije prvi put da prisustvuje berbi grožđa u Srbiji, ali isto tako ni prvi put da pije srpsko vino.

– Neka vaša vina su zaista dobra, sviđa mi se što proizvodite neke francuske sorte, ali takođe i srpske. I jedna i druga su dobra, ali jasno je da su srpske sorte jedinstvene – rekao je Kirbi.

Italijanskom ambasadoru Đuzepeu Mancu ovo takođe nije prva berba grožđa u Srbiji, ali, kako i sam kaže, bez obzira na to, kao Italijan je veoma dobro upoznat sa vinima, navodeći da je sve ovo prelepo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *