SNOUDEN: SAD lažu da sam ukrao 1,7 miliona tajnih dokumenata

SNOUDEN: SAD lažu da sam ukrao 1,7 miliona tajnih dokumenata

9 априла 2014

Edvard SnoudenBivši saradnik NSA i CIA Edvard Snouden dao je intervju žurnalu Vanity Fair u kojem odbacio je optužbu zvaničnog Vašingtona da je ukrao 1,7 miliona tajnih dokumenata američke vlade.

Naglasio je da to laž i da je „brojka specijalno naduvana”. I dodao: da je takvom količinom dokumenata mogao, eventualno, biti u dodiru za sve godine koje je proveo u specijalnim služabama SAD.

„Za mene bi bilo samoubistveno čuvati takvu količinu državnih tajni. Američki zvaničnici znaju da kod mene nije nikakvih 1,7 miliona dokumenata, ali nemaju tri čiste da priznaju da naprosto ne znaju koliko se kod mene tačno fajlova nalazi”.

Snouden je otkrio da su baze podataka NSA tako slabo zaštićene da informacije iz njih mogu krasti čak i oni koji su bili izbačeni iz škole.

Ukazao je da NSA protiv njega laže i kad tvrdi da rukovodstvu te agencije nikada nije skretao pažnju na nezakonitost metoda koje je koristila za masovnu špijunažu i praćenje.

Ponovo je, inače, odbacio optužbe da radi za vladu neke zemlje:

„Neki neodgovorni članovi Kongresa SAD iz političkih razloga su me optužili, na žalost, za špijunažu. Međutim, neki predstavnici obaveštajnih službi SAD novinarima anonimno.

 

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u