Соја као лек
12 августа 2017СОЈА је изузетно вредна намирница, која има ширу примену од исхране. Због корисних састојака, у народној медицини се користи као лек за поједине здравствене тегобе. Препоручује се за скидање високе температуре, уклањање запаљивих процеса и као мелем за болна места.
* Фластер од сирове соје је најделотоворнији. Припремите га тако што ћете у пет шоља воде да потопите шољу сирове соје и оставити да преноћи. Ујутру соју измрвите, додајте мало брашна и ову лепљиву пасту ставите на газу или масни папир, да буде дебљине 1 цм. Нанесите на кожу и мењајте чим се осуши, све док се здравствена тегоба не ублаже.
* Тофу сир од соје такође може да се припреми у виду фластера. Ефикасно скида високу температуру, лечи опекотине другог и трећег степена, уганућа, ишчашења и запаљенске процесе. Припремите га тако што прво из мањег парчета тофу сира помоћу газе исцедите сувишну воду. Потом издробљени тофу помешате са 5 гр наренданог ђумбира и супеном кашиком белог брашна. Све састојке добро промешајате, а добијену смесу користите на исти начин као и фластер од соје.