ШОЈГУ: „Србија 1999. године се више неће догодити“

ŠOJGU: „Srbija 1999. godine se više neće dogoditi“

2 januara 2017

1018073220-shoigu-54

Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, rekao je da je potencijal superkompjutera Nacionalnog centra za upravljanje odbranom kolosalan i da se ne koristi ni polovina njegovih trenutnih mogućnosti.

Za sam superkompjuter je rekao: „On ima otvorenu arhitekturu. Iz njega se mogu ukloniti neki blokovi i stavljati novi. Njegove mogućnosti se mogu i širiti i povećavati. Rezerve su takođe kolosalne“.

Šojgu je objasnio i zašto se ne koristi trenutno ni polovina potencijala centralnog superkompjutera Oružanih snaga Ruske Federacije: „Za veće korišćenje njegovih mogućnosti potrebno je dalje ‘kljukanje’ te mašine dodatnim podacima“.

A mogućnosti superkompjutera – posebno njegovu sposobnost da anlaizira situacije i nudi zaključke, polazeći od podataka kojima je bio ‘nahranjen’ – Šojgu je ilustrovao na primeru NATO operacija protiv Jugoslavije.

„To je bila velika NATO operacija. Da bi je izveli, izvršili su koncentraciju ratnih brodova, primakli rakete na određene lokacije i određena rastojanja. Ako sutra iz neke zone počnu da stižu slične informacije, superkompjuter će nas upozoriti: ‘Prijatelji, ta situacija 90 odsto liči na ono što je bilo 1999. u Srbiji. Postoji opasnost da se u toj zoni ponovi ono što je bilo u Srbiji. Preduzimajte mere'“, objasnio je šef ruskih oružanih snaga.

Operativna moć ruskog vojnog superkompjutera, prema procenama, tri puta je veća od mogućnosti superkompjutera koji koristi Pentagon.

Načelnik ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom – general Mihail Mizincev – tvrdi da njegov superkompjuter može da čuva 19 puta više podataka nego onaj kojim raspolaže američko Ministarstvo odbrane.

Izvor: fakti.org

KOMENTARI3 komentara

  1. zoran says:

    KAO STO SAM UVIJEK GOVORIO, SUPERKOMPJUTER U VIRDZINIJI BOMBARDOVAO JE JUGOSLAVIJU. JER, OTKUD AMERICKI BRODOVI U RATNOJ LUCI LORA KOD SPLITA BAS KADA SE DESAVALA 'OLUJA'? OTKUDA AMERICKI AMBASADOR PITER GALBRAJT NA TENKU KOJI JE UBIJAO SRPSKE CIVILE KOJI SU BJEZALI IZ SRPSKE KRAJINE. PA ODGOVOR JE JASAN: TREBALO JE POLUPATI PROTU-ELEKTRONSKA SREDSTVA I RADARE REPUBLIKE SRPSKE KRAJINE A KOJI SU BILI DIO INTEGRISANOG ODBRAMBENOG RADARSKOG SISTEMA JUGOSLAVIJE JOS IZ 80-IH GODINA PROSLOG VIJEKA. POLUPAVSI RAKETAMA SA SVOJIH RATNIH BRODOVA U LORI SVE SISTEME VEZE REPUBLIKE SRPSKE KRAJINE, SVA SRPSKA ODBRANA SE RASPALA I DOSLO JE DO RASULA. RADARSKI SISTEMI SU BILI ZILA KUCAVICA ODBRANE. SAMO SU POJEDINI PODOFICIRI NA TERENU PRAVILI ODLUKE, SPORADICNO, ALI NEVEZANO JEDAN OD DRUGOGA. DRUGIM RIJECIMA, OVO JE BIO RAT IZMEDJU AMERIKE I REPUBLIKE SRPSKE KRAJINE ODNOSNO SRBIJE. TAJ RAT JOS UVIJEK TRAJE. KOLIKI JE IMPAKT IMALO AMERICKO UKLJUCENJE NA STRANI 'OLUJE' VIDI SE I IZ TOGA STO JE TREBALA CAK DA PADNE I BANJALUKA. U BUDUCOJ ODBRANI SRPSKIH ZEMALJA TREBACE POSEBNU PAZNJU POSVETITI SISTEMIMA VEZE, ELEKTRONSKIM DEJSTVIMA I PROTU-DEJSTVIMA. SRBIJA MORA DOBITI IZLAZ NA MORE, PO MEDJUNARODNOM PRAVU. ONOLIKO KOLIKO RUSIJA ULOZI U OVE SRPSKE SISTEME ODBRANE, TO CE EFEKTIVNO BITI KOLIKO CE ULOZITI U NJENU SOPSTVENU ODBRANU. JER JEDNOM KADA TI JE AMER PRISAO NADOMAK GRANICE, TI SI GOTOV. TU AMERU POMAZE SUPER-KOMPJUTER IZ VIRDZINIJE. ISTI ONAJ KOJI JE PREDVIDIO DA CE SLOBODAN MILOSEVIC POLOZITI ORUZJE I PRESTATI SA OTPOROM. A TO SE DESILO UKLJUCENJEM SUPER BOMBARDERA B-52 U NAPADE, B52 KOJI JE NOSIO TOVARE BOMBI SA FLORIDE, BACAO NA SHUME OKO PRIZRENA NOCU, A ZATIM SE VRACAO U SVOJU BAZU NA FLORIDI. TEPISIMA BOMBI PO SHUMAMA OKO PRIZRENA AMERI SU U SAMO JEDNOM DANU POBILI OKO 430 VOJNIKA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE. JER SUPER-KOMPJUTER U PODZEMLJIMA VIRDZINIJE JE IZRACUNAO DA CE TIM POTEZOM SLOBODAN MILOSEVIC OBUSTAVITI OTPOR, STO SE I DESILO. SUPER KOMPLUTER U STVARI NIJE NI BIO PREDVIDIO DA CE UOPSTE DOCI DO RATA. ON JE PREDVIDJAO DA CE SLOBODAN MILOSEVIC POPUSTITI JOS PRIJE RAMBUJEA. TACNOST SUPER KOMPJUTERA NIJE 100%. A KADA SE PREDVIDJANJE ISPOSTAVILO KAO GRESKA, AMER JE ISAO DALJE SVE JACE I JACE, DA BI IZASAO KAO POBJEDNIK, I TU JE AMER PRAVIO RATNE ZLOCINE I ZLOCINE PROTIV MIRA. ISTOVREMENO, AMER JE ZABRANIO DA SE U HASKOM SUDU SUDI ZA ZLOCINE PROTIV MIRA. STA TREBA DA BUDE ODGOVOR SRBIJE I RUSIJE I KINE? KOMPLETNA RESTAURACIJA SAVEZNE REPUBILKE JUGOSLAVIJE. TA RESTAURIRANA SR JUGOSLAVIJA OBUHVATICE SVA BRDA CRNE GORE, NIKSIC I HERCEG NOVI, KOMPLETNU BOSNU. SALVETA KOJU SU ISCRTALI MILOSEVIC I TUDJMAN U KARADJORDJEVU I KOJA SE CUVA U NARODNOM MUZEJU, BICE UPOTREBLJENA ZA RASPARCAVANJE. KOLIKO HRVAT DADNE AUTONOMIJE REPUBLICI SRPSKOJ KRAJINI, TOLIKO CE DOBITI AUTONOMIJE U ZAPADNOJ HERCEGOVINI.

  2. General VS says:

    Ti knjigu napisa hahaha hartija

  3. KNIN says:

    ZORAN@ ima ovde puno nelogicnosti u vezi ovoga oko Autonomije . Kazes da Bosna, Crna Gora trebaju potpasti pod Srpsku kontrolu sto je u sustini OK. ALI ti kazes koliko Hrvati daju Autonomije Srbima iz RSK toliko ce dobiti Hrvati u Hercegovini. Ima jedna ogromna greska koju si nesvesno napisao a to je da Srbima iz Bosne ne sporis pravo na drzavu sad dali na RS ili celu Bosnu manje je bitno ali im ne sporis. Dok za Srbe iz RSK trazis Autonomiju i nista vise od Autonomije. Kao prvo Srbi iz RSK istorijski duze zive na prostoru Krajine nego sto zive Srbi u Bosni pa me cudi po kojoj logici Srbi iz Bosne imaju pravo na drzavu a Srbi iz RSK nemaju to pravo???Ako uzmemo ovu Istorijsku cinjenicu da Srbi u Bosni jedno 300 godina krace obitavaju u Bosni za razliku od Srba iz RSK koji u Krajini zive i prije Kosovskog boja tvoja prica postaje uvredljiva za Srbe iz Krajine pa i sire. Osim toga nad Srbima iz Krajine tokom NDH vladavine pocinjen je genocid dakle prevashodno ustase su najvise pobile Srba Krajisnika u ukupnom broju Srpski zrtava iz drugog Svetskog rata. Ti ocigledno Srbima iz RSK nebi dozvolio da IMAJU DRZAVU uprkos ustaskom genocidu i uprkos bitisanju Srba Krajisnika na prostoru Krajine jedno 300.000 duze nego sto bitisu Srbi u Bosni. Ti takvim nacinom razmisljanja nesvesno dajes pravo Hrvatima na drzavu i dajes im pravo da NIKAD VISE Srbima ne vrate Krajinu. Ali Srbima iz Bosne bi dozvolio pravo na drzavu ne samo na RS nego i na celu Bosnu da polegnu pravo iako nad Srbima iz Bosne ustase i muslimani ni priblizna zverstva nisu pocinili u odnosu sta su pocinili Srbima iz RSK. Ako iko ima pravo na drzavu onda su to SRBI IZ KRAJINE jer istorijski duze bitisu u Krajini nego Srbi u Bosni i nad njima je pocinjen genocid tokom drugog Svetskog rata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *