ШОK! БУГАРИ УЦЕНИЛИ СKОПЉЕ! ХОЋЕТЕ У ЕУ?! МОЖЕ, АЛИ САМО АKО ПРИХВАТИТЕ ДА СУ МАKЕДОНЦИ БУГАРИ, извините се за злочине, одрекнете се цара Самујла, Гоце Делчева, Ћирила и Методија…. СПИСАK ЈЕ ПОДУЖИ…

ŠOK! BUGARI UCENILI SKOPLJE! HOĆETE U EU?! MOŽE, ALI SAMO AKO PRIHVATITE DA SU MAKEDONCI BUGARI, izvinite se za zločine, odreknete se cara Samujla, Goce Delčeva, Ćirila i Metodija…. SPISAK JE PODUŽI…

9 oktobra 2019

Vlada Bugarske je na sednici odobrila uslove pod kojima Severna Makedonija može da računa na početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, a sve tačke su u stvari deo dogovora o dobrosusedskim odnosima dveju zemalja koji je potpisan 2017. godine, saopštila je ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva.

Prema ministarkinim rečima, Bugarska zahteva da Severna Makedonija započne postupak rehabilitacije žrtava jugoslovenskih represija, koje su pogodile one koji su se izjašnjavali kao Bugari.Pored toga, Skoplje treba da odustane od bilo kakve politike koja je usmerena na priznavanje makedonske manjine u Bugarskoj i da ukloni sve natpise na spomenicima kojima se podstiče mržnja prema Bugarskoj. Državne ustanove i mediji takođe moraju da prestanu sa govorom mržnje.

Brutalni zahtevi

Zajednička komisija za istorijska pitanja trebalo bi da postigne dogovor o zajedničkim istorijskim događajima i da napravi jasnu sliku kako će se te informacije pojavljivati u školskim udžbenicima.

– Podržaćemo početak pregovora, ali uz obavezno uključivanje tih uslova. Bugarska će pristati na pridruživanje Severne Makedonije samo nakon što ta zemlja bude ispunjavala sve kriterijume – istakla je Zaharijeva.

Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov je rekao da samo od Skoplja zavisi da li će pregovori početi uskoro, ili će to biti pitanje budućnosti.

On je takođe još jednom podsetio na važnost očuvanja istorijske istine.

– Čini im se da su sa jedne strane istorijske činjenice, a sa druge strane su političke činjenice ili izmišljeni argumenti. Od svega toga žele da naprave neku sredinu. Ne, u istoriji ne može biti kompromisa – naglasio je Karakačanov.

Prema njegovom mišljenju, zvanično Skoplje samo odugovlači i koristi komisiju kako bi lukavstvom dospelo u EU.

Karakačanov je izričit da Makedonci neće moći da se pridruže EU ako nastave sa svojom antibugarskom politikom.Nerešena istorijska pitanja

Podsetimo, nakon potpisivanja sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između Severne Makedonije i Bugarske pre dve godine, sa radom je počela zajednička komisija za obrazovna pitanja, čiji je zadatak da rasvetli momente iz zajedničke istorije Makedonije i Bugharske.

Strane su uspele da se dogovore o zajedničkom praznovanju cara Samuila, braće Ćirila i Metodija i njihovih učenika Klimenta i Nauma, kao i o tome kako će se informacije o tim ličnostima predstavljati u školskim udšbenicima u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.

Među nerešenim sporovima je i pitanje porekla revolucionara Goce Delčeva, jer bugarska strana smatra da je on Bugarin, dok Makedonci insistiraju na tome da je Delčev makedonske nacionalnosti.

KOMENTARI20 komentara

 1. Kulak says:

  Tamo su živeli Srbi i Bugari,a onda su komunisti izmislili neku novu naciju.

  • Kosovac says:

   @ Kulak, …..Tamo nisu živeli Bugari. Tamo su Bugari iz Sofije plaćali u dukatima Srbinu koji bi pristao da konvertuje u Bugarina. Ako je neki Turčin konvertovao u Bugarina, znalo se ko je to, i njih su Bugari nazivali Pomaci. Ti Pomaci su pravili najveće zločine nad Srbima u I i II svetskom ratu. …..Bilo je malo i u Makedoniji Bugara, ali ne toliko da bi prisvojili teritoriju. Čuvenom srpskom heroju četniku Jovanu Babunskom, Bugari su ubili brata, Babunski je otišao u srpske komite, četnike, osvetio brata, a u I svetskom ratu je ušao u legendu, pisao je i Arčibald Rajs o njemu. …………… Autentičan primer konverzije Srba u Bugare, još u 19. veku, dao je Srpski veliki diplomata kraljevski srpski generalni konzul Todor Stanković, u svom delu „Putne beleške po Staroj Srbiji 1871-1898“. Tada je Stara Srbija (i Južna), bila pod Turskom vlašću, a beleške su veoma dragocene jer daju kompletnu sliku jednog srpskog prostora u tom vremenu. Turci su u tom periodu u nekom smislu bili dosta korektni prema Srbima, pa su 1871. počeli da izdaju novine „Prizren“, štampane tako da sve što je pisalo na turskom jeziku bilo je prevedeno na srpskom. Time je rukovodio neki Safet paša koji je obilazio vilajet i proveravao kako su novine primljene kod Srba. Tako je jednom prilikom u Skoplju, primio neku raju na razgovor, tu se desio neki Todorče ćurćija (konvertit), za njega je paša imao informaciju da je konvertovao u Bugare i bilo mu za to isplaćeno 150 turskih lira. (To je bila tarifa, čak i u Prištini su Bugari nekim Srbima nudili toliko). U razgovoru, Todorče je rekao da je lepo što se novine štampaju i na srpskom jeziku, ali zamera što nema i za njih Bugare nešto tako. Safet paša se dosetio, pa je iz torbe izvadio primerak nekih novina štampanih u Bugarskoj, znači pisalo je na bugarskom jeziku, i dao Todorčetu da ih pročita. Todorče tuc, muc, nije ni beknuo. Turčin lako dokazao da je Todorče Bugarin koji ne zna Bugarski. Sada je možda Todorče Makedonac. Tada, znamo, nije postojala Makedonska nacija. ……………Ovaj štos Safet – paše bi mogli primeniti kada bismo napisali dva identična teksta na Hrvatskoj latinici, pa pozvali nekog Bošnjaka da nam kaže koji tekst je napisan Srpski, a koji Bošnjački. Eventualno da pozovemo nekog evropskog stručnjaka iz Bi-Bi-Si, koji imaju na sajtu padajuću listu za bošnjački jezik.

  • Archelay says:

   Jeli Kulak.Kako to pominjes Srbe i Bugare a,kao,"Makedonci ne postoje",jeli burazeru?Otvori bilo koju bibliju pa ces videdi Makedonce a vas i Bugare-nema.Stamparska greska ili program globaliste koji love takvih poput tebe.Laku noc.

 2. Gardista says:

  Udario batko na bratka. Glupost

 3. Kosovac says:

  Ruku na srce, ja mislim da je poreklo Goceta Delčevića ipak Bugarsko.

  • Za Srbiju says:

   Nije nego srbsko. Digao se u odbranu Srba od bugarčenja, a tada Makedonci nisu postojali. Oni postoje od 1948.g., kada je KPJ pravila makedonsku naciju, jezik i pismo. Prvo su englezi hteli da pomognu Delčeva, ali kada su shvatili da se bori za srbsku stvar, počeli su da ga guše. Drugo je što piše u knjigama, koje provode interese Brozove i vatikanske politike i svih naših neprijatelja.

   • Kosovac says:

    @ Za Srbiju, …..Saglasan.

   • Archelay says:

    Kako to da "tada Makedonci nisu postojali"?A koga su grcki vazali Engleske od 1946-48 proterivale i ubijale sa danasnje severne teritorije Grcke?Nisu valjda bili Eskimi nego "Srbi"-kako ih oslovljavali neki neodgovorni iz Srbije.E onda,ako je tako zasto bi braca Grci ubijali i proterivali brace Srbe iz svojih ognjsta?Ili ako su bili Bugari,Zasto Bugarska cuti ako se njihovim"Bugarima" takvo nesto desava?Makedoncima ovo je danak neprihvacanja status privezaka za razliku od svih komsija.Ovo sto se desava je prolazno i Makedonci znaju ko su i sta su za razliku od komslje i opstace.Svaki narod posedzuje izrode pa tako Makedonski.

 4. teoretičar says:

  Kelti su srpskog porekla.

  • Kosovac says:

   @ teoretičar, …..Onda je i Goce Delčević bio Kelt. Priznajem.

  • Kosovac says:

   @ teoretičar, …..Jes' da je Goce Delčević bio veliki Bugarski junak, ali ništa od njega da ga Srbi nisu malo pogurali.

  • Kosovac says:

   @ teoretičar, …..Ova slika Zaeva sa šakom na srce i ova reč iz naslova „Šok“, ima neke sličnosti, pogledaj malo bolje. …..Kada se Šok iskreno kune, on stavi ruku na srce, pa kaže „…..tako mi Boga…..“, seti se tada svog Srpskog porekla. ……….Šiptarska reč „šok“ znači na Srpskom „drug“. Tako su primarni komunisti vršili agitaciju dole na Kosovu: „Šoku dhe šoće, buk i kalamoće“. U prevodu „Drugovi i drugarice, 'leba i kukuruz“.

  • Kosovac says:

   @ teoretičar, …..Inače, mi Srbi sa Kosova smo kukuruz zvali „kolomboć“. Možda Šiptari nisu mogli to da izgovaraju, pa su uprostili, kao „kalamoć“, po principu koji su uvek koristili, ako nisu imali svoj naziv, oni su srpsku reč „prevodili“ u duhu svojih trenutnih intelektualnih dostignuća. ……….Inače, ima smisla da je sadašnji naziv „kukuruz – bez njega i kuku i lele“, nazvan po Kolumbu – kolumboć. Ali sajt „Sta znaci” navija na varijantu da je to izraz nekih „Albanaca“ – srpsku reč je preneo u „albanski rečnik“, već viđeno.

 5. Djoka Brica says:

  Srbi su bili iz podrucija Strumica odmah nakon bugarske okupacije 1941god proterani. Moj otac mi je to pricao. Laznoj drzavi tkz. severna Makedonija nista dobro ne zelim. Neka im je veciti stid i sramota za veleizdaju. To je teritorija stare Srbije. Amin, Boze pomozi!

 6. Za Srbiju says:

  Kada će Srbija da traži povrat svoje teritorije, zvane Stara Srbija? Kada će da naplati bugarizaciju i makedonizaciju Srba? Ne samo u Makedoniji, već i u Bugarskoj. Gde su bili ti "Makedonci" u vreme srbsko-turskih ratova u 18. i 19. veku? Sve su ratove vodili srbske vojvode i četnici. Gde su tzv. Makedonci u Prvom, pa u Drugom Balkanskom ratu, što sa Turcima, što sa Bugarima? Kome su Turci predali teritorije Stare Srbije (Makedonije) i sa kim su potpisali Mirovni sporazum? Gde su tzv.Makedonci u Veliko ratu? Ko je oslobađao tzv. Makedoniju? Ostadoše naši prednemanjićki i nemanjićki gradovi, kao i naša istorija, na milost i nemilost neprijateljima. Za šta smo mi ginuli u svim ratovima po tzv. Makedoniji? Kada će SPC da ispostavi račun za srbske crkve i manastire, koje je Josip Broz 1965.g. poklonio tzv. Makedonskoj crkvi, koju je sam izmislio??? "Ima li ovde Srba", pitao je onomad ruski ambasador.

  • Za Srbiju says:

   A Bugari da nam vrate mošti kralja Milutina. NJima treba ispostaviti račun za genocid nad Srbima u Srbiji i u Bugarskoj. Već kada se osiono javljaju, bez stida.

   • Gagi says:

    Za Srbiju... Tako je, apsolutno si sve u pravu. Najgore je to sto nasi "umni" politicari i istoricari uvek imaju neka preca posla.Osim toga, lepo si napisao da su te prostore oslobodili Srbi. Da li zaista mislis da ce komunisticki unuci ciji su dedovi inace stvorili naciju makedonaca,uopste razmatrati sta je bilo SRPSKO. Zar posle tolikog protoka godina nije jasno da su se oni upravo protiv Srba i borili. Zar jos nije jasno da smo od 45 god. okupirani i unistavani sve do danas. Srbi nemaju svoju drzavu a samim tim nisu u stanju ni da odlucuju o vaznim drzavnim pitanjima. Pogledaj samo sta su nam zadnjih decenija urdili tkzv. komunisticki disidenti.... "pogledaj dom svoj andjele"

  • Archelay says:

   Ti koiji tako duboko vredzas Makrdonce,nisi Srbin.Sada ako iznesem podatak da su srpski okupatori od 1913-1940 bacali zivu decu po furnama,vezivali devojke na krstu za 48 casovne na letnom suncu,zasto?Zato sto su se nihovi roditelji izjsnjavali za Makedonce.Ali ti su bili neprijatelji i srpskom narodu.Prema tome ti koji ti je terapija pljuvanje i vredzanje stvaras klijanyelu koji se ushicuje nesrece srpskog naroda.

 7. Kosovac says:

  Dobro bre, šta se otimate za tog Goceta Delčevića, on je za sviju nas.

 8. Archelay says:

  Uvrede Makedoncima je tradicionalno izzivlavanje nerealizovanih Srba.Jer,da bi bilo obrnuto shvatili bi sta to znaci kada neko pljuje po Srbina.A bas to odgovara i Lajceku,i Blera,i Bajdena i masa drugih probisveta.Ima puno razloga za pljuvanja protiv takvog olosa ali dostojanstvo uvek sadrzi rec-Bog jer,sta vredi imati svoju crkvu a pljuvati protiv njegovih zakonitosti nego verovanja satane i nestanka sveta.Opsti zakljucak i savet Ne bavite se bumerangom ako ne znate sa tim rukovati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *