ШОК НА ТРЖИШТУ ЗЛАТА: Шта је срушило цену?

ŠOK NA TRŽIŠTU ZLATA: Šta je srušilo cenu?

30 novembra 2019

Posle iznenađujućeg pada cene zlata sredinom novembra, Sputnjik je razgovarao sa stručnjakom za tržište zlata u Štutgartu Filipom Klinkmulerom o daljim kretanjima na tržištu plemenitih metala.

Sredinom novembra cena zlata je neočekivano pala. Nekoliko dana kasnije malo se oporavila. Međutim, mediji upozoravaju da će cena dragocenog metala i dalje padati.Cena zlata trenutno iznosi oko 1,455 dolara za uncu. Krajem avgusta je cena bila iznad 1.550 dolara.

Trenutno je oporavak cene zlata „samo relativan“, izjavio je za Sputnjik Filip Klinkmuler, analitičar tržišta zlata i ekonomski ekspert za Štutgartov investicionu konsultantsku kompaniju „Hof i Klinkmuller“.

Prema njegovom mišljenju, moguća su dva scenarija.

„Ili će cena zlata i dalje padati, ili je u pitanju privremeni oporavak“, rekao je Klinkmuler.

U slučaju oporavka, cena zlata bi mogla biti između 1.500 i 1.512 dolara za uncu.

„Ali generalno, spremni smo da ponovo vidimo pad cene zlata u narednim nedeljama. U svakom slučaju, to je izvesnije nego mogućnost nastavka rasta“, navodi stručnjak.

KOMENTARI7 komentara

 1. Asad says:

  I sta je srusilo cenu zlata?

  • Zoran says:

   A sto skocilo? To se ne pitas. Skocilo sto je bila kriza, nisu znali ljudi sta da kupe. Sad krize i nema nesto, zlato niej u vazno. Bitno da Rusija i Kina nagomilale zlato.:) Kojoj budali danas treba zlato toliko jos da s eoslanja na njega kao na nesto bitno? pa ono se ne jede, ne prave se sateliti od njega(nesto sitno), ne radi genetika preko njega.... Samo budale kupuju zlato.

   • ;))) says:

    Da je kojom prilikom Albert Ajnstajn danas ziv s grohotom bi se nasmijao na tvoj komentar.I dok genijalnost ima svoje granice, ljudska glupost ih nema!

  • Pidza says:

   Tacno vidis idioti kao sa ulice da su dobili diplome ako ih uopste imaju

  • test01 says:

   Zapad ! Zato sto je zlato jedino pravo merilo bogastva odvajkada a zapadu to ne odgovara jer oni samo mogu da vladaju sa fijaker (papirnatim) valutama koje stampaju do iznemoglosti. Britanija drzi burzu i kontrolise cenu zlata po njihovoj volji, pa kako bi drugacije drzali funtu jakom....

 2. milorad2 says:

  haha koji odgovor ---možda će i da skoči a možda će i da padne,jako mudro:) nema šta.Ali pre će to da raste zlata ima u KONAČNIM količinama i nikakvo "kvantitativno opuštanje" tu nije moguće , sem ako u FED,MMF i sveskoj banci ne predsedavaju ALHEMIČARI.

 3. petrovgrad says:

  Sve dok Rusija, Kina, Indija i dr. vrše obračun i trasakcije u dolarima, za mene su Američke kolonije. Kad izbace dolar, onda mogu da verujem u njihovu nezavisnost. To mu je kao naša priča Mi bi uradili to i to, naša vlada bi donela takvu i takvu odluku, ali ne dozvoljava MMF. Ko je onda gazda u Srbiju. Složen je to mehanizam, čudna hobotnica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *