Да ли сте знали да свеж купус садржи најважније елементе за одржавање биолошке равнотеже организма? Осим што спречава авитаминозу, лечи слузокожу органа за варење, а топла супа од купуса, олакшава искашљавање и смирује надраженост душника. За малокрвне особе препоручује се сиров купус или куван на пари, јер садржи обиље неопходних минералних соли, витамина, као и хлорофил.

У народној медицини сок од купуса препоручује се у терапији чира на желуцу. Овај лековити напитак требало би узимати између оброка, а уколико изазива сметње приликом варења, сат времена после јела. У том случају, пре обеда треба попити чај од камилице и кима.

* Да бисте добили сок исецкајте 500 г купуса, самељите га, мало посолите и оставите да одстоји. Потом купус процедите кроз газу, а сок држите у фрижидеру.

* Супу од купуса спремите на следећи начин: у шерпи загрејте 3 супене кашике уља, кратко пропржите 2 супене кашике брашна, па додајте уситњено лишће купуса. Промешајте и залијте водом до жељене густине. Кувајте уз додатак ловоровог листа, бибера у зрну и биозачина. Кад купус омекша, умешајте ситно исецкан чен белог лука, першунов и целеров лист и 2 супене кашике киселе павлаке.