ШОК У РЕГИОНУ: Откривен „строго поверљив допис“ о Сребреници

ШОК У РЕГИОНУ: Откривен „строго поверљив допис“ о Сребреници

12 јула 2019

ДО рушења хеликоптера 7. маја 1995. године, ваздушним мостом, који је, иначе, представљан као искључиво хуманитарни, у Сребреницу је за војнике Армије БиХ допремљено – 374.982 комада метака, 436 разних бомби, 131 тромблон, 44 лансера, 292 лансера РПГ 7, 292 пројектила РПГ 7, 59 мина за ручни бацач, један лансер ракетни 107 милиметара, 28 ракета, ласер „црвена стријела“, 275 мина 60 милиметара, 24 зоље, 740 мина 82 или 122 милиметра. За свакодневне потребе и награде најбољим борцима у Сребреницу је из Сарајева стигло и 350.000 марака, а за фонд шехида 308.000 марака.Ово у свом специјалном допису Скупштини БиХ, у Сарајеву, наводи ратни командант Армије БиХ генарал Расим Делић. У строго поверљивом документу, чији је број 1-1 – 941 од 30. маја 1996. године, који је у поседу „Новости“, Делић открива како су се снабдевали Изетбеговићеви борци у Сребреници која је званично била демилитаризована и заштићена зона УН!

– Оволико средстава није добило Горажде, а са далеко мање средстава бранило се Сарајево 1992. и 1993. године – навео је Делић, потврђујући колико Сребреница, заправо, није била демилитаризована.

Колико су сами поштовали Сребреницу, као једну од заштићених зона УН, најбоље се види у следећој оцени:

– Када су од априла 1994. почели да долазе први конвоји са материјално-техничким средствима ми смо организовали дотур ка Сребреници и Жепи, а да то не угрози њен статус „заштићене и демилитаризоване зоне“. Тако су пешице упућиване групе са одређеним количинама МТС. Три групе су у јесен (Сребреница је тада увелико „заштићена зона“), пренеле одређену количину наоружања, опреме и средстава везе. Овај начин је био веома спор и ризичан, те смо тражили начин да поново отворимо ваздушни мост који је функционисао у првој половини 1993. када је за Сребреницу превезено пет тона МТС, 10 тона убојитих средстава…

Делић се у допису жали и да су нелојална борба за власт и поделе по том основу, лош однос МУП и Армије БиХ, убиство неистомишљеника и политичких супарника (Вахид Шабић, Акиф Хускић и Хамдо Салиховић), ратно профитерство и криминал, лоша организација одбрамбених снага (ТО па АБиХ) били озбиљни унутрашњи разлози који су довели до пада Сребренице у јулу 1995.

Он помиње и „позитивне резултате“, који су заправо масакри над Србима 1992, не само у сребреничком крају, већ и у читавом подрињу од Скелана до Зворника.ОРИЋ КАО КУКАВИЦА

ДЕЛИЋ у поверљивом документу помиње и Насера Орића:

– Када је реч о Орићу он је предложио да дође са политичком делегацијом Сребренице да се разјасне контроверзне информације. Требало је да се врати хеликоптером 7. маја 1995, али је замолио да остане и да иде у другој групи у којој су били слушаоци Високе војне школе. Као што сам већ рекао, хеликоптер је 7. маја срушен. После удеса, и поред наређења, није хтео – није смео да иде пешице у Сребреницу, тражећи да борбени хеликоптер, што није могло да се обезбеди, јер ми их ни данас немамо.

(Новости)

KOMENTARI5 коментара

 1. Miki says:

  Pravda je spora ali uvek dostižna.Odmotava se polako klupko istine o Srebrenici.

  • Nikola Dokmanovic says:

   Ista i potpuno preslikana situacija je bila i u tzv. Zapadnoj Bosni, odnosno zoni Bihaca, Cazina I Velike Kladuse.

  • Ivana says:

   Uvek se kao otkrije istina, baš uvek kad je prekasno i kad mi Srbi već stradamo sad više nije bitno koja korist? Kad će jednom istina o Srbima na vreme nikad pokvarenog li sveta.

 2. Za Srbiju says:

  Otkačimo se od štetnih zapadnih mitova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u