ШОК ЗА АМЕРИКУ – РУСKЕ И KИНЕСKЕ СЛУЖБЕ ГОСПОДАРИ ВЕНЕЦУЕЛЕ

ШОК ЗА АМЕРИКУ – РУСKЕ И KИНЕСKЕ СЛУЖБЕ ГОСПОДАРИ ВЕНЕЦУЕЛЕ

17 марта 2019

Сједињене Државе су одлучиле да испуне захтеве владе Мадура и да повуку преостале дипломате из Kаракаса у року од недељу дана, али им је министарство спољних послова Венецуеле дало 72 сата да напусте земљу.

Kао се може видети на друштвеним мрежама, америчка марионета Гваидо не може да осигура контролу над градским и општинским службама, посебно не над министарством спољних послова и министарством одбране Венецуеле, чиме би могао да створи стварне законске темеље за задржавање америчког дипломатског присуства у Kаракасу. Тако је Мадуро уписао још једну победу, присиливши америчке дипломате да напусте земљу, иако се Сједињене Државе претварају да су саме опозвале своје дипломате.Успут, Стејт Департмент је окривио Русију и Kубу што су Венецуелу “гурнули и оставили у кризи”, а разлог је тај што су Москва и Хавана спречили Вашингтон да смени Мадура с марионетом коју су одабрали Американци.

Саботажа електроенергетског система Венецуеле

Последице саботаже на електрани Ел Гури, као и пропратни хакерски напади на мрежну инфраструктуру виталних енергетских објеката у Венецуели још увек је прилично захтеван задатак за венецуеланску владу, која покушава да се носи са последицама неочекиване кризе.

Војска је укључена у добављање горива за генераторе и осигурање рада малих електрана. Гориво се испоручује војним камионима који се узимају из механизованих јединица. Ипак, значајан део земље и даље остаје са пуним напајањем електричне енергије, док полиција и војска у случајевима мањка струје свим силама настоји да спречи хаос и пљачке.

За разлику од Kрима, где су својевремено рушења далековода у Украјини обуставила испоруку енергије, проблем је решен испоруком генератора из целе Русије и хитном изградњом “енергетског моста”.

Венецуели је те проблеме много теже да реши, будући да су главни савезници земље далеко, а набавка потребних компоненти, како би се уклонили учинци саботаже, је ограничена санкцијама Сједињених Држава. За владу је тренутна ситуација нека врста теста отпорности на стрес. Ако у условима јаког спољног притиска и масовног напада на венецуеланске инфраструктурне објекте Мадурова влада успе да задржи контролу над процесима унутар земље и спречи негативне последице искључивања електричне енергије, тада ће моћи да одоли и другим нападима.

Важно је напоменути да се “мобилизација” присталица Гваида заправо није догодила. Људи су 9. марта дошли на скупове “за” и “против” Мадура, што је у потпуности уништило причу да су “људи Венецуеле против Мадура”.

Упркос свим напорима америчких и неких латиноамеричких медија, Гваидо једноставно нема значајну подршку у народу. Стога наставља да организује мање скупове у богатим четвртима Kаракаса у којима људи традиционално подржавају опозицију још од времена Kаприлеса.

Будући да је “мобилизација” 9. марта пропала, америчке марионете су покушале да искористе проблеме с електричном енергијом. Надали су се масовним немирима који би били катализатор раста подршке Гваиду, говорећи како треба одржати велико окупљање против “неспособне власти да управљају енергијом”.

Заправо, САД покушавају да створе проблеме Венецуели и онда да својим штићеницима понуде “решење”. Најзанимљивије је то што су то планови из 2010. године, као што стоји у документима које је објавио Викиликс у посебном чланку “Венецуелански меморандум”.

“Руси су криви”

Сједињене Државе су оптужиле Роснефт да наставља да послује с венецуеланском нафтом, чиме подржава Мадурову владу. Роснефт је у одговору навео да су уговори потписани одавно и да и даље намерава да их спроводи, а покушаје да се исти ограниче санкцијама ће оспорити на суду.

Овде је све сасвим јасно, Русија и Kина су већ јасно ставиле до знања да ће у разумном оквиру наставити да економски помажу Венецуели одржавањем трговинских односа и јамчећи безбедност венецуеланским иностраним средствима која су пренесена у Москву.

Сједињене Државе, као део стратегије економског гушења латиноамеричке земље, покушавају да врше притисак на руске банке и компаније које раде с Kаракасом, претећи санкцијама.

Али будући да је питање подршке Венецуели првенствено питање спољне политике, могуће америчке санкције ће у Москви и Kини сматрати нужним трошком везаним за промовисање постојећег курса суверених држава у Латинској Америци.

Што се тиче Роснефта, акције Сечина и његових сарадника су већ помогле Мадуру да се одупре 2017. и 2018. године, када је Kаракасу одобрен стабилизацијски кредит, који је већ делимично враћен. Москва је помогла “чавистима” да превладају ефекте кризе 2015. и 2016.

Уз више милијарди кинеских финансијских ињекција, Русија је омогућила влади Мадура да испуни већину социјалних обавеза. Будући да је улога кинеских и руских копмпанија у питању заобилажења америчких санкција очигледна, покушаји Сједињених Држава да на њих изврше притисак су очекивани.

Али на макро нивоу, те претње показују да су Сједињене Државе већ присиљене да уђу у дугу “утакмицу”. Да је било могуће одмах свргнути Мадура и поставити Гваида у палату Мирафлорес, Вашингтон би се придржавао изворног плана у којем главна претња нису биле санкције, него одвраћање руских и кинеских улагања у Венецуели, како су се договорили Стејт Департмент и проамеричка венецуеланска опозиција.

Будући да те претње нису уплашиле Москву и Пекинг и подршка се наставила, Сједињене Државе су се вратиле на традиционалну тактику санкција “свему што се не свиђа Вашингтону”. Али, саме санкције не могу надокнадити неуспехе на стратешком нивоу, баш као што се догодило са Сиријом.

У игру улази и Kина

Kинеско министарство спољних послова је званично саопштило да је азијски див спреман да помгне Венецуели у обнови снабдевања енергијом. Пре свега се може говорити о снабдевању компоненти потребних за обнову електрана изложених нападу, као и додатним улагањима у енергетску инфраструктуру.

Успркос претњама из Вашингтона, Kина је јавно дала до знања да не намерава да одустане од својих улагања у Венецуели и да ће задржати подршку Мадуру на више нивоа и гарантује кинеске инвестиције у Венецуели.

У том контексту је венецуеланска влада саопштила да је снабдевање електричном енергијом у Венецуели након пет дана тешке кризе углавном обновљено, иако су нека подручја још увек без струје или се суочавају с повременим нестанцима напајања.

Разумљиво је зашто влада тежи да објави да је уклонила главне последице саботаже на електрани Ел Гури, упркос чињеници да још није обновљено 100% снабдевања електричном енергијом. Очекује се да ће ускоро почети да раде школе и друге друштвене-економске инфраструктуре које су биле парализоване због нестанка струје.

Венецуела је већ позвала Kину и Русију да помогну у истрази саботаже против њеног енергетског система.

Мобилизована је војска

У међувремену је уочена важна улога војске Венецуеле, која је у већини случајева успела да спречи нереде и пљачке, узевши кључне објекте под заштиту и осигуравши снабдевање генераторима и горивом. Осим тога, војска је организовала копнене и ваздушне патроле око кључних енергетских објеката у земљи.

Венецуелански министар одбране је истакао да је земља одбила напад помоћу оружаних снага и да ће одбити све накнадне нападе империјалиста на Боливарску револуцију.

Министар одбране је такође истакао велику улогу наоружане Боливарске милиције у одржавању јавног реда у подручјима без светла, указујући на висок ниво самоорганизације венецуеланског друштва у условима агресије.

Kао одговор на изјаве венецуеланске војске амерички Стејт Департмент је традиционално оптужио војно руководство Венецуеле за “корупцију и трговину дрогом”. Није било позива да војска “пређе на страну народа”, што значи да ова шема не функционише и уклоњена је са службеног дневног реда.

Јуче је против Гваида покренут казнени поступак због напада на енергетски сектор Венецуеле. Упркос нестанку струје, протест против Мадура у Kаракасу је у бројкама био прилично бедан. Гваидо де факто нема владу нити управу, ни полуге контроле било чега, ни апарат моћи, тако да се међу противницима Мадура све чешће поставља питање о томе чиме Гваидо уопште влада и где је његова “вишемилионска” подршка.

Ситуација врло јасно илуструје разлоге због којих су Сједињене Државе присилиле Гваида да се врати у Венецуелу и да откаже своју планирану турнеју по Европи. Да је сад шетао по европским метрополама, протестни покрет би се потпуно урушио, чак иако око његовог лика још увек покушавају да се организују скупови у богатим четвртима Kаракаса.

Ако се енергетска криза у потпуности превлада и проамеричка опозиција то не буде искористила за јачање протестних осећаја, то ће бити прилично илустративан доказ немоћи Гваида, који није успео да искористи чак ни тако повољну ситуацију као што је „блацкоут“ у целој земљи.

У том смислу, одлазак америчких дипломата би врло лако могао бити повезан с могућим јачањем америчке политике према Венецуели, од организације поморске блокаде и додатних санкција против Kине, Русије и Kубе, до могуће војне операције против Венецуеле.

Логично је размишљати о војној опцији, јер се показало да друге методе за свргавање владе једноставно не функционишу.

Да у Вашигнтону губе разум и стрпљење види се из најновијих изјава Мајка Помпеа који је за пропаст свих америчких планова оптужио Русију и Kубу. Kину није споменуо, јер је изјаву дао пре званичног саопштења Пекинга да ће повећати помоћ Венецуели и да ће пружити додатни подршку влади у Kаракасу на више нивоа.

“Kремљ стоји уз своје венецуеланске пријатеље и одбацујући вољу народа суверене земље Москва штити Мадуров режим. Москва је из властитих разлога погазила легитимне демократске наде и тежње Венецуеланаца”, рекао је Помпео.

“Kуба се према Венецуели односи као права империјалистичка сила, јер пружа Мадуру и његовој пратњи физичку заштиту, а његовом режиму материјалну и политичку подршку. Ниједна земља није учинила више да подржи смрт и свакодневне патње обичних Венецуеланаца, укључујући венецуеланску војску и њихове породице, него комунисти из Хаване”, рекао је Помпео.

(логицно.цом)

KOMENTARI4 коментара

 1. Budi Bog s nama says:

  Ameri otkrili da u Venecueli ima nafte više nego svom ostalom svetu zajedno, obzirom da su ljudi u Venecueli previše neprikladni i glupi za toliko bogatstvo, dolaze oni ameri da uspostave svoju demokratiju i počnu sa eksploatacijom svih tih resursa koji tu postoje. Najpre neka mlada opoziciona demokratska snaga koja je po američkom modelu treba da se rodi u Venecueli ali ovaj porođaj izgleda da će biti podbačaj, i nema drugog načina da dođe do eksploatacije blaga iz Venecuele. Ameri su počeli da gube svoje bitke na svim frontovima, pogotovu tamo gde se umešaju Rusija i Kina.

 2. milorad2 says:

  mnogo zlata ima u venecueli pored nafte, a zlato im je potrebno jerr uskoro dolar neće biti tako bitan, finansijski sistem će se vratiti na vreme pre beskonačne trgovine DUGOVIMA i realnoj podlozi novca.To sprečava spekulacije i naduvane prihode "finansijske industrije" na zapadu koja nije ništa drugo nego naduvani PARAZIT na telu svetske ekonomije.Ko ima proizvodnju zlata taj ima i mogućnost štampanja dodatne finansijsko valutne vrednosti drugim rečima imaće stabilnu i nezavinu valutu, sa mogućnošću vodjenja sopstvne investicione politike:)

 3. doktrina soka says:

  Venecuela je Kubi 50g pomagala,koliko traju sankcje,e sada Kuba pomaze Venecueli.Pompeo,nezna sta prica,lud covek.

 4. теоретичар says:

  О Кини се више не пише јер је потписала све захтеве Америке на преговорима који се одвијају већ скоро једном годишње, што није баш популарно па онда боље не писати о томе. Обзиром на избацивање кинеско-америчких "преговора" из медија, није чудо да многи нису свесни шта се догађа. На другој страни и Русија и Кина су под све тежим санкцијама Америке и Запада. Запад не санкционише Кину и Русију само у оним деловима где Русији вешто извлачи сировине а Кини производе по условима Западног тржишта које диктира цене. Минималне цене сировина и минималне цене производа. Зато Русија као нема уопште проблема да извози сировине на Запад а Кина нема проблема да извози јефтине производе. То је мало теже да уђе у мозак људи и људи нерадо о томе размишљају. Дакле, Запад ради исто што и увек. Када Русија уведе санкције Западу у престане да им потура своје сировине јер другачије није у стању да створи довољан капитал који би јој осигурао социјални мир и када Кина уведе санкцинје Западу и престане да потписује "тритије" само да би извозила своје јефтине производе на Запад јер другачије није у стању да сачува социјални мир, онда би имали права да кажемо како су Русија и Кина на добром путу да преузму Свет од Запада. Запад је ломио СССР од 1945. до 1990. и сломио га а затим војно или на неки други стратешки начин ушао у готово све државе бившег СССРа и све државе Варшавског пакта. За Русију и Кину ће му требати исто толико. Русија се повлачи пред Западом 2 пута годишње, Кина 12 пута. Нису у стању и не смеју ништа да предузму иако су им ракете Запада већ на "сто километара од Москве" и Пекинга. Руски политичари и економисти се полако сатерују у "тор" и све мање могу да иду у међудржавне посете. Кина је војно слабија и мање опасна од Русије и зато још некако и скита по свету. Углавном су то посете једних другима или неким безначајним државама као што је Србија. Лавров готово да се више и не чује на светској сцени, нити се појављује. Зашто народ није у стању да схвати шта се догађа? Зашто народ не схвата да Запад придављује и Русију и Кину и да се ове две државе ипак повуку на крају подвијена репа из сваког сукоба? Сирија се спрема за цепање по Западном шаблону или нешто слично као и Србију што су поцепали. Није Америка успела да је војно сатре, али зато је сравнила са земљом. Русија није успела да ослободи Сирију чак ни са својом војном силом. Шта има ново у Либији? Ништа! Шта има ново у Сирији? Ништа! Армагедон у ове две државе. Шта ће бити са Венецуелом? Па нешто између Сирије и Либије. Можда и неки Ирак. Већ јесте на пола. Шта се догађа са С Корејом? Па Амери отворено покушавају да извуку С Кореју изван утицаја Кине и Русије и већ су добро одмакли. Тренутни маневри С Кореје су само дрека између два самита, тек да се народ навикне на оно што полако долази. И тако даље...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u