ШОКАНТАН ОБРТ У РУМУНИЈИ: Суди се „БАНДИ ИЛИЈЕСКУ“ која је рушила Чаушескуа уз помоћ ЦИА-е!

ШОКАНТАН ОБРТ У РУМУНИЈИ: Суди се „БАНДИ ИЛИЈЕСКУ“ која је рушила Чаушескуа уз помоћ ЦИА-е!

11 јануара 2019

У РУМУНИЈИ суде свом бившем руководству које је организовало стрељање брачног пара Чаушеску.

Ово би се могло сматрати унутаррумунском чарком да свргавање Николае Чаушекуа није било обојена револуцаија у америчкој режији и да није била важна фаза у усавршавању механизама за дестабилизовање земаља и режима који нису били по вољи Вашингтона.У Румунији је `уходавано` оно што је касније било примењено у Југославији, Грузији и Украјини.

Сасвим конкретно, сада румунска обојена револуција једе своју децу и хероје.

Суђење ондашњем председнику државе Јону Илијескуу и другим политичким функционерима ушло је у завршну фазу.

Сви су оптужени за „злочине против човечности“ у периоду након 1989-те. Илијеску се додатно терети за ауторитарно владање земљом током два председничка мандата и за „провоцирање масовних нереда“.

Епилог суђења у Букурешту могао би да буде модел за позивање на одговорност актуелног украјинског председника Петра Порошенка и камариле коју су Американци довели на власт у Кијеву преко обојене револуције изведене почетком 2014-те.

„Народни устанак“ против Чаушескуа ЦИА  је припремила на територији Мађарске. Сада је румунско клатно – иако је земља у ЕУ и НАТО – кренуло на другу страну па се поводом суђења говори о „банди Илијескуа“.

Да би се ово разумело треба имати у виду да је ЕУ наложила Румунији да створи Антикорупциони комитет – фактички независсни од националне власти истражни и репресивни апарат који има право да хапси без усаглашавања са Министарством унутрашњих послова и без тражења решења суда.

Прогон „банде Илијескуа“ почео након покушајаамнестирања неколико државних функционера ухапшених и осуђених у режији Антикорупционог комитета. Уследили су протести против амнестирања који су били типична обојена револуција са театрализованим митинзима-спектаклима у Букурешту.

Илијеску и остали прво су оптужени за два друга „случаја“, али су врло брзо у процес укључени и догађаји из 1989. и година његове владавине.

Илијеску је био високи комунистички функционер па је обојена револуција у наставку – са тражењем тоталне лустрације и и безмало страљања свих чланова чаушескуове компартије – угрожавала и њега. Он је тада `лустраторе` назвао хулиганима.

Њима су Американци дириговали из суседне Мађарске где је била смишљена и песмица за младе „Боље бити хулиганнего (Илијескуов) активиста, боље бити мртав него комуниста“.

Илијеску је довео у Букурешт рударе који су лако растерали студенте учеснике продужене обојене револуције.

Илијеску је на изборима који су уследили освојио 85 одсто гласова. Сада је рто прва тачка оптужнице против њега.

Трик са рударима Илијеску је поновио још два пута. Последњи пут је то урадио 1999-те. Међутим, рударски лидер Мирон Кузма – који је наступао са паролом „Смрт интелигенцији“ – почео је да измиче контроли и да тражи превише, па га је Илијеску послао у затвор (18 година).

„Злоупотреба рудара“ је друга тачка оптужнице.

„Банди Илијескуа“ се – што је најсимптоматичније – суди и за ширење лажних вести у децембру 1989-те  да су армија и Секуритате побиле хиљаде људи што је испровоцирало масовне демонстрације и нермире у којима је погинуло до 1000 људи.

Истрага је утврдила да војска и полиција углавном нису пуцале у демонстранте јер су трагови већине испаљених метака у центру Букурешта нађени на фасадама горњих спратова околних зграда.

Открило се и да би нереди у темишвару остали локални инцидент да агенти ЦИА и МИ6 нису почели да по Румунији шире гласине о хиљадама побијених, о „Чаушескуовим ескадронима смрти“ и „арапским најамницима“…

И Илијеску је ширио гласине о „хиљадама убијених“.

Последња анкета показала је да би половина Румуна гласала за Чаушескуа. Шта год то у тој земљи данас значило.

(Факти)

KOMENTARI6 коментара

 1. Velika Metla says:

  Sasvim konkretno, sada rumunska obojena revolucija jede svoju decu i heroje.??? Од када се издајници називају херојима? Чаушеску је вратио ММФ-у (најгорој међународној пљачкашкој организацији)сваки динар који је Румунија била дужна! И то уз доста тешка одрицања свих Румуна! Чим су постали слободни,вратили дуг,лопови из ММФ-а су рекли Чаушескуу да мора да узме још кредита! Међутим,Чаушеску је то одбио,и онда је почела румунска "борба за демократију",уз обилату помоћ криминалаца из ММФ-а! Говорили су како супруга Чаушескуа има 20 пари ципела,а народ гладан! И ето Румуни се продаше за 20 пари женских ципела! Особа која је дошла на место Николаја Чаушескуа је задужила румунски народ 80 милијарди долара кредита,за период од само 6 месеци! Толико о "демократији"!

  • Deda Micko says:

   Upravo si objasnio, pravice Rumuni Causeskua od blata.

 2. RASPUCHIN says:

  Баш ме занима да ли ће испливати и умјешаност "Брозових" служби које су у том дебело учествовале као испомоћ ЦИА-и?

 3. Miraš says:

  Poslednja anketa pokazala je da bi polovina Rumuna glasala za Čaušeskua. Šta god to u toj zemlji danas značilo. - Rumunija je od 29.03.2004 članica NATO-a, a od 2007 godine je članica EU. Ne sumnjam da umesto nekadašnje nule za ovih nekoliko decenija skupili su i solidan dug kod MMF-a. Bez obzira na ovo suđenje Rumunija u svemu tome ostaje, sad mogu da se slikaju.

 4. Budi Bog s nama says:

  Kada će se suditi našim uzurpatorima koji su svrgli Miloševića jer nije odgovarao zapadu? Ima ih još koji su živi i zdravi i obogatiše se preko naših leđa i naših prsa? Kod nas je još uvek to toliko obojeno da smo na kraju dobili crne i sive nijanse. Znači gde god nije bilo stranog kapitala, ulaganja, banki i političkog upliva - biće ga makar na silu. Asad je zlatni primer preostalog čoveka i preostale države bez toga, a još ima i resurse i naftu! Putin se čisti od zapadnog upliva i oligarha, Kina i Japan ih uglavnom nemaju puno, mali Džong Un ni malo. Neka pravda i Bog vodi ove Rumune jer umesto jednog kojeg su imali sada su im se pojavili mnogi drugi Čaušeski koji im sišu krv kamatama i dugovima. Nama su to napravili Dinkić i Đelić i naravno (Džej) svi aktivisti tog vremena.

 5. Slobodanka says:

  Lipši mago do zelene trave. Rumunija će biti više suverena tek kad raspadne se EU, zatim kad počne da se osipa i raspadne se NATO, a dugovi poznati kao "loši drugovi" oni ostaju. Pritom treba primereno organizovati celu državu i u tako izmenjenim uslovima, a ako dobra organizacija izostane biće opet u nekom haosu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u